Skip to content

Når skal du plante stiklinger

25 de juli de 2021

En veldig effektiv og rask metode for å få nye planter er multiplisere dem med stiklinger, som er stengler som kan være grønne, semi-woody eller woody, og som ikke har røtter. Hentet fra de prøvene vi liker best, kan vi dekorere hagen eller terrassen uten å bruke penger på nye planter.

Men, Når skal man plante borekaks? Og hvordan få det riktig slik at de avgir røtter så snart som mulig?

Hvilke typer stiklinger er det?

Sigøyner stiklinger

Det er fem typer stiklinger:

 • Woody: De hentes hovedsakelig fra trær, og skjærer stykker opp til 45 cm i lengde.
 • Semi-woody: De fås hovedsakelig fra busker, kutte stykker opp til 20 cm i lengde.
 • Grønn: De er fremstilt hovedsakelig fra blomster eller busker hvis stilkene ikke har lignifisert, og kutter stykker på ca. 10-15 cm.
 • Rot: de er hentet fra trær som albizia, oliven eller fiken. Biter på omtrent 5 cm er kuttet.
 • Ark: De er hentet fra Echeveria, Haworthia og mange innendørs planter som begonier, og kutter bladene som ser sunnere ut.

Når skal man plante borekaks?

Planter kan klassifiseres på mange måter, og en av dem er ved oppførselen til bladene; det vil si om de er flerårige, noe som betyr at de forblir eviggrønne gjennom hele året, eller utløper når de faller i visse årstider (i tempererte klima er det om høst-vinter). Så hold dette i bakhodet, bør du vite at hvis de er:

 • Løvfellende: de blir vanligvis kuttet om høsten og vinteren. På grunn av de lave temperaturene er veksten praktisk talt fraværende, og siden den ikke har blader, er tapet av saft mye lavere, og risikoen for infeksjon er veldig lav.
 • Evergreen: De kuttes vanligvis på sen vinter / tidlig på våren, rett før plantene gjenopptar veksten. I tilfelle du vil multiplisere med bladstikker, må du vente til sommeren kommer.

Hvordan plante dem?

Å ha dem mer kontrollerte Det ideelle er å ha dem i en gryte fylt med underlag som letter vanndrenering., som torv blandet med perlit i like deler, for eksempel. Med denne typen underlag forhindres spredning av sopp, mikroorganismer som er i stand til å drepe borekaks på bare et par dager. For det, fortsett som følger:

 1. Fyll gryten med underlag, nesten helt.
 2. Tilsett skjæringsbunnen med pulverformede rotningshormoner.
 3. Plasser skjæringen inne i gryten, i midten.
 4. Fyll ferdig gryten, slik at skjæringen blir ca. 5 cm nedgravd. *
 5. Og til slutt vanner han.

* Hvis det er stiklinger av blader av saftige planter, må de plasseres på overflaten av underlaget uten å begrave dem eller veldig lite for at de skal slå rot.

Pothos stiklinger

Vi håper disse tipsene vil hjelpe deg med å få nye planter til null cost.