Skip to content

Mango omsorg

8 de juli de 2021

Treet som jeg skal fortelle deg om neste gang er en fruktplante som når betydelige dimensjoner. Så mye at den når en høyde på omtrent tretti meter med en kronediameter på opptil seks meter; det er vi står overfor et perfekt tre for å beskytte oss mot solen.

La oss lære hva mango omsorg.

Mangos opprinnelse og egenskaper

Mango er et tropisk tre

Mango er vitenskapelig kjent med navnet Mangifera indica og den er innfødt i India og Indokina. Bladene er eviggrønne (selv om de kan falle hvis vinteren er kjølig, og deretter spire igjen om våren), lansettformet, grønn i fargen og med en veldig synlig midrib som den er lysere grønn. Blomstene er gruppert sammen med blomsterstand som kalles panicles, som spirer om våren. Frukten er en stor drupe (opptil 5 centimeter lang og 3-4 centimeter bred) med ikke for tynn rødgrønn hud og gult, kjøttfullt og spiselig kjøtt eller masse.

Den har en middels vekstrate, noe som betyr at den verken er for rask eller for treg. Du kan vanligvis vokser ca 10-15cm i året, spesielt hvis været er bra.

Det er mye dyrket i alle tropiske regioner: Costa Rica, Cuba, og til og med i Spania, finnes den i sørlige Andalusia, spesielt i Granada og Malaga. Også i botaniske eller private hager er det vanlig å se noen i disse områdene, inkludert de på Kanariøya. På Balearene er det noen isolerte frukthager som de også har, og finnes i lokaliteter som på grunn av sin geografiske beliggenhet har et varmere mikroklima enn det som finnes i andre kommuner, og et land som er veldig rik på næringsstoffer.

Hva er pleien med mango?

Hvis du tør å ha et mangotre, anbefaler vi at du gir det følgende omsorg:

Vær

Først og fremst er det viktig å vite i hvilket klima eller klima du kan leve, ellers risikerer vi å bruke penger for ingenting. Dermed er mango en tropisk art, som vi finner spesielt i regnskogen. Av denne grunn, den vil bare vokse uten problemer i et varmt klima uten termiske variasjoner.

Men … hvis du vil ha en i et litt kjølig klima (med litt kjølig temperatur om vinteren), anbefaler jeg sorten Mango Gomera 3. Jeg har en selv, og den har tålt kulden rimelig godt under plasten (vi har hatt lave temperaturer opptil -2 °).

Land

 • Verft: den må være fruktbar, med god drenering. Vi må unngå å plante den i kompakte jordarter, ellers kan røttene ende med å kveles.
 • Blomsterpotte: Det er ikke et tre å ha i en gryte gjennom hele livet, men det kan dyrkes der i flere år. Fyll den med mulch blandet med 30% perlit eller lignende.

Irrigasjon

Mango er et tre som vil ha mye vann, men uten å overdrive det. Avhengig av vær og sted, for eksempel, på veldig varme og tørre steder, kan det hende at det må vannes hver 2-3 dag om sommeren, og hver 6. til 8. dag resten av året.

Tvert imot, hvis det regner ofte og regelmessig, vil vanningsfrekvensen være mye lavere siden planten mottar vannet den trenger fra nedbøren.

Det er også viktig å huske på at, hvis den dyrkes i en gryte, og hvis en tallerken plasseres under den, må det gjenværende vannet fjernes etter hver vanning. Dermed vil risikoen for rotkvelning reduseres.

Abonnent

I løpet av våren og sommeren anbefales det å betale det hver uke eller femten dager med en gjødsel rik på næringsstoffer og rask effektivitet som guano (til salgs). Om høsten og vinteren, da den knapt vokser, kan du også legge til litt kompost med langsom frigjøring, som kompost eller kugjødsel, en gang i måneden.

Multiplikasjon

Mango blomster er panicles

Håndtaket multipliserer med frø om våren, plante dem i individuelle potter med substrat for frøplanter (til salgs) og holde dem nær en varmekilde.

På kommersielt nivå brukes formering ved poding mer fordi det er raskere og fordi prøver med større produksjon av frukt av høy kvalitet oppnås.

Mango skadedyr

Det er ganske solid generelt, men kan bli angrepet av melkeboller, fruktfluer og blomstermot. De kan forhindres ved å behandle den med insektdrepende olje om vinteren, eller behandle med kaliumsåpe (til salgs) eller neemolje (til salgs).

Sykdommer

Følsom for sopp pulveraktig mugg, antraknose, fusarium og alternaria; samt Botryodiplodia og Xanthomonas bakterier. Førstnevnte blir behandlet med soppdrepende midler, mens det for bakterier dessverre ikke er noen behandling.

Symptomer på soppsykdommer er:

 • Sorte eller hvite flekker på bladene
 • Fruktråte
 • Planten vokser ikke
 • Rotkvelning

Og av bakteriene:

 • fargede mosaikker i bladene og fruktene
 • gule flekker på bladene (ikke å forveksle med klorose)
 • bladdeformasjon

Beskjæring

Du trenger det egentlig ikke. Du må bare fjerne grenene du ser som er syke, svake eller som er ødelagt for eksempel etter et kraftig vindkast.

Planting eller transplantasjonstid

vår, når temperaturen er 15 ºC eller mer. Hvis du har den i en gryte, transplanter den hvert 2-3 år.

Rustikk

Motstår kulde, men ikke frost (Med unntak av unntak, for eksempel Gomera 3, som kan holde opptil -2 ° C så lenge de er spesifikke og kortsiktige frost). Minste årstemperatur bør uansett ikke være mindre enn 10 ° C.

Hvilke bruksområder er det gitt?

Mango er spiselig frukt

Håndtaket har flere bruksområder, som er:

Pynt

Det er en veldig dekorativ plante. Ser bra ut som et isolert eksemplar, i store hager.

Kulinarisk

Uten tvil er det hovedbruken. Fruktene, en gang skrelt, de kan konsumeres direkte, enten som snacks … eller til og med som middag 😉. Den har en søt, men mild smak, veldig behagelig hvis den er moden (hvis den er grønn er den surere).

Mango fordeler

Denne frukten, i tillegg til å være deilig, har mange fordeler for mennesker:

 • Den er rik på vitamin A, C og E, så vel som i kalsium, jern, magnesium og kalium
 • Ta vare på øynene, takket være vitamin A
 • Det er fordøyelsessystemet
 • Det er interessant for ta vare på huden i tilfelle kviser. For dette påføres massen og lar den stå i ca. 10 minutter
 • Hjelper med å gå opp i vekt, fordi for hver 100 gram har den omtrent 75 kalorier

Og du, har du mango?