Skip to content

Når og hvordan lage oliven stiklinger?

8 de juli de 2021

Oliventreet er et fantastisk tre: det gir god skygge når det modnes, og når det eldes blir stammen bred, med sprekker. Alt dette gjør at dekorasjonsverdien er veldig høy, siden den også er lett å vedlikeholde, da den motstår tørke bedre enn mange andre arter. Og som om det ikke var nok, produserer den spiselig frukt: oliven.

Kanskje av alle disse grunnene er det flere og flere mennesker som vil vite det når og hvordan man lager oliven stiklinger. For dem, og også for deg, går denne artikkelen. 🙂

Når må du ta olivenblomstene?

Olea europaea, kjent som oliventre

Oliventreet er en plante som dessverre ikke formerer seg godt med stiklinger. De blir raskt smittet av sopp og dør. Av denne grunn mer enn biter av tregrener det du gjør er å ta smokkene (De er som «sugerne») som kommer ut ved siden av kofferten. Når? Sent vinter, like før treet gjenopptar veksten.

Dermed vil det være veldig enkelt å få et nytt eksemplar uten å måtte så frøene (noe som på den annen side er veldig enkelt, siden du bare trenger å fylle en gryte med universal dyrkingssubstrat, vann, så frøene og vente på 15 dager til frøplanter kommer ut). Uansett, ikke bekymre deg fordi vi vil forklare hvordan du må fortsette for å oppnå større suksess med borekaksene dine.

Hvordan får du dem ut?

Oliven stiklinger

Grenene som Interessert i å ta er de som er omtrent 60 centimeter lange og ca. 1,5 centimeter tykke. Når du har dem, må du fjerne alle bladene og plante dem i potter eller direkte i bakken.

Bruk av rothormoner anbefales for å få fortgang i prosessen litt.

Oliven smokker

For å fjerne en oliven smokk, er det som er gjort, ved hjelp av en hakke eller, bedre, en escardillo (hakke), grave et par grøfter rundt smokken som vi vil fjerne, med en dybde på 25-30 cm. Seinere, nøye vil vi skille vårt fremtidige tre med noen røtter, og vi vil plante det i en gryte på ca 10,5 cm i diameter med vermikulitt tidligere vannet.

For at det skal være større sjanse for suksess, anbefaler vi at du også bruker hjemmelagde rotfiskere og holder underlaget fuktig (men ikke vanntett).

Hvor lang tid tar det å rotke oliven?

Stiklene og sugerne, når de er plantet i sine respektive potter, Det tar omtrent 3-4 uker å avgi nye røtter. Du må huske på at de først og fremst må overvinne transplantasjonen, og det faktum at de nå ikke lenger kan motta mat fra moderplanten tvinger dem til å «lete etter livet» alene.

Av denne grunn, i løpet av den første måneden etter planting i containere, må du være veldig forsiktig med vanning, med antall lys timer det gir dem, med mikroorganismer som kan forårsake infeksjoner, etc.

Hva er omsorgen de trenger?

Oliventreet multipliseres med stiklinger og suger

Nå som alt er gjort, må vi ta vare på dem. Omsorgen som både suger og oliven stiklinger trenger, er i utgangspunktet moderat vanning, direkte sol og en ukentlig eller hver uke forebyggende behandling med svovel eller soppdrepende middel for å forhindre sopp i å ødelegge dem.

Det er veldig viktig å unngå å tette jord eller underlag, ellers vil vi mest sannsynlig miste dem. Hvis du er i tvil, må du kontrollere jordfuktigheten før du vanner den igjen, for eksempel ved å sette inn en tynn trepinne, eller hvis de er i en beholder, veier den rett etter vanning og igjen etter noen dager.

Har det vært nyttig for deg?