Skip to content

Mindre slukker (Macrolepiota rhacodes)

11 de juli de 2021

Soppvifte? Å samle dem er en unik mulighet til å nyte naturen: fuglenes sang, vinden som beveger plantens blader, puster frisk luft … Men du må være forsiktig, siden ikke alle er spiselige. Heldigvis heter den du kan se på bildet Macrolepiota rhacodes, hvis det er.

Kjenn dens egenskaper, samt hvor du finner den, for å kunne nyte smaken.

Hva er deres egenskaper?

Mindre spjeld

Hovedpersonen vår er en sopp populært kjent som mindre slukker, og med det vitenskapelige navnet Chlorophyllum rhacodes (tidligere Macrolepiota rhacodes) preget hovedsakelig av å ha en lue opp til 15 centimeter i diameter dekket av gråaktige fibervekter. I unge eksemplarer er formen nesten sfærisk, men når den vokser får den en flat form. Knivene er først hvite og senere brune.

Foten, som har en maksimal høyde på 15 centimeter, er glatt og lys i fargen, som er bredere ved basen. Den har en ring som vanligvis lett forskyves. Kjøttet er hvitt og mykt, med god smak og lukt.

Når vises det og hvor bor det?

Det mindre spjeldet lever i barskog og løvskog, spirer ved siden av disse plantene om våren eller høsten. Så ikke nøl med å besøke disse områdene hvis du vil prøve det 😉.

Hvordan forbrukes det?

Alltid etter å ha kokt den, aldri rå. Foten fjernes og den flate hatten er belagt med mel og egg, med litt veldig varm olje i pannen. Som en kuriositet må du vite at det er de som sier at smaken ligner på kjøtt eller fisk.

Macropeliota rhacodes sopp

Hva tenkte du på Macrolepiota rhacodes? Tør du å gå og samle noen for å lage en spesiell oppskrift? 😉