Skip to content

Oliventreet ber

4 de juli de 2021

Oliventreet er et frukttre som tåler tørke og varme som er typisk for middelhavsklimaet i flere uker, selv uten å påvirke blomstringen og påfølgende frukting. I tillegg blir det ikke skadet av sporadiske flom, så lenge det vokser på lett jord som kan tømme vannet raskt. Men det er en pest som kan skade deg alvorlig: den oliven ber.

Først vil det gi oss inntrykk av at de bare er kosmetiske skader, men virkeligheten er det Hvis vi ikke behandler det, vil vi ende opp med en veldig svekket plante, som ikke vil ha den nødvendige styrken til å produsere oliven, eller ikke i den mengden som interesserer oss.

Hva er oliventreet ber?

The Prays er en lepidopteran

Oliven ber, også kjent som olivenmøl, er et insekt hvis vitenskapelige navn er Ber oleae. Det er en lepidopteran av familien Yponomeutidae, underfamilie Praydinae, som går gjennom forskjellige stadier før den blir voksen. De er som følger:

 • Egg: det er avsatt på undersiden av bladene, ofte ved siden av midtribben.
 • Larve: Når egget har klekket, spiser det på bladene, men når det er ferdig utviklet, kan det også mate på blomsten. Den maksimale størrelsen vil være omtrent 8 millimeter, og den vil ha en hasselnøtt-farget kropp, selv om fargen vil variere avhengig av dietten.
 • Voksen: blir til en sølvgrå sommerfugl på ca. 1,3 til 1,4 centimeter.

Selv om larven er den som skader, er det den voksne vi må unngå slik at planten ikke blir skadet. Og for dette er det viktig å vite det det kan være opptil tre generasjoner om året:

 • Filófaga, som vil være den som spiser på bladene. Egget klekkes enten på sen vinter eller tidlig på våren.
 • Antófaga, som foretrekker blomster. De er larvedøtre til de første, og de begynner å gjøre skade på våren.
 • Carpophaga, som vil forårsake skade på fruktene. De voksne legger eggene i oliven, slik at larvene deres lever av dem.

Hva er symptomene og / eller skader på olivenmøllen?

Symptomer på bønn er tydelig sett på bladene

Siden det er forskjellige generasjoner, vil skaden sees i blader eller frukt, avhengig av hvilken det er. Men generelt må du vite at de vanligste symptomene er:

 • Misfargede flekker på bladene: dette er fordi larvene lever av den grønne delen, som er den med saften og derfor næringsstoffene.
 • Bladfall: når de går tom for den grønne overflaten, det vil si uten klorofyll, faller bladene opp.
 • Små hull i fruktene: forårsaket av larver.
 • Oliven nesten uten masse: dette er fordi larvene spiser på den, og dermed er de ikke lenger egnet til konsum.
 • Oliventre svakhet: ettersom flere og flere blader blir angrepet, mister treet mer og mer energi ved ikke å miste evnen til fotosyntetisering. I tillegg blir den sårbar for andre skadedyr og dårlig vær.

Når skal man behandle mot bønnene fra oliventreet?

Behandlingen den skal starte om vinteren, mot midten av nevnte sesong. Enten vi har oliventrær som allerede har blitt berørt av bønnene, eller ikke, vil idealet alltid være å forhindre, og derfor anbefales det sterkt å behandle dem så snart som mulig.

På denne måten vil vi forhindre at de blir syke, men vi vil også få dem til å blomstre og bære frukt uten problemer.

Hvordan bekjempe oliventreet ber?

Det første er, som vi sa, forebygging. Vi må sørge for at oliventreet blir tatt vare på, at det er i full sol og at det blir vannet og befruktet når det er nødvendig. Det motstår tørke veldig bra, men vi anbefaler å unngå tørst, spesielt under blomstring og frukting.

Regelmessig gjødsling i disse viktige fasene av utviklingen vil bidra til å holde deg energisk. Og dermed, det anbefales å tilsette orm humus (på salg ), guano (på salg ), eller kyllinggjødsel (Men vær forsiktig hvis den er fersk: la den stå i solen i 10 dager eller mer for å tørke og ikke være så konsentrert).

I tilfelle det allerede er symptomer, men de er milde; du har sett bare noen få sommerfugler, det vil anbefales på det sterkeste å håndtere Bacillus thuringiensis (på salg ). Dette er en veldig gunstig bakterie for planter, siden den ikke etterlater rester, ikke har noen sikkerhetsbetegnelse, og er også nyttig mot mange skadedyr: furutog, kålsommerfugl, potetmøl, … og selvfølgelig mot bønnene.

Den brukes ved å fortynne ca. 5 ml i 1 liter vann, og deretter sprøyte (eller dryss) bladene med denne blandingen, på begge sider. Etterpå gjentas det etter 8 eller 10 dager.

Hva skal jeg gjøre hvis oliventreet er veldig berørt?

Oliven ber larven strømmer på bladene

Hvis oliventreet ditt har begynt å miste mange blader, og du ser det veldig ille, da det er best å behandle det med kjemiske insektmidler, som den de selger. Følg instruksjonene til punkt og prikke, siden det er et giftig produkt for dette skadedyret, men også for mennesker hvis de bruker det dårlig. Bruk av gummihansker – som kjøkken – er for eksempel viktig for å beskytte hendene.

Oliventreet ber er et veldig viktig skadedyr, siden hvis det ikke behandles, går innhøstingen tapt. Så vi håper denne artikkelen har vært nyttig for deg.