Skip to content

Luftplanter: egenskaper og stell

7 de juli de 2021

Naturen har skapt veldig unike planter: noen er veldig høye, som om de ønsket å nå himmelen, andre vokser i skyggefulle områder, hvor solstrålene knapt når, og det er andre som ligger et sted mellom de to: de er luftplanter. Uansett hvor en fugl eller vinden avgir frøet, der vil den spire, selv om den er i et hull i grenen av et tre.

De er så nysgjerrige at vi litt etter litt begynner å se flere av dem i barnehager og hagebutikker, siden i tillegg de trenger ikke mye stell å se pen ut.

Kjennetegn ved luftanlegg

Orkideer er generelt epifytiske planter

Luftanlegg de produserer frø som veier veldig lite, og det er grunnen til at de kan bæres av vinden til de høyeste grenene av trærne, det er der de vanligvis spiser. Faktisk, i jungler og skog, trenger man bare å se opp for å innse hvor utrolig effektivt det er å produsere slike lette frø.

Veksthastigheten til disse artene varierer, og kan være rask eller ganske langsom, avhengig ikke bare av genetikken til hver enkelt, men også av forholdene i området. Dermed har de som stammer fra fuktige tropiske regioner en tendens til å vokse noe raskere enn de som kommer fra tørre eller omvendt kalde områder.

Typer av luftplanter

For det enkle faktum at det er mange forskjellige varianter, var det interessant å klassifisere dem i henhold til deres egenskaper. Dermed vet vi i dag:

  • Epifytiske luftplanter: er de som vokser på planter, men uten å skade dem på noen måte.
  • Litofytiske luftplanter: er de som vokser på steiner, tak osv.
  • Grønne luftplanter: er de som, som navnet antyder, har grønne blader. De kommer fra steder der luftfuktigheten er veldig høy.
  • Grå luftplanter: er de med gråblader og stilker. Disse er dannet av små skalaer kalt trichomes, som er som komplekse hår som dannes av bladhuden og har en veldig kort levetid. Cellene som forblir døde i trikomene, fylles med luft; på denne måten reflekterer de lys. Men det er mer: trikomer absorberer fuktighet, så du trenger bare å spraye den fra tid til annen for å få den til å blomstre.

Det skilles mellom to typer: de grønnbladede variantene og de gråbladede variantene. Førstnevnte krever et temperert klima og en skyggefull beliggenhet for å overleve; derimot lever sistnevnte bedre utsatt direkte for solen.

Et merkelig faktum er at disse plantene de har knapt røtter, bare de som er nødvendige for å holde fast på stedet der de har spiret.

5 navn på luftplanter

Hvis du vil vite hvilke som er de mest kjente luftplantene, som du kan ha et hjem med og til og med en virkelig nysgjerrig hage med, kan du ta en titt på utvalget vårt:

Hall havre (Billbergia nutans)

Billbergia nutans er en epifytisk bromeliad

De Billbergia nutans Det er en flerårig bromeliad hjemmehørende i Brasil, Paraguay, Uruguay og Argentina, som lever på bergarter; det vil si at det er litofytt. Det danner klumper av lange, tynne blader, olivengrønne, med en størrelse på 30-50 centimeter i høyden. Den produserer blomster gruppert i blomsterstand.

Nellike av luften (Tillandsia ionantha)

Nellik av luften er et luftanlegg

De Tillandsia ionantha Det er luftfabrikken par excellence, den som er best kjent med det navnet: nellike av luften. Den er innfødt fra Mexico til Costa Rica, og er preget av å produsere en rosett av blader med en størrelse på 6 til 8 centimeter høye. Disse bladene er læraktige og er 4 til 9 centimeter lange. Blomstene er gruppert i pigger i grupper på opptil 3 enheter, og har lilla farge.

Epidendrum (Epidendrum paniculatum)

Epidendrum paniculatum er en epifytisk orkide

Epidendrum er en stor epifytisk orkide, som kan overstige 4 meter. Den er innfødt i de fuktige tropiske skogene i Amerika. Det utvikler stengler som sylindriske, rette stokker, og hvorfra mellom 18 og 20 blader spire, ofte med lilla til rødlige linjer.

Butterfly orkide (Phalaenopsis)

Phalaenopsis er en epifytisk eller litofytisk orkide

Phalaenopsis er epifytiske orkideer, noen litofytter, innfødt i Sørvest-Asia, Nord-Australia og Lavskogen i Peru. Bladene kan være eviggrønne eller løvfellende, men de fleste sorter som markedsføres er generelt eviggrønne. De kan nå en høyde på 40-50 centimeter i dyrking, og produserer normalt mørkegrønne og noe læraktige blader. Blomstene er gruppert i laterale og forgrenede blomsterstander, i svært varierende farger (rosa, hvit, gul, rød, tofarget, …).

Vanilje (Vanilje planifolia)

Vanilje er en veldig dekorativ klatrer

De Vanilje planifolia Det er en epifytisk orkide med en klatrevane som er hjemmehørende i Mexico og Mellom-Amerika. Hvis den har en støtte, kan den nå en høyde på mer enn 4 meter, og den er preget av å utvikle en sylindrisk stamme, tykk opp til 3-4 cm, og grønn. Bladene er elliptiske-avlange eller ovale-elliptiske, kjøttfulle og grønne. Blomstene er gruppert i blomsterstand, og er hvite, med en størrelse på 5-7 cm lang.

Pleie av luftanlegg

Tillandsia oaxacana

Flyplanter er gode for nybegynnere, eller de som ikke har mye tid til å ta vare på planter. Hvis du vil vite hvordan du tar vare på dem, er det en grunnleggende pleieguide:

  • Irrigasjon: det skal være moderat, bruke regnvann eller kalkfritt. Dette er grå luftplanter, som mange Tillandsia, ettersom de har trikomer, kan de absorbere fuktighet raskere gjennom bladene, og det er derfor de bare må sprayes innimellom.
  • Abonnent: de kan betales, men med myk gjødsel, slik som den som er spesifikk for orkideer (til salgs), i henhold til instruksjonene som er angitt på pakken.
  • Underlag: ettersom de er luftplanter, er det viktig at underlaget har utmerket drenering. Av denne grunn brukes orkideesubstrat til de ovennevnte, eller andre som pimpstein.
  • plassering: de skal plasseres i lyse områder, men unngå direkte sol. Hvis de holdes innendørs, er det viktig at rommet er veldig lyst.

Interessant, ikke sant? Tør du ha et luftanlegg? Som du har sett, er de litt forskjellige fra de jordiske, så deres omsorg er også annerledes. Men de er absolutt verdt å vite.