Skip to content

Livistona

2 de juli de 2021

Palmer av slekten Livistona har en veldig høy dekorativ verdi. De er planter som ofte utvikler en stamme som ikke er så tynn som dadelpalmen, men som heller ikke er så tykk som den Phoenix canariensis. I tillegg tåler de sol like godt som delvis skygge, og noen varianter kan til og med dyrkes i områder der det oppstår frost.

Kanskje den eneste ulempen er at de vokser sakte, og det er derfor det ofte blir valgt å plante Washingtonia i offentlige hager, som er mye raskere. Men i denne artikkelen skal vi fortelle deg om dem, Livistona, noen palmer som vil forskjønne hagen din som de færreste kan.

Opprinnelse og kjennetegn ved Livistona

Livistona er palmer som er hjemmehørende i både Afrika og Japan og Australia. De utvikler en enkelt koffert som måler mellom 20 og 50 centimeter tykk, avhengig av sorten.. Bladene er palmet, med omtrent halvparten av folioene hengende og grønne.

Blomstringene, det vil si blomsterklyngene, oppstår mellom bladene, og når de først er pollinert, produserer de frukt med mer eller mindre en centimeter lengde som inneholder et frø av samme størrelse.

Hovedart

Slekten består av ca 34 arter, selv om svært få dyrkes. La oss se hva de er:

Livistona chinensis

Livistona chinensis er et rustikt palme

De Livistona chinensis Det er det som er kjent som den kinesiske fanpalmen. Den er den mest kultiverte, siden den motstår kulden godt. I tillegg har den en koffert på omtrent 30 centimeter i diameter, og vokser opp til 6-7 meter høy, så det tar liten plass. Bladene er mellom 1 og 1,5 meter lange, og har en lang petiole på opptil 1,5 meter. Den motstår opptil -7 ° C en gang voksen.

Livistona decipiens

Livistona decora vokser raskt

De Livistona decipiens, ring nå Livistona pynter, det er et palme som vokser opp til 10-12 meter høyt. Bagasjerommet er rett, omtrent 30 centimeter tykt og bredere ved foten. Bladene er store og måler opptil 1 meter. Av de mest populære er det en av de raskest voksende, rundt 40 centimeter / år. Den motstår svak frost, ned til -4 ° C.

Livistona mariae

Livistona mariae er et palme

De Livistona mariae det er et palme som vokser opp til 8-9 meter høy, og utvikler en tynn koffert ca 20-30 centimeter tykk. Bladene er rundt 1 meter lange, og selv om de er grønne, har planten en tendens til å produsere nye røde blader som blir grønnaktig over tid. Den motstår tørke veldig bra, og frost ned til -4 ° C.

Livistona rotundifolia

Livistona rotundifolia er et høyt palmetre

De Livistona rotundifolia Den dyrkes vanligvis som en husplante, siden den er veldig følsom for kulde. Du må fortsatt vite det kan nå 10 meter i høyden, med store blader 1 meter lange. Det trenger mye lys for å vokse, og det er derfor det noen ganger har problemer innendørs.

Livistona saribus

De Livistona saribus det er et veldig, veldig stort palmetre. Den kan nå 40 meter i høyden, men til tross for dette forblir kofferten omtrent 60 centimeter i diameter. Bladene er like store, da de kan måle opptil 2 meter. Dyrking er imidlertid veldig interessant siden den lever i tropiske klimaer, men også i tempererte. Støtter opptil -4 ° C.

Hva er omsorgen for Livistone?

Disse palmer er ikke veldig kompliserte å vedlikeholde. Så lenge de holdes på et sted med lys og vannes fra tid til annen, vil det være mulig å nyte dem med helse. Uansett, hvis du er i tvil, ikke bekymre deg. Vi skal forklare i detalj alt du trenger å vite slik at plantene dine er perfekte:

plassering

Livistona er et stort palme, altså idealet ville være å ha det ute når det er mulig. Den har ikke invasive røtter, men det anbefales å flytte den omtrent fem meter fra der vi har installert et avløpssystem, rør eller til og med myke asfalterte gulv.

Hvis du vil ha den nær en vegg, vil det ikke være noe problem, men legg den i en avstand på minst 2 meter fra den slik at bagasjerommet vokser rett, ellers vil det ha en tendens til å kurve litt.

Land

Vokser i godt drenert jord, det vil si hos de som er i stand til å absorbere vann så snart de mottar det. Hvis den er veldig kompakt, vil porene være så nærme at de ikke vil kunne filtrere den. Av denne grunn er det viktig at du sørger for at landet du har er tilstrekkelig; Ellers må du forbedre det ved å installere et dreneringssystem, eller ved å lage et plantehull og helle et godt lag med grus, i tillegg til underlag som universal blandet med perlit.

Hvis du skal dyrke den i en gryte, må du finne en som er stor nok til at den kan vokse godt. Deres er at den er omtrent 5 centimeter høyere og bredere enn den forrige. Deretter må du fylle det med plantesubstrat, for eksempel en blanding av mulch (til salgs) med 30% perlit.

Irrigasjon

Livistona er et pent palmetre

Livistona er planter som de må vannes innimellom. I løpet av ungdommen, og spesielt når de holdes i en gryte, må de vannes i moderasjon, mer eller mindre hver fjerde dag i sommersesongen. Om vinteren må vanningene spres mer.

Når de er i bakken og har blitt plantet i den i et par år, vil vi vanne dem innimellom. Hvis det regner regelmessig, kan vi til og med avbryte vanningen senere.

Abonnent

Abonnenten Det vil bli gjort mens de vokser, det vil si om våren, sommeren og høsten. Spesifikke gjødsel kan brukes til disse plantene (for eksempel), selv om vi anbefaler å prioritere bruken av organisk gjødsel, for eksempel mulch eller ormstøpegods (til salgs), for også å beskytte faunaen som kan være i hagen.

Men ja, hvis du har dem i en gryte, bruk de som er flytende, siden de absorberes bedre og ikke forverrer underlagets absorpsjonskapasitet.

Transplantasjon

De må plantes i hagen om våren, når det har avgjort. Hvis du har dem i en gryte, er det nødvendig å transplantere dem til en større mer eller mindre hvert tredje eller fjerde år, avhengig av hvor raskt de vokser.

Multiplikasjon

Disse palmetrærne multipliser med frø, som kan såes i plastlommer med glidelås fylt med ferdig fuktet vermikulitt eller kokosfiber (tilgjengelig for salg). Deretter blir de satt i nærheten av en varmekilde.

Hvis temperaturen holdes på rundt 20-25 grader Celsius, vil de spire om to måneder.

Rustikk

De fleste av Livistona-artene som dyrkes tåler kulde, samt svak frost ned til -4 ° C. Men det er unntak, for eksempel L. rotundifolia, som får skade så snart temperaturen faller under 0 grader, eller L. chinensis, som er i stand til å støtte opp til -7 ° C når den når voksen alder.

Livistona fulva er et rustikt palme

Hva synes du om disse palmetrærne?