Skip to content

Olivenmelk

7 de juli de 2021

Et av skadedyrene som påvirker oliventreet mest, er olivenmelk. Dens vitenskapelige navn er Euphyllura olivina og det er et homopter som, selv om det vanligvis ikke forårsaker betydelig skade, er ganske irriterende når man høster oliven.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alle egenskapene, den biologiske syklusen og behandlingen av olivenmelk. Lær hvordan du kan forhindre dette skadedyret.

Hovedtrekkene

Euphyllura olivina

Olivenmelkvegen er en homoptera som tilhører familien Psyllidae, og dens tilstedeværelse i oliventrær er ganske hyppig. Til tross for hva du kanskje synes om denne pesten, det forårsaker vanligvis ikke alvorlig skade. Disse insektene tilbringer vanligvis mesteparten av vinteren i voksen form. For å kunne finne de som er inne i trærne vi må se på bunnen av bladene, økslene og knoppene.

På slutten av vinteren, når temperaturene stiger, begynner de sin aktivitet. Det er når våren kommer der de begynner å generere sin første generasjon. De tar omtrent en måned og utvikler seg mellom vegetative skudd og blomsterknopper. Nymfer er ansvarlige for å skille ut et bomullsstoff, som dermed får navnet olivenmelk. Dette bomullsstoffet brukes som medium for å vokse og utvikle seg.

Når de har etablert sin vekst, gir det opphav til små kolonier som danner en slags pest. Den andre generasjonen av våren skjer på tidspunktet for blomstringen av oliventreet. I dette tilfellet utvikler de seg på blomsterstandene og de andre, noe som gir opphav til en bomullsaktig koloni. Denne andre generasjonen når voksen alder om sommeren. Hvis høsten ikke er veldig varm, start en tredje generasjon i løpet av høstfasen. Imidlertid har denne generasjonen en tendens til å gå mer ubemerket og er vanskeligere å gjenkjenne med det blotte øye.

Livssyklus av olivenmelk

Disse insektene er vanligvis veldig små, selv om de har en tykkere tekstur og en grønn fargetone. Egg kan gjenkjennes som de har en elliptisk form. Eggene er veldig små, så du må se etter dem nøye. Når de er i larvestadiet, skiller de ut en hvit voks som hjelper til med å dekke et område som kalles larvekronen. Dette planteområdet har bomullsutseende og er det som gir skadedyret navnet.

Insektene som tilhører dette skadedyret de holdes vanligvis i voksen alder om vinteren. Det er her vi allerede kan legge vekt på å eliminere dem slik at skadedyret ikke har en neste generasjon om våren. For å finne dem må vi se i den delen av grenen som er igjen med kofferten, der flyktninger normalt blir funnet. Med våren og blomstringen av oliventreet begynner den biologiske aktiviteten.

På dette tidspunktet begynner hunnene reproduksjonssyklusen og legger egg på olivenes skudd. Maten til nymfene som er nyfødte er saften som oliventreet produserer. For å mate de suger saften og danner gradvis en veldig gruppert koloni og holdes sammen gjennom disse bomullstrådene.

Den første generasjonen av disse insektene har en livssyklus på omtrent en måned. Andre generasjon er den som vil vike for voksenstadiet til insektet. Med sommerens høye temperaturer opphører den sin aktivitet og begynner en kort hvile som varer til begynnelsen av høsten. Hvis høsten ikke er for varm, kommer det en tredje generasjon. Denne tredje generasjonen blir ikke gitt så stor betydning siden den ikke har veldig negative effekter på oliventreet.

Symptomer og skader

Som vi har nevnt tidligere, er ikke skadene forårsaket av dette skadedyret for alvorlige å ta i betraktning. Bekymringen for utseendet til koloniene er mer enn skaden de forårsaker. Det må tas i betraktning at i løpet av andre generasjon, når de er voksne, er når de kan presentere noen viktigere problemer. Og det er at melkevektlignende kolonier er ganske mange i denne generasjonen, og de blir veldig tette rundt blomsterstandene. Dette overskuddet av kolonier kan føre til dårlig gjødsling av oliventreblomstene og skade produksjonen av oliven.

Den kritiske perioden for dette skadedyret er blomstringen av oliventreet. Det er da vi må være mer oppmerksomme på å eliminere disse insektene. For å gjenkjenne symptomene må vi utføre en prøvetakingsperiode før blomstringen begynner. Vi velger et prøvetakingsplott, og det vil være nødvendig å se om koloniene blir verdsatt på stedene nær skuddene. Hvis dyrking av oliventreet er homogent, er det nok å velge et tomt på 300ha.

Hvis koloniene er veldig tette, må de håndteres. Det samme skjer hvis de er veldig mange. Handlingsterskelen ligger fra 8 insekter per blomsterstand. Herfra er der du må utføre en intervensjon.

Behandling av olivenmelk

Euphyllura olivina skuespill

Siden de veldig klare forebyggingstiltakene, trenger vi bare å utføre ovennevnte prøvetaking. Og dette til utviklingen av populasjonen av disse insektene så veldig betinget av været. Årene som har mindre nedbør er de som favoriserer en større utvikling av olivenmelk. På den annen side er det rikelig med regn som er ansvarlig for å eliminere et stort antall nymfer.

Siden fra 8 insekter per blomsterstand kan avslutte fotosyntese, og genereringen av olivenfrukt må handle på dette skadedyret. Den kjemiske behandlingen må baseres på godkjente fytosanitære produkter. En av de mest brukte kjemikaliene for behandling av olivenmelkvek er denne kaliumsåpen. Det er et registrert kjemisk produkt som ikke forårsaker noen biologisk endring i fruktens utseende eller form. Det skaper heller ikke motstand mot å ha en mekanisk driftseffekt og hjelper til med å ødelegge det beskyttende belegget på insekter.

Som du kan se, er det et skadedyr du må være oppmerksom på så lenge det er rikelig visuelt. Jeg håper at du med denne informasjonen kan behandle olivenmelk.