Skip to content

Ledsagerplanting kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av hagen din

16 de november de 2022

Vi vil si det: Hvis du bare kobler sammen planter for designformål, går du glipp av en mulighet. Mens sammenstilling av planter av forskjellige farger, teksturer og størrelser kan skape visuell interesse for hagen din, er kunsten å følgesvennplanting ikke bare for utseende; den har mer potensial enn det. For det første kan ledsagende planting hjelpe deg med å få mest mulig ut av hagen din. Å parre planter som trives under lignende forhold og plante dem i nærheten av hverandre kan gjøre hagen din mer effektiv. Når det er gjort godt, kan ledsagerplanting maksimere hagenes kvadratmeter, beskytte planter mot skadedyr, skape sunnere miljøer for planter å trives, og sikre at du bruker næringsstoffene i jorda på smarte måter. Noen følgeplanter frastøter skadedyrene som lever av sine naboer; andre kan gi skygge for planter som krever det. Noen bruker opp mye næring i jorda; andre lar jorden hvile og gjenopplives mellom årstidene. Hver plante bringer noe forskjellig til hagen, og noen få viser seg å være de beste naboene. Les videre for en liste over planter du bør plante sammen og årsakene til deres sammenkoblinger.

Kattemynte + halsbånd

Den essensielle oljen som finnes i bladene på kattemynte sies å frastøte mygg så vel som kakerlakker, smågnagere og loppebiller (som er beryktet for å terrorisere collard-avlinger).

Ringblomster + Meloner

Ringblomster antas å frastøte en rekke skadedyr, inkludert insekter og biller som lever på meloner og andre hagefrukter og grønnsaker. De er også kjent for å avvise rotknute-nematoder (Meloidogyn sp.) som finnes i jorda og kan være skadelig for innhøstingen din.

Nasturtiums + Agurker

Det sies at nasturtiums frastøter skadedyr inkludert agurkbille, men de inviterer også inn gunstige hagebesøkende, som edderkopper og andre biller, som deretter forgriper seg på skadelige hageskadedyr.

Peppermynte + Brokkoli

Peppermynte frastøter uønskede insekter i hagen, inkludert bladlus, loppebiller og diverse fluearter, som kan skade en brokkoliavling.

Roser + hvitløk

Roser og hvitløk har lenge vært plantet sammen i hagen. Hvitløken virker avskrekkende for skadedyr som liker å ta bolig i rosebusker.

Roser + Pelargonier

Pelargonier avskrekker japanske biller og bladlus fra å invadere hagen og rosebuskene dine. De frastøter også flere andre arter av skadedyr som er kjent for å skade roser.

Jordbær + løk

Det sies at den sterke lukten av løk vil avskrekke skadedyrene som elsker å spise søte jordbær i hagen, og det er derfor disse to ofte plantes sammen. Løk og andre medlemmer av allium-familien er også kjent for å frastøte ulike vegetabilske skadedyr.

Solsikker + salat

Salat trives med litt skygge, og høye, ruvende solsikker kan gi en velkommen skygge når de plantes i nærheten av lavdyrkere som salat og andre relaterte grønnsaker.

Zinnias + Blomkål

Zinnia lokker nytteinsekter (dvs. marihøner) inn i hagen. Når de kommer, vil marihøner jakte på hageskadedyr, biller og fluer som er skadelige for grønnsakene dine, inkludert blomkål- og brokkoliplanter. Hvilke planter parer du sammen i hagen? Har du noen gang prøvd ledsagerplanting, og planlegger du å sette det ut i livet i løpet av neste plantesesong?