Skip to content

Når samles eikenøtter?

5 de juli de 2021

Eikenøtter er en av de spiselige fruktene som er ferdig modne om høsten, når temperaturene begynner å synke og sommervarmen viker for det kjølig som er så verdsatt i månedene september til november.

Det er på dette tidspunktet når planteelskere må forberede hagen vår slik at vinteren går uten å skade den, når vi kan ta en ettermiddag for å gå en tur gjennom skogen og samle noen av disse deilige fruktene.

Tid for å høste eikenøtter

Eikenøtter er nøtter

Men på hvilket tidspunkt må de bli fanget? Er det en måte å vite om de vi vil ta med hjem er virkelig gode? Før du svarer på disse spørsmålene, er det viktig å vite hvor eikenøttene kommer fra, da det ofte er mye forvirring om dette.

Og det er ikke for mindre, siden alle trærne i Quercus-slekten produserer eikenøtter, absolutt alle. Men det er bare en som produserer dem med en behagelig smak: den Quercus ilex, eller mye bedre kjent med navnet Encina. Dette er et eviggrønt tre til stede i de fjellrike og sub-fjellrike områdene i Middelhavsområdet.

Det kan også bli funnet i forskjellige deler av den iberiske halvøya, for eksempel i Galicia eller i fjellene i Madrid.

Frukt om høstenferdig med modning mot månedene oktober / november, som vil være når vi kan gå ut for å samle dem. Men vi kan ikke ta alle de vi finner.

Det er alltid viktig å legge igjen noen slik at de kan spire og vokser dermed til å produsere egne eikenøtter som voksen. I tillegg må du observere dem godt før du legger dem i kurven, spesielt må du kontrollere at de ikke har hull, eller at de er myke.

I tillegg, fargen må være rødbrun, som den med eikenøttene på bildene i denne artikkelen. Når vi har samlet noen få, kan vi oppbevare dem i en plastboks uten lokk eller i en raffiakurv, uansett på et kjølig og tørt sted.

Det er allerede kjent at modningen av disse fruktene skjer mellom oktober og november, men du har bare omtrent to måneder på deg til å hente dem.

Det vil si at det i løpet av den første modenmåneden ikke er tilrådelig å samle eikenøtter. Det er best å vente på at den blir fullstendig moden. Vår anbefaling er at hvis du har tenkt å gjøre dette, gjør du det i midten av september og begynnelsen av november.

Resten av eikenøttene skal være igjen slik at spiring kan starte igjen. En måte å skille mellom modne eikenøtter og de som ikke er, er takket være fargen de har..

Det vanligste er å se i en moden eikenøtt en brun farge og hvis fruktstørrelse er ganske tykk. I tillegg til dette er det ekstremt enkelt å løsne det fra hetten de er festet på.

Og dette er hovedårsaken til at folk ofte finner eikenøtter som ligger på bakken, siden de med et enkelt vindkast blåser veldig raskt av.

Tips for høsting

Selv om noe allerede er nevnt om samlingen, gjør det aldri vondt å gi ekstra informasjon. Og du kan enten lage en samling direkte fra planten eller gjøre det fra bakken, siden eikenøttene lett kan løsnes.

Detaljene er at hvis du plukker dem opp fra bakken, du må bekrefte at de er helt intakte. Det vil si at du må sørge for at den ikke har et eneste hull laget av snegler eller at de i en viss del er råtne på grunn av fuktigheten den har blitt utsatt for.

I tilfelle du finner et eikenøtt som dette, må du la det være der det er og ikke konsumere det av en eller annen grunn. Så Det er best å gjøre det direkte fra selve treet.

Ta nå hensyn til tiden du må lage en slik samling, det må være spesifikt i løpet av middagstid. Årsaken er at i løpet av denne tiden er de aller fleste, om ikke alle, eikenøttene helt tørre takket være solvarmen.

Så av denne grunn er det viktig at du for enhver pris unngår å samle eikenøtter på regnfulle dager eller når det er for mye fuktighet i miljøet.

Spesielt fuktighet er en negativ faktor som påvirker bevaringen av eikenøtten og akselererer modningsprosessen og når et punkt der den råtner helt til tross for at den er festet til planten.

Det er verdt å nevne at hvis du samler eikenøttene på en fuktig dag, Disse må tas vare på og tørkes før de går videre til bevaring av det samme. Veldig viktig at dette gjøres.

Fra hvilke trær å samle eikenøtter?

Eikenøtter samles fra eiken

Vi håper at mens du begynner prosessen med å samle eikenøtter, vil du ikke falle inn i den typiske feilen med å samle mye av disse fruktene, og at når du spiser dem, er de bittere.

Det er veldig normalt at byboerne som er vant til å dyrke denne planten, kjenner forskjellen mellom en bitter eikenøtt. Men i ditt tilfelle, at du nettopp har begynt i denne fantastiske verden, hvordan ville du gjort det?

Vel, det du bør vite generelt er at eikenøtter som er søte eller har et behagelig skall etter smak, det er på grunn av smaken. Bare ta en blant mange og prøv den bare litt.

Avhengig av smak, vil du vite om det er en søt ekorn, med mindre du har noen som allerede har opplevd med deg rundt og spør dem hvilke du skal samle. Husk at bitre eikenøtter under ingen omstendigheter skal konsumeres, da de forårsaker forgiftning.

Ekologisk betydning av eikenøtter

Kanskje du har sett det i nyhetene, i TV-serier eller dokumentarer, og hvor de gjenspeiler at eikenøtter er av stor betydning for verden og for økologi.

Dermed er årsaken til at denne planten er så viktig økologisk at Det er en frukt som er veldig lett å spire og vokse. Derfor blir den generelle befolkningen bedt om ikke å samle alle eikenøttene til en plante, siden dette innebærer utvidelse av arten i det området.

Foruten dette er det en plante som viktig for skogsdyr, siden det er en av hovedkildene til mat for mange, spesielt når de er om vinteren.

Men også det er insekter som drar nytte av eikenøtter, da det hjelper dem å fullføre livssyklusen.

Å holde eikenøtter hjemme

Nå, forutsatt at du gjorde samlingen på riktig dag, til det angitte tidspunktet og alle eikenøttene dine er i perfekt stand, er det på tide å finne ut hvilken bevaring du må gjøre i hjemmet ditt når du tar dem.

Et viktig poeng må fremheves, og det er at i motsetning til andre frukter som kan samles opp fra skogene, trenger ikke eikenøtter fortæres umiddelbart. Disse kan lagres til senere akkurat som ekorn gjør.

Fordelen med disse fruktene er at de har en ganske lang naturlig holdbarhet. Og grunnen Det er fordi i skallet er det stoffer som hjelper med å beskytte eikenøtten fra bakterier som fremskynder modningsprosessen som sådan.

Det eneste problemet med bevaring av eikenøtter som mange frykter, er at utseendet til sopp er høyt. Og selv om de fleste tilfeller ikke er synlige for øynene til mennesker, er det der rådner og blir noe giftig for forbruk.

I tilfelle du spiser et eikenøtt som dette, vet du at det vil være leveren din som vil ha alvorlige problemer.

Hvordan lagrer du eikenøtter?

Eikenøtter kan reddes

Alt du trenger å gjøre er å ha en glassflaske eller beholder som er helt tørr og fri for urenheter som støv eller smuss. Etter dette kan du lagre eikenøttene dine der. Du kan til og med bruke poser som puster, noe som er et mye mer levedyktig alternativ enn glasskrukker.

Til slutt må du vite at hvis du lagrer eikenøttene dine for lenge, uavhengig av bevaringsmetoden, vil sopp på et tidspunkt falle på dem. Så prøv å ikke beholde dem for lenge.