Skip to content

Levetid for planter

13 de juli de 2021

Hva er plantens levetid? Å vite svaret på det spørsmålet vil hjelpe oss med å forstå dem bedre og forøvrig velge de artene vi virkelig trenger for hagen, terrassen eller terrassen vår.

Du må imidlertid vite at det er tusenvis av forskjellige planter, hver med sine egne egenskaper, så spørsmålet ditt har ikke et eneste svar. 😉

Grovt kan planter klassifiseres i tre grupper: ettårige, toårige og stauder.

Årlige planter

Tomat

Ettårige (også kalt «sesongmessige») er de som lever noen måneder. I løpet av den tiden spiser de, vokser, blomstrer, bærer frukt og til slutt tørker ut, og lar neste generasjon være klar. Selvfølgelig, for å få mest mulig ut av tiden din, er spirehastigheten (prosentandel av frø som spiser) høy og vekstraten er rask, så å dyrke dem er en perfekt unnskyldning for både barn og voksne for å lære mer om dem.

Eksempler:

  • Mange hagebrukplanter: tomater, melon, vannmelon, courgette, gresskar, salat.
  • Blomster: petunia, eng daisy, snapdragon, rosa periwinkle, gitter, aleli.

Toårige planter

Persille

Er de det trenger to vekstsesonger for å fullføre livssyklusen. I løpet av det første året er det å spire og vokse; og i løpet av det andre blomstrer den, bærer frukt og dør. Dens vekst er også rask, men ikke så rask som den for ettårige.

Eksempler:

  • Hagebruk og / eller medisinske planter: persille, kål, tistel, krusurt.
  • Blomster: revehanske, lunaria, stemorsblomst, viborera.

Stauder

Trehage

Er de det leve mer enn to år. De vokser, blomstrer og bærer frukt i flere sesonger. De er de foretrukne for hager, siden vi sammen med dem sørger for at det grønne hjørnet vårt vil kunne nytes i mange år.

Eksempler:

  • Trær og bartrær
  • Palmer
  • Blomster og busker som pelargoner, rosebusk, hibiskus

Selv om det er planter som lever i noen måneder, er det andre som kan gjøre det i lang tid, til og med tusenvis av år, for eksempel Sequoia eller Pinus longaeva.

Hva syntes du om dette emnet?