Skip to content

Når og hvordan gjødsle oliventrærne?

3 de juli de 2021

Oliventrær er eviggrønne frukttrær som er vant til å vokse på ganske fattige jordarter; Men når de dyrkes med den hensikt å produsere en bemerkelsesverdig mengde frukt, enten fordi familien elsker dem eller fordi vi har til hensikt å vie oss til produksjon og salg av oliven, er det interessant å tenke på å gjødsle dem. Lære hvordan gjødsle oliventrær Det kan være ganske enkelt hvis vi kjenner til de vanligste gjødselene og hvordan vi gjør det.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite for å lære å gjødsle oliventrær.

Betydningen av kompost

oliven

Avlingens produktivitet er ikke definert av totale næringsstoffer eller ressurser som er tilgjengelige for å plante, men av de knappeste. Det vil si at hvis det knappeste næringsstoffet i jorden ikke øker, vil det være den begrensende faktoren når du utvikler avlingen. Derfor er det praktisk å vite hva det begrensende næringsstoffet kommer til å betale med det og forbedre produksjonen. Før du bruker en gjødslingsstrategi, må sammensetningen av jorden evalueres. Det anbefales å gjennomføre en analyse hvert 4.-5. År for å evaluere om alt går riktig. Spesielt anbefales det å måle konsentrasjonen av nitrogen, fosfor og kalium. Dette er de viktigste makronæringsstoffene som planten må ha for å vokse under gode forhold.

Det er noen forfattere som gjenspeiler at for hvert 1000 kilo høstede oliven, vil treet bruke omtrent ca. 25 kg kalium, 15 kg fosfor og 5 kg nitrogen. Det er vanlig å finne et stort antall oliventrær som er avgjort i jordfattige organiske stoffer. Det er imidlertid ingen ulempe for dem å ha en normal reproduksjon og liv. Til tross for dette, hvis vi vil vie disse oliventrærne til produksjon av oliven, må vi forbedre mengden organisk materiale i jorden. Det mest normale er at vi finner større mangler i tilførselen av nitrogen. Bruk av nitrogenrike gjødsel anbefales til frøplanter, unge oliventrær eller småprøver. Takket være dette nitrogenet er veksten favorisert.

Vi må ta i betraktning når vi påfører nitrogen at det slippes ut for mye, kan øke følsomheten for frost og visse sykdommer som ikke interesserer oss med hensyn til produksjon. Vi må aldri overstige 150 kg nitrogen per hektar avling. Konsentrasjonene av fosfor og kalium avhenger av hvilken type jord vi dyrker. Hvis jorden er rik på kalsiumkarbonat, er det vanligvis en jordmangel med fosfor. Fosfor er viktig for blomstring, modning og fruktsetting. Hvis jorda er dårlig i dette elementet, anbefales det å bruke ca. 0,5 kg per tre med fosforsyreanhydrid.

Til slutt har kalium en høyere fiksering hvis jorden der vi dyrker oliventrærne er leireholdig. Det er viktig når det gjelder å absorbere næringsstoffet, og fremfor alt kan det være mangel på dette elementet i tørketider i regnfôr. Kaliums rolle er viktig for å beskytte treet mot frost og noen sykdommer. Og dermed, Det anbefales å betale mellom 1-2 kilo per tre i form av kaliumoksid.

Når skal jeg betale dem?

arbeid jorden

Oliventrær er trær som vokser praktisk talt hele året hvis været er bra. Dette klimaet må være temperert, med frost ned til -7 ° C og med maksimale temperaturer på 40 ° C, som er de i Middelhavsregionen, stedet de kommer fra. Faktisk stopper de bare om vinteren, for februar måned på den nordlige halvkule er når disse frostene oppstår.

Når du vet dette, når er det bedre å betale dem? Vi vil. Disse plantene blomstrer om våren og bærer frukt rett etterpå, slik at Det er interessant å begynne å gjødsle på slutten av vinteren og ikke stoppe før slutten av høsten.

Hvordan gjødsle oliventrær

Siden det er trær med frukt som er spiselige, må vi alltid prøve å unngå bruk av syntetisk (kjemisk) gjødsel, ettersom selv om sikkerhetsperioden respekteres og oliven blir renset godt, kan vi aldri være sikre på at vi har frigitt 100% fra restene som kan ha blitt igjen av produktet. Derfor vil vi bruke organisk gjødsel, det vil si de som »jorden gir oss».

Hvilke typer gjødsel er det? Vel, det er flere, men for den nåværende saken skal vi fortelle deg to andre som sikkert vil være veldig nyttige:

  • Guano: de er de organiske restene av flaggermus og pingviner. Den inneholder nitrogen, fosfor, kalium, aminosyrer, mikroelementer, samt sopp, bakterier og actinomycetes som holder røttene matet og beskyttet. Dosen er to eller tre spiseskjeer for hver syv liter. .
  • Kyllinggjødsel eller kyllinggjødsel: Det er en av de mest konsentrerte som finnes. Den inneholder nitrogen, fosfor, kalium, kalsium, magnesium, natrium, oppløselige salter og organisk materiale. Dosen er 600 til 700 gram per kvadratmeter. Hvis du kan få den fersk, la den tørke i solen i en uke. .

Tips om hvordan man gjødsler oliventrær

hvordan gjødsle oliventrær og når

Et av de vanligste tipsene om hvordan man kan gjødsle oliventrær er lære å oppdage næringsdefekter. Hvis du lærer å gjødsle oliventrær, bør du ta hensyn til næringsmangelen på oliventreet. Disse manglene manifesteres vanligvis gjennom visse symptomer som intense grønne blader, god fruktmodning og en ganske omfattende produksjon. Hvis du har denne situasjonen, er oliventrærne i god stand.

På den annen side, hvis treet har næringsstoffer, kan det viser peeling, flere okerfarger på bladet og ser redusert vegetativ utvikling eller dårlig produktivitet.

Hvis vi i våre tre ser korte internoder, små og deformerte blader eller rakitt, er det at oliventreet vårt ikke ble befruktet nok, og det er nitrogenmangel. Mangel på fosfor har også lignende symptomer, men viser også nekrose på toppen. Denne nekrose vises vanligvis om vinteren eller tidlig på våren. Bladet har en mer brunaktig gul farge. Kaliummangel manifesterer seg i de gamle delene og blir svakere oftere. Det forårsaker også vegetativ veksthemming.

Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære å gjødsle oliventrær og lære om næringsmangel.