Skip to content

Koriander (Coriandrum sativum)

2 de juli de 2021

Koriander er en liten urt hvis bladene minner om persille, og som har veldig lignende bruksområder. I tillegg kan den dyrkes hvor som helst, så hvis du ikke har hage eller frukthage, vil den vokse like godt i en gryte.

Hvis du vil vite alt om ham vedlikehold av denne praktiske og utrolige planten, ikke vent lenger og fortsett å lese!

Hva er koriander og hva brukes det til?

Koriander multipliseres med frø

Koriander, også kjent som koriander eller anisillo, det er en årlig urt -Det er, på bare ett år, det spirer, vokser, reproduserer og til slutt dør- som vokser til en høyde på omtrent 60 centimeter. Det er hjemmehørende i India, men i dag dyrkes det i alle land der de har et temperert til varmt klima, da det er fantastisk å smake på rettene våre.

Den har noen hvite blomster som, selv om de er små, er veldig vakre som du kan se på bildet over. Du kan nyte dem om sommeren, det er når de spirer fra planten.

En av egenskapene som gjør det så anbefalt er aromaen. Faktisk, det er en aromatisk plante som også er veldig lett å dyrke, da det bare trenger å være plassert på veldig lyse steder, og vannes mellom to og fire ganger i uken, avhengig av miljøforholdene.

Hva er forskjellen mellom koriander og persille?

Hovedforskjellene mellom koriander og persille er som følger:

 • Koriander: Den har bladspissene mer avrundede og stilken har en trekantet form. Den er noe grønnere og lysere i fargen enn persille og har en sterk og skarp lukt. Størrelsesmessig er det mye lenger siden den kan nå en høyde på 70 centimeter. Den har en sterkere smak og brukes hakket som krydder i matlagingen.
 • Persille: de har enden av de mer spisse bladene og en litt mørkere eller subtil lysegrønn farge. Den er mykere enn koriander med flere urtetoner. Størrelsesmessig er den mindre siden den måler mellom 25-30 centimeter. Den har en mildere smak og brukes til matlaging for å gi salat en smak av kjøttkraft, kjøtt og ris. Se fil.

Bruk av koriander

Koriander kan brukes til å smake forskjellige krydder, grønnsaks- og kyllingsupper, hvitløksretter, risretter og salater. I Latin-Amerika, koriander brukes i både ferske og tørre kjøkken. Et godt eksempel er den meksikanske guacamole, som bruker denne aromatiske planten og de berømte kubanske svarte bønnene, som også drar nytte av aromaen av koriander.

Det bør huskes at frø også brukes, fordi det å male dem og legge dem til retter kan gi dem en annen smak og aroma. For å bevare friske korianderblader, kan du legge dem i vann kuttet i små biter og legge dem i en liten beholder. Hvis de er frø, må de beskyttes mot lys i en lukket beholder for å unngå å miste duften..

Fra koriander brukes bladene og frøene til kornet og jorden. I begge tilfeller er den preget av en sitrussmak nær appelsinskall, noe som er mer uttalt når det gjelder frøene.

Hva er fordelene med å spise koriander?

Det er et godt antiinflammatorisk middel, har antiseptiske egenskaper (blokkerer spredning av mikroorganismer), det er vanndrivende og veldig rik på vitamin C og K. Koriander er betennelsesdempende og har antiseptiske egenskaper. Inneholder 20% essensielle oljer som virker på fordøyelsessystemet og letter fordøyelsen og lindrer forstoppelse. Det er også effektivt mot kolikk og flatulens.

Tips om koriander

Koriander multipliseres med frø

Å være en plante av ganske liten størrelse, du kan ha det uten problemer både i potten og i hagen, hvor det vil være bra sammen med andre aromater som timian, rosmarin eller lavendel. Gjødsle det med naturlige produkter som ormstøp for enda bedre vekst.

Når blomstene tørker, samle frøene dine og oppbevar dem på et kjølig og skyggefullt sted (for eksempel i en tuppervare pakket med aluminiumsfolie) for å så dem våren etter. Dermed vil du spare penger mens du liker hagen eller terrassen, og uten å måtte forlate den.

Korianderpleie

Først av alt er det nødvendig å finne et solrikt sted i huset der det kan plantes. Enten det er en del av hagen som mottar sol, eller i en gryte på kanten av vinduet eller balkongen, vil noen av disse alternativene være gyldige for å plante koriander, som vanligvis det vil ikke være veldig invasivt eller ta store biter av plass. Mange velger til og med å ha den i små glasskrukker på kjøkkenet, så lenge den får direkte sollys.

Du må bestemme den ideelle såtiden, vi kan si at koriander ikke liker å varme for mye. Derfor, blomstrer om sommeren og dør raskt, så det beste alternativet er å velge vår- eller vintersåing for å kunne nyte den lenger. For tropiske klimaer foretrekker koriander de kalde og tørre årstidene.

For underlaget, en løs, godt drenert jord bør lages med en pH mellom 6,2 og 6,8. Gjødsling av lett nedbrutt organisk materiale anbefales.

Såing

Siden korianderplanter er tosidig, betyr dette at du får to planter for hver frøbank du planter. Husk dette når du forbereder plantene. Velg alltid sertifiserte økologiske frø. Koriander er en plante som selv om den tåler varmt klima, vokser best i tempererte klimaer, så under disse forholdene vil bladene være mer løvrike.

Denne planten krever en dyp jord, som har god drenering, er gjennomtrengelig, lett og kan opprettholde en viss grad av friskhet og kalkstein. Imidlertid krever det ikke veldig høye underlag og kan vokse i kalkholdig, leireholdig, sur og fruktbar jord. Fordi du liker å være på et solrikt sted, plasser korianderplanten i et område som kan motta lys. Beskytt planter mot potensielt skadelige ytre forhold (for eksempel vind eller kraftig og kontinuerlig regn).

Overvanning må alltid unngås, siden planten kan dø av drukning. Hvis jorddreneringen ikke er nok og vanningsvann akkumuleres, kan det forårsake skade på planten. Noen av de viktigste symptomene på overvanning er sopp og rotkvelning. I mer alvorlige tilfeller kan det føre til plantedød.

Du kan bruke en saks for å trimme grenene nøye og bruke koriander som en oppskrift.

Dyrking: trinn for trinn

Å dyrke koriander er veldig enkelt. Frøene kastes nesten til overflaten, f.eks ideelt sett er de begravet ca 5 mm dypt under jorden. Hvis du ikke er utsatt for fugler eller skadedyr, kan du legge dem i pottene du ønsker. Du kan velge en gryte eller beholder som er minst 45 cm bred og 20-25 cm dyp.

Det anbefales ikke å transplantere koriander, så pottene bør være store nok til å støtte voksne planter og plasseres komfortabelt på et sted hvor de kan sole seg i solen.

På den annen side, hvis du vil plante nok koriander i marken, Vi anbefaler at du legger 2 til 3 frø med et frøintervall på 15 til 20 cm, slik at du får en viktig og jevnt fordelt såing. Hvis du vil være mer miljøvennlig, kan du drysse koriander i en plastflaske (helst medium) eller i en krukke, bare stikke noen hull i bunnen (det kan gjøres enkelt med en varm kniv), legg først noen steiner og grov sand for å fremme pluss drenering, og til slutt tilfører et lag med godt underlag. Plasser deretter 1 til 3 frø strategisk i de aktuelle pottene.

Koriander trenger mye vann for å spire, men uten å drukne jorden. Sørg for at du vanner den hele tiden og hold jorden fuktig hele tiden slik at du ser rask og optimal vekst.

Koriander vokser veldig raskt, og spiring og spiringstid vil ikke overstige noen dager. Når planten når 5 cm i høyden, kan gjødsel brukes til å forbedre den generelle tilstanden. Det anbefales også å kontrollere veksten og rive av de svakeste bladene og plantene for å styrke planten. Du bør passe deg for uønsket ugress som kan blokkere eller påvirke planteveksten, og alltid se etter ugress som kan kamuflere seg selv. Kort tid etter, plantene vil begynne å blomstre, på hvilket tidspunkt de vil bremse veksten.

Hva skal du krydre med koriander?

Koriander kan pottes

Vi skal vise noen av de mest kjente eksemplene:

 • Grønnsakssuppe
 • Avokado, tomat og eplesalat
 • Huevos rancheros (typisk meksikansk rett).
 • Bønnesalat, med avokado.
 • Fisk ceviche med avokado
 • Ris med grønnsaker
 • Krem av gulrøtter og purre
 • Bakt kylling med korianderkrem.
 • Ostekake
 • Kanarisk grønn mojo
 • Chimichurri av koriander.

Som du kan se, er det en plante med flere bruksområder og egenskaper som har spredt seg nesten over hele verden. Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære mer om korianderpleie.