Skip to content

Lysestake (Verbascum sinuatum)

11 de juli de 2021

Det er mange urter som vokser i hagen og blir rotrotet. Og det er logisk: de vokser veldig raskt, så mye at de invaderer landet at vi vil at prydplanter og / eller hageplanter skal okkupere. Men det er noen arter som er interessante å bevare, for eksempel Verbascum sinuatum.

Det er en veldig vakker, fløyelsaktig plante som produserer blomster opp til 3 cm i diameter, og som i tillegg har medisinske egenskaper.

Opprinnelse og egenskaper

Verbascum sinuatum

Det er en urt hjemmehørende i Sør-Europa (inkludert Kanariøyene) og Iran, kjent som acigustre, bordolobo, lysekroner, askebeger, mullein, blomst av skam, torcías, verbasco, vinket verbasco eller romanza. Den har en livssyklus på to år; det vil si at den spirer, vokser, blomstrer, fruktes og dør på to årstider, og når en total høyde -med blomsterstilken- på rundt 1 meter (hvis vi bare snakker om bladene, overstiger de ikke 40-50 cm).

Bladene danner store rosetter, og er flikete og bølgete, grønnaktig i fargen. Blomstene, som spirer om våren det andre året, er gule, måler ca 3 cm i diameter og har fem stammer med lilla eller lilla hår.

Medisinsk bruk

Roten til Verbascum sinuatum brukt som helbredelse og også å behandle symptomene på sykdommer i luftveiene, som hoste, nysing eller nesesekresjoner.

Hva bryr de seg om?

Verbascum sinuatum blomst

Hvis du vil ha en kopi, anbefaler vi at du tar vare på den på følgende måte:

  • plassering: ute, i full sol.
  • Land:
    • Gryte: fyll med universelt voksende substrat.
    • Hage: vokser på alle typer jord, og foretrekker leire.
  • Irrigasjon: 4-5 ganger i uken om sommeren, og annenhver tredje dag resten av året.
  • Abonnent: fra begynnelsen av våren til slutten av sommeren anbefales det å gjødsle den med organisk gjødsel, som guano, kompost eller gjødsel, en gang hver 15. eller 20. dag.
  • Multiplikasjon: av frø om våren.
  • Rustikk: den motstår frost ned til -12 ° C, men husk at den er toårig: det andre året vil den blomstre og tørke ut.

Hva syntes du om denne urten? Kjente du henne?