Skip to content

Når skal du vanne om vinteren

24 de juli de 2021

Vanning er alltid en komplisert oppgave: hvis du vanner lite, tørker plantene raskt og dør, og hvis du vanner mye, smitter soppene dem og kan drepe dem. Å finne midtpunktet er vanskelig i de varme månedene, men om høsten og vinteren er det enda mer, siden det i mange deler av verden er når det regner mest.

For å unngå at grytene dine har problemer i løpet av de kaldeste månedene av året, vil vi fortelle deg det hvordan vanne planter om vinteren.

Kontroller fuktigheten til underlaget

Svart torv

Før vanning er det veldig viktig at vi sørger for at underlaget ikke er fuktig, ettersom vi ellers vil gi planten vår mer vann enn den trenger, og kvele røttene. For å gjøre dette kan vi gjøre flere ting:

  • Innfør en tynn trepinne (som de japanerne bruker å spise) i gryten: hvis du trekker den ut, kommer den ut med lite klebende underlag, vil det bety at den er tørr.
  • Bruke en digital fuktighetsmåler: du må bare legge den i gryten, så ser vi straks hvor våt den er. For å være mer effektiv, anbefaler vi å introdusere den på forskjellige punkter, siden det kan hende at jorden som er nærmere hovedstammen er mer fuktig enn den som er nærmere veggene i potten.
  • Vei potten en gang vannet og igjen etter noen dager: en nyvannet plante vil alltid veie mer enn en med et tørt underlag. Å skrive ned eller huske vekten den har ved hver av de to anledninger vil hjelpe oss å vite når vi skal vanne.

Følg med for værmeldingene

Dette er veldig nødvendig hvis vi har planter ute. Hvis vi vanner for eksempel på mandag, og det viser seg at det regner fra tirsdag flere dager på rad, vil det være planter – som sukkulenter – som kanskje ikke føles for bra for dem. I tillegg, unngå å sette en tallerken under dem, og sørg for at underlaget har god drenering.

På denne måten vil de små plantene dine bære vinteren bedre 🙂.