Skip to content

Multiplikasjon av treavlinger

25 de juli de 2021

Ivrig etter å pusse opp hagen og plante nye eksemplarer? Hvis du har flere stiklinger og ønsker å reprodusere dem, vær oppmerksom på dette innlegget fordi vi i dag har å gjøre med en av de mange metodene for forplantning ved stiklinger.

I dette tilfellet er det reproduksjon av treavlinger, det vil si de stiklinger som er av hardt tre og med stive stengler. I motsetning til andre typer stiklinger, trenger disse spesiell pleie som du kanskje vil vite.

Woody stiklinger

Stiklinger

I tillegg til deres stivhet, er hovedkarakteristikken for woody stiklinger er at etter å ha blitt kuttet på slutten av høsten eller når vinteren begynner dettes danne en callus på slutten som hjelper rotproduksjon. På den annen side er de resistente borekaks, noe som er av god kvalitet fordi de bedre tåler sykdommer, kalde og tørre forhold.

Du kan finne tre typer treavlinger:

Rett skjæring eller horisontal skjæring: Det er den mest populære skjæringen og brukes på løvtrær og busker. De oppnås ved å lage en horisontal basal kutt og en apikal kutt til forspenningen eller skråningen.

Skjæring i hammer eller stokk: de er stiklinger som kappes sammen med en liten del av grenen på mellom 1-2,5 cm gren. Denne typen stiklinger brukes til visse bartrær som einer eller einer.

Hælkutting: De brukes i noen bartrær, og de er stiklinger som oppnås ved å kutte barken ved foten av skjæringen.

Plante stiklingene

Vanning borekaks

Når de woody stiklingene er oppnådd, la oss se hvordan plantingsprosessen er.

Den første tingen å gjøre er å samle borekaksene som er 1 eller 2 cm tykke i diameter og lage et horisontalt snitt bare 1 cm under en node. Så er det på tide å fjerne det apikale bartreet, alltid kutte på skjevheten eller skråstillingen over en node.

Det siste trinnet av klargjøring av stiklinger Det er å behandle basene på stilkene med rothormon, da dette vil hjelpe skjæringen til å «gripe».

Før du finner de treete stiklingene, må du tilberede en spiringsone som består av et grovt sandunderlag eller bruke grov sand og perlit. Deretter må du lage små hull og introdusere borekaksene for å til slutt dekke dem godt med underlaget, slik at området blir kompakt og uten svakheter.

En av nøklene til suksess er vanning fordi treavlinger trenger konstant fuktighet. Derfor er vanning veldig viktig. I tillegg må de beskyttes mot solen.

Etter en måned fra begynnelsen av prosessen vil du se at de sterkeste stiklingene begynner å utvikle nye planter. Fjern deretter de svakere stiklingene og transplanter de nye plantene til deres endelige plass på høsten eller våren.