Skip to content

Lær hvordan en bestemor inspirerte denne gartneren til å forvandle sin enkle bakgårdsplan

18 de desember de 2022

Frøet til Ryan Clarks kjærlighet til hagearbeid ble plantet hos bestemoren hans da han var liten. «Mine tidligste minner fra barndommen handler om hagearbeid med henne,» sier Clark. Spol frem til 2016, da han var klar til å dyrke tomten han bygde sammen med faren i foreldrenes Bluffton, South Carolina, bakgård. «Da jeg plantet mine første grønnsaker der, var bestemor med meg,» sier han. «Det var et spesielt øyeblikk, en slags rollevending, og nå viderefører jeg tradisjonen hennes.» Hele året hans innsats gir en mengde økologiske produkter, urter og blomster. Han samler også ferske egg fra avlen på 12 høner og honning fra to bikuber. Clark beskriver hagearbeid som et «totalt kreativt uttrykk», mens hans bakgrunn med en grad i biologi hjelper til med plantedyrkingsprosessen. «Jeg forteller på spøk at dette er min heltidsjobb utenom min virkelige,» sier Clark, som har en karriere innen markedsføring. «Min favoritt del av dagen er når jeg tar av meg arbeidsskoene og tar på meg støvlene.» Her tar han oss med inn i sin Lowcountry-oase for å dele hagetipsene sine.

Plant strategisk

«Et av temaene i hagen er dualitet. Jeg setter sammen interessante følgeplanter for å tjene forskjellige roller og hjelpe hverandre,» sier Clark. I de forreste sengene, for eksempel, parer han påskeliljer med samfunnet hvitløk, som rådyr ikke ser. Etter at påskeliljene blomstrer om vinteren og tidlig på våren, blomstrer samfunnet hvitløk sent på våren og sommeren. «Bladene ser veldig like ut og tar opp samme mengde eiendom, men du får fortsatt to typer oppblomstringer. Da påskeliljens blader vokser igjen for neste sesong, blander det seg inn i samfunnets hvitløk,» sier han. Clark liker også å inkorporere planter som kan tjene flere formål. Sypressene og buksbomhekkene plassert langs kanten fungerer som en skjerm for hagen, og han bruker ferskt utklipp til feriegrønt.

Ryan Clarks grønnsakshageplanter

Design med formål

«Jeg ville ikke at folk skulle se hele hagen helt fra starten. Det er en følelse av eventyr når de går gjennom gården fordi jeg lar ting avsløre seg,» sier Clark. De flytende blomsterkantene foran balanserer de ryddigere, formelle høybedene innenfor gjerdet. Han legger til en blanding av ettårige, stauder og eviggrønne busker slik at bedene blomstrer året rundt. Gaura, snapdragon, sommerfuglbusk, kyskt tre og meksikansk busksalvie tar imot bier og sommerfugler. Innvendig er hagen delt inn i kvadranter med bed viet til frukt, grønnsaker og skjæreblomster. Vandre langs gangveien med ertegrus for å oppdage hønsegården og potteskuret.

Ryan Clark i sin grønnsakshage

Ryan Clarks potteskur for grønnsakshage

Ryan Clarks hønsehus

La naturen lede

Clark utnytter planter til sin fordel rundt hønsegården. Blåregn vokser på den sørvendte forsiden, så om vinteren (når alle bladene faller av), kan kyllingene varme seg i solen. Om våren og sommeren kommer blåregnsløvet tilbake, og gir skygge og kjøligere temperaturer. Jasminen som vokser på løken tilfører duft for å maskere lukten av flokken. Når det kommer til stykket, råder Clark: «Bare la naturen gjøre sitt, og ikke prøv å kjempe for mye mot den.»

Ryan Clarks kyllinger

Ryan Clarks Bee Hives

Clarks 12 høner inspirerte hagens navn, The Daily Dozen. Følg med på avlingene hans på Instagram, @the_daily_dozen.

Spill til dine styrker

Da Clark ikke hadde hell med å dyrke allium, innrømmet han klimaet og investerte i planter som ville trives i området hans. «Fokuser på det som gjør bra, og feir det. Ikke alle kommer til å ha samme suksess med alt. Det er det fine med det også,» sier han. Sitrustrær elsker Lowcountry-forholdene, så Clark gikk all in. Planting dem langs grensen skaper en skjerm for hjort, ekorn, beltedyr og andre plagsomme dyr. Han høster «Meyer» sitroner, «persiske» limefrukter, «nøkkellime», «Valencia» appelsiner, blodappelsiner og klementiner, bare for å nevne noen frukter.

Peter Clarks grønnsakshage-bounty

Nyt fruktene av arbeidet ditt

Ingen av produktene går til spille fordi Clark deler dusøren sin med venner og familie. Han lager tomat-basilikumsuppe og sylteagurk med litt av avlingene hans og gir sitroner til bestemoren, som bruker dem i vannet hennes hver dag. Clark juicer overflødig sitrus, fryser væsken i isbrett og tiner terningene etter behov. Han har også eksperimentert med hjemmelaget limoncello og clemencello.

Ryan Clark i sin grønnsakshage

Spre gleden

Han elsker å dele sin lykkelige plass med andre. «Hagen har vært hjemsted for store livsøyeblikk og gir også elementer av tradisjon,» sier han. Det var der en venn holdt bryllupet sitt og hvor Clark plukket blomstene til brorens bryllup. Han dyrker også søtpotetene til familiens Thanksgiving-måltid, og bestemoren hans bruker appelsinene til julesalaten.

Sjekk ut noen av Ryans Bounty

Straightneck Summer Squash

Straightneck Summer Squash

«Strawberry Candy» dagliljer

Ferskener

Ferskener

Aubergineblomst

Aubergineblomst

«Sun Gold» Cherry Tomater

Agurker

Agurker

Squash Blossom

Squash Blossom

«Black Beauty» Aubergine