Skip to content

Multiplikasjon av trær og planter: luftlag

27 de juli de 2021

For noen dager siden snakket vi om Lagdelingsteknikk, en metode for planteformering mye brukt over hele verden.

Som vi har nevnt, er det mange typer lagdeling, det er den enkle lagdelingen og flerlagsplanleggingen to av de enkleste alternativene. Men det er flere typer lagdeling, så i dag vil vi fordype oss i luftlag, en variant av denne teknikken som er valgt på tidspunktet for multipliser trær.

Hva er?

Selv om luftlag er hyppig når det gjelder trær, er det også vanlig å bruke det til formere busker, vinstokker og noen innendørs planter, som tilfellet er med azalea eller kamel.

Teknikken varierer med hensyn til det enkle laget fordi stimulerer fødselen av røtter fra en gren som forblir i luften hengende. Hvis den enkle lagdelingen skjer på bakkenivå, er lagdelingen i dette tilfellet antennet nettopp fordi prosessen foregår uten å måtte binde grenen til bakken eller til en støtte. Området er vanligvis dekket med plast eller plastbånd for best resultat.

Luftlagdeling

Den beste tiden for luftlag er våren for trær og busker som er utendørs, da innendørs planter kan legges i lag gjennom hele året.

Hvordan det utføres?

Den første tingen å gjøre er å velge en gren og lage en ring av bark, alltid ca 30 cm fra spissen av grenen. Deretter plasseres rothormonpulver og til slutt tas et stykke gjennomsiktig plast og grenen dekkes for så å holde den på den ene siden og dermed danne en kornett som deretter fylles med blond torv.

Deretter tilsettes litt vann for å fukte torven, og området dekkes med avis og avdekkes annenhver uke. Når røttene omgir plasten på innsiden, er det riktig tidspunkt å kutte den nye grenen, alltid med et rent kutt under røttene.

Luftlagdeling