Skip to content

Kort gjennomgang av hagenes historie

3 de juli de 2021

Gjennom menneskets historie, når vi bosatte oss i urbane sentre, har naturen alltid blitt tatt i betraktning som et essensielt element. Både til dekorasjon, inspirasjon og trivsel.

Hvis vi fokuserer på hagearbeid, dette Det starter med ønsket om å ha et stykke natur nær oss, enten å forskjønne hjemmet og / eller å vise det frem. Men når begynte vi å designe hager?

Tidlige tider

Alexandria Garden er veldig gammel

I årtusener tilbake i historien har planter alltid blitt dyrket for mat og ikke for skjønnhet eller dekorasjon. Det første beviset på de første dekorative hagene funnet i egyptiske gravmalerier fra 1500 f.Kr.

Fra da av representerte maleriene kunst og menneskelig uttrykk for skjønnhet og inspirasjon. Maleriene viste dammer omgitt av lotusblomster og rader med akasier og palmer.

De mest fremragende eldgamle hagene i den vestlige verden var de fra Ptolemaiosi Alexandria, og kjærligheten til denne praksisen ble brakt til Roma av Luculum. Hagens innflytelse spredte seg over hele verden, og mer og mer var kjent, og nye teknikker ble utforsket mens ny kunnskap om planter og blomster ble tilegnet.

Hagene til Alhambra og Generalife i Granada og Patio de los Naranjos i Córdoba-moskeen er to eksempler på denne typen hager som fikk stadig mer relevans i den moderne verden.

Eksempler på historiske hager

Vi kan betrakte oss som heldige, siden hager har ankommet til i dag som ikke bare var designet godt nok til å tåle tidens gang, men også gjennom årene utfører de som har ansvaret for omsorgen deres arbeidet på en utmerket måte. Dermed finner vi historiske og godt bevarte hager praktisk talt over hele verden. Vi anbefaler at du besøker disse:

Alhambra (Granada, Spania)

Alhambra Gardens ligger i Granada

Alhambra Gardens er en av de eldste i Spania. Byggingen begynte i Nasrid-perioden, i middelalderen (rundt 1238). De er en del av et monumentalt kompleks bestående av palasser og andre bygninger i tradisjonell arabisk stil.

Generalife (Granada, Spania)

Generalife er en hage som ligger i Granada

I Granada, veldig nær Alhambra, finner vi en annen historisk hage: Generalife. Den ble bygget mellom 1273 og 1302, og de ble brukt av den kongelige familien som en grønnsakshage, men også for deres personlige glede.

Alameda Central (Mexico)

Alameda Central er en historisk hage

I Mexico kan vi besøke den eldste historiske hagen i hele Amerika: Alameda Central. Byggingen begynte i 1592, og det er et vakkert sted med flere parker og fontener., i tillegg til selvfølgelig mange trær som gir skygge.

Avenue of the Champs Elysees (Paris)

Avenue des champs-elysees er i Frankrike

Selv om det i dag er en vei motorvogner sirkulerer gjennom, ble de tidligere reist med hestevogner. Og er det Byggingen begynte i 1640, og plantet en serie trær fra Louvre til Tuileries-palasset. Som tradisjonen er i Frankrike og i mange andre land i verden, pynter en serie store statuer stedet.

Hyde Park (London)

I London er det en historisk hage, Hyde Park

Hyde Park er en av de største offentlige parkene i London. Den ble opprettet i 1536, og dekker et område på 142 hektar. Dette stedet, hvor Serpetine Lake og The Long Water Lake ligger, har vært vitne til debatter og taler som vil finne sted siden 1872. I dag er det imidlertid andre typer arrangementer, for eksempel gruppekonserter.

Moderne hager

Den moderne hagen foretrekker store åpne områder

I det 13. århundre gjenopplivet hagearbeid i Europa i Languedoc og Ile de France, og i begynnelsen av renessansen oppstod hager i italiensk stil der det til skade for blomster ble brukt arter av busker. som buksbom og myrt som ble skulpturert i forskjellige former.

Senere begynte de første offentlige områdene med hager og skogkledde parker å bygges for turer til fots og i hestevogner.

Til slutt, så tidlig som på 1900-tallet, har hager blitt introdusert som en del av byplanlegging av byer. Hager har alltid vært av stor betydning for sivilisasjonen og vil fortsette å gjøre det i fremtiden.

Eksempler på moderne hager

Moderne hagearbeid og landskapsarbeid er en blanding av det som ble gjort før, og ønsket om å perfeksjonere det som er lært. Ved noen anledninger ser vi at de ønsker å bringe naturen enda nærmere menneskeheten, men ved andre anledninger prøver de å endre landskapet inkludert statuer, monumenter og andre kunstige figurer med sikte på å vise at mennesker kan ha kontroll over naturen (noe misvisende kontroll, fordi menneskeheten er en del av den, og vi trenger den for å komme videre. Men dette er en annen sak).

Dette er noen av de vakreste moderne hagene:

Berlin botaniske hage (Tyskland)

Berlin botaniske hage ble nylig opprettet

I hovedstaden i Tyskland er det en botanisk hage som ble opprettet mellom 1897 og 1910, selv om opprinnelsen dateres tilbake til 1573, da gartneren Desiderius Corbianus dyrket et stort antall frukt og andre spiselige planter i Berlins bypalass. Den har et område på 43 hektar, og har rundt 22 tusen forskjellige arter av planter, ikke bare spiselige, men også dekorative.

Las Pozas (Mexico)

Las Pozas er skulpturelle hager i Mexico

Hvis det er en hage der kunstige elementer kombineres merkelig godt midt i en tropisk jungel, er det Las Pozas. Den ble opprettet av arkitekten Edward James mellom årene 1947 og 1949, og Hvis du besøker den, vil du se at det er en surrealistisk hage, med trapper, buer og en serie figurer integrert i landskapet.

Botanisk hage i Sóller (Mallorca, Spania)

Soller Botanical Garden er en naturvernhage

»Feiende hjem» som de sier på spansk, jeg anbefaler deg å besøke Botanisk hage i Sóller, på Mallorca (min fødsels- og oppholdsøy). Den ble grunnlagt i 1985 og åpnet for publikum i 1992, og det er et av de beste stedene å lære og nyte Middelhavsfloraen, både fjell og kyst. De har også representative planter fra andre øyer som er badet av Middelhavet, Kanariøyene og andre steder (for eksempel kaktuser hvis arter er hjemmehørende i Amerika).

Botanisk hage i Castilla-La Mancha (Spania)

Den botaniske hagen til Castilla la Mancha ligger i Spania

I 2003 ble den botaniske hagen i Castilla-La Mancha opprettet, hvis hovedmål er å undersøke, bevare og gjøre reklame for plantene som vokser i det kontinentale Middelhavet, så vel som i andre deler av verden. Den har et område på 7 hektar, og huser rundt 28 tusen planter, mange av dem i fare for utryddelse.

Palmetum of Santa Cruz de Tenerife (Kanariøyene, Spania)

Palmetum de Tenerife er en moderne hage

På Tenerife har de en botanisk hage som dekker et område på 12 hektar. Byggingen av Palmetum startet i 1995 og ble innviet i 2014. Det er derfor en av de mest moderne i Spania. I den vokser det hovedsakelig palmer, av rundt 600 forskjellige arter, men det er også andre typer planter fra forskjellige deler av verden.

Hager er steder der det er mulig å koble fra. Noen brukes til og med til å dyrke planter som er egnet til konsum, noe som er veldig interessant siden det er en måte å spare penger på. Hva synes du om hagene vi har vist deg?