Skip to content

Omsorgstips for Kalanchoe: Lær hvordan du dyrker Kalanchoe-planter

1 de mars de 2021

Kalanchoe (kal-lan-KOE-ee) er en vanlig og populær saftig plante du kan finne i hagesentre, blomsterbutikker og til og med dagligvarebutikker.

Kalanchoes er en innfødt av Madagaskar kan dyrkes som en utendørs plante i de rette innstillingene, men i de fleste ikke-tropiske omgivelser dyrkes de som langvarige blomstrende planter.

Rosa blomstrende Kalanchoe
Denne urteaktige flerårige sukkulenten er medlem av familien Crassulaceae.

Omsorg for Kalanchoe Plant

Størrelse og vekst

De fleste typer Kalanchoe-planter vokser sakte. Høyde og bredde varierer etter art og avhengig av miljøet de holdes i.

Generelt sett har en Kalanchoe-plante som holdes innendørs en tendens til å være mindre enn de som dyrkes utendørs i gunstige omgivelser.

Blomstring og duft

Blomstens størrelse, form og farge varierer fra art til art. Alle er fargerike og interessante.

Etter den første skyllingen av blomster kan du anspore en annen blomst ved å forsiktig deadheading de brukte blomstene. Lysforholdene er viktige for riktig blomstring. I likhet med julestjerne trenger Kalanchoes begrenset vinterlys hvis det skal danne nye blomsterknopper.

Hvis den blir overlatt til seg selv, vil Kalanchoes blomstre naturlig midt på høsten og tidlig på våren fordi dagene er korte nok til å anspore blomstringen.

På andre tider av året må du holde anlegget i en svak setting bortsett fra om morgenen. Da skal den ha sterkt, indirekte sollys.

For best blomstring, bør temperaturen være om lag 60 grader på dagtid og mellom 40 og 45 grader over natten.

Selv om du ikke lykkes med å få plantene dine til å blomstre rikelig, kan du alltid glede deg over Kalanchoe som et grønt bladplant. Alle varianter produserer blader som er veldig attraktive i seg selv.

Lysforhold og temperatur

Generelt, når du bryr deg om Kalanchoe som et husplante uten vekt på å produsere blomster, foretrekker de en solrik, sterkt lysinnstilling om sommeren.

Om vinteren er et sørvendt vindu et godt hjem, men pass på at solen ikke er så lys at den brenner bladene.

Kalanchoes er lykkeligst i varmere omgivelser. Hvis du er fornøyd med å holde Kalanchoe mest for løvverk, vil de være lykkeligere hvis du ikke lar temperaturene synke under 55 ° C.

Vanning og fôring

Når du dyrker Kalanchoes som med de fleste sukkulenter, bør du la jordoverflaten og pottejordblandingen nesten tørke helt mellom vanningene og deretter vanne dypt.

Vann mer i de varme vår- og sommermånedene, og reduser vanningen om høsten og vinteren.

I løpet av vekstsesongen, mat Kalanchoe en gang i måneden med flytende gjødsel, eller påfør gjødselspiller med langsom frigjøring tidlig på våren.

Jord og transplantasjon

Plant Kalanchoe i en lett, luftig potteblanding av god kvalitet. Hovedkravet er at jordblandingen er lett og godt drenerende.

Hvis du planter utendørs, må du sørge for å arbeide mye organisk materiale i jorden for å forbedre dreneringen. Gi dem god plass for å gi god luftsirkulasjon og behagelig vekst når du planter i en hageseng.

Repotting

Disse små plantene som er hjemmehørende i Madagaskar, krever ompotting hvert par år. Repot om våren i en godt drenert, lett jord, en som er egnet for kaktus.

På toppen av en tomme brutt crock eller kull for å gi det beste drenering, bruk en jord laget av like store deler grov sand, en god pottejord eller kompost.

Når du potter på nytt, må du være ekstra forsiktig når du håndterer siden bladene er litt sprø og lett kan knipse. Leirgryter fungerer eksepsjonelt godt for planting. Sørg for at gryter kan renne godt, og tallerkener kan tømmes lett.

Etter planting, vann grundig for å legge jorden og fylle luftlommer. Hold deretter planten på den tørre siden for aktiv vekst og kontinuerlig blomstring.

Pleie og vedlikehold

Mange tenker på Kalanchoe-planten som engangsbruk og bare kaster dem ut når blomstene er ferdige. Dette er et virkelig sløsing med gode planter.

Hvis du har mottatt en Kalanchoe med blomster i gave, kan du, etter at blomstringen er ferdig, dødhode og kutte ned planten, redusere vannet og hvile resten av vinteren.

Om våren øker du vanningen og gir planten mating. Du bør snart bli belønnet med flere blomster.

Hvordan forplante Kalanchoes

 • Planter vokser lett fra stiklinger, med stilker som roter veldig raskt.
 • Ta 2 til 3-tommers stiklinger, fjern av bunnen av bladene og la dem sitte på et varmt, tørt sted for å danne en callus.
 • Plante stiklinger i forhåndsfuktet en 50/50 perlit, torvmos bland opp til det første bladet
 • Plasser hele startpotten i et plastdeksel som danner et lite terrarium for å spare fuktighet
 • Plasser potten i et lyst vindu, men ikke i direkte sollys
 • Røtter skal utvikle seg etter 14 til 21 dager og klare for transplantasjon.
 • Også mange varianter av Kalanchoe utvikler små plantetter langs bladmarginene som blir pottet individuelt
 • Planter kan også starte fra blader lagt på jorden, disse plantene blomstrer vanligvis mer fritt enn frøplanter.

Kalanchoe skadedyr eller sykdommer

Som med de fleste sukkulenter er Kalanchoe ganske problemfri med mindre den er overvannet. Overdreven vanning og / eller for lite lys kan forårsake rotrot og la planten være utsatt for skadedyrsangrep.

Se opp for vanlige skadedyr som:

 • Succulent Plant Scale
 • Edderkoppmidd
 • Saftige bladlus

Hvis bare noen få av disse plagsomme feilene dukker opp, kan du bare tørke dem av med en ren klut fuktet med sprit.

For tyngre angrep, prøv å vaske dem av med en kraftig spray av vann og følg opp med et mildt plantevernmiddel, Neem oljeblanding eller hagebruksåpe.

Anses Kalanchoe som giftig eller giftig?

Sørg for å holde hunder, katter og barn borte da saften er giftig og kan forårsake magekramper, diaré og oppkast ved inntak. Hos noen veldig følsomme vesener kan inntak av denne planten forårsake hjertearytmi.

Saften kan også irritere huden din, så sørg for å vaske hendene etter håndtering av planten.

Anses Kalanchoe som invasiv?

Denne delikate, tropiske saftige er ikke kjent for å være invasiv. Likevel, hvis du bor i et område som bidrar til den frie veksten, for eksempel Sør-Florida, bør du passe på å ikke la den spre seg ut av hagen din.

Foreslåtte bruksområder for Kalanchoe

Kalanchoe kan dyrkes utendørs i tropiske omgivelser, og det er ganske attraktivt for kolibrier, bier, sommerfugler og andre pollinatorer. I landskapet er det et fint sengetøy eller kantplante.

Vanligvis holdes denne ganske saftige som en planteplante. Det gjør det bra i potter og containere og også i hengende kurver.

Populære varianter

Det er over 200 forskjellige arter i familien. Her er 9 av de mest populære variantene du finner nede i hagesenteret:

Kalanchoe Tomentosa

Panda Plant har veldig tykke blader som lagrer vann godt og gjør planten ganske tørke tolerant. De grågrønne bladene er også attraktive ved at de er dekket av myke, fløyelsagtige hår.

Tomentosa - pandaplante et kjent utvalg
Tomentosa blir omtrent 18 cm høy, og når den er riktig beskåret, har den et tre eller et busklignende utseende. De nedre grenene har en tendens til å synke, så denne saftige kan være et godt valg som en hengende kurvplante.

Når den holdes utendørs i et gunstig miljø, vil Panda Plant noen ganger blomstre med klokkeformede, uklare blomster. Holdt innendørs, er det usannsynlig å blomstre.

Kalanchoe Beharensis

Velvet Leaf Plant Kalanchoe Behrensis er en storbladet versjon av Kalanchoe. Denne hardføre planten er et godt valg for utendørs tropiske hager fordi den kan oppnå en maksimal høyde på 12 «fot høy.

Når det holdes som en potteplante, har den vanligvis en topp på ca. 4′ fot. De store, litt pelsede bladene har gitt det de vanlige navnene på

 • Følte Bush
 • Velvet Leaf
 • Elefantør Kalanchoe

Kalanchoe Blossfeldiana

Flammende Katy er en uvanlig saftig plante fordi den dyrkes mer for blomstene enn for bladene. Disse blomstrende Kalanchoes kommer i et interessant utvalg av farger, inkludert hvit, gul, rosa, oransje, rød og lilla.

De langvarige blomstene holder seg friske i flere uker. Bladene på planten er også attraktive i en dyp nyanse av blank grønn som får en rødaktig fargetone i sterkt sollys.

Kalanchoe Gastonis-Bonnieri

Donkey Ear Plant er en attraktiv eviggrønn saftig som produserer påfallende høye og attraktive blomsterpinner i løpet av senhøst og tidlig vintermåned. Piggene kan være så høye som 18 ″ inches og er toppet med lett duftende gule og røde blomster.

Uvanlig utseende av Donkey Ear Gastonis-BonnieriUvanlig utseende av Gastonis-Bonnieri (Donkey Ear)
Når de holdes i hagen, er blomstene ganske attraktive for kolibrier. Etter blomstring har plantene en tendens til å dø tilbake; imidlertid erstatter de seg med spontant forekommende valper.

Donkey Ear-planter kan holdes ute året rundt i USDA-hardhetssoner 10 til 12. De klarer seg også ganske bra som potteplanter.

Kalanchoe Luciae

Padleplante har blader som ser ut som muslingeskaller eller store, svakt krumme kronblader. Bladene kan være så lange som 6 ″ tommer med en bredde så store som 5 ″ tommer.

De grå grønne bladene har en tendens til å få en rødlig fargetone i de kjøligere månedene. Om våren dukker det opp en 2 «eller 3» fot lang blomsterpike, og det vises rørformede, lysegule blomster på den.

Kalanchoe Manginii

Beach Bells har hengende grener, attraktive skjeformede blader og hengende panicles av urneformede, rørformede røde blomster. Blomstrer vises om våren.

Kalanchoe Fedtschenkoi

Lavendel kamskjell har ganske blågrønne blader som blir blek lavendel i sterkt sollys eller når vannet er lite. Kamskjellkantede blader vokser på stilker som kan være 2 meter lange.

Røde, klokkeformede blomster dukker opp på stilkene. Når stilkene blir tyngre, begynner de å bøye seg jordover. Når de tar kontakt, setter de røtter for å dyrke nye planter.

Kalanchoe Thyrsiflora

Flapjacks kalles også Paddle Plant, Desert Cabbage eller Dog Tongue. De store, flate bladene har et hvitt frostet utseende.

Røde kanter av padleplanten thyrsiflora
Under ideelle omstendigheter kan planten vokse til å være ca. 18 cm høy, og den produserer en blomsterpike som er omtrent 30 cm høy. Under svært utfordrende omstendigheter, eller når den holdes som en containerfabrikk, er maksimal høyde ca 12 ″ tommer høy.

Kalanchoe Tubiflora

Millioners mor kalles også Chandelier Plant. Dette lettstelt anlegget produserer mange små knopper langs kantene på bladene.

Dette er små planter som spirer røtter og faller til bakken rundt moderplanten. Her tar de rot og vokser til helt nye planter.