Skip to content

Oregon Giant Mushroom

2 de juli de 2021

Har du hørt om Oregon honning sopp? Det er en gigantisk sopp som holder til i Oregon, i USA og er den største levende organismen i verden. Denne gigantiske honning soppen kalles Armillaria ostoyae og bor i Malheur National Forest og er kjent som en honning sopp.

Selv om den ble født fra en enkelt spore som ikke kunne sees uten et mikroskop, begynte å utvikle seg til de kom til en uvanlig størrelse: 880 hektar, det vil si ca 1665 fotballbaner. For øyet ser han ut som en sopp med flere gylne hatter. Den er spiselig, men ikke veldig rik på smak. Det regnes som den største soppen i verden. I denne artikkelen skal vi fortelle deg alle egenskapene, biologien og nysgjerrigheten til den største soppen i verden.

Hva er den største soppen i verden?

Prøven på Armillaria ostoyae er veldig stor

Når vi refererer til den største soppen i verden, peker vi på fruktkroppen, og noe helt annet er den største soppen i verden. I dette tilfellet refererer vi til settet med fruktlegemer og myceliet. I dag er den største soppen i verden lokalisert i Oregon og finnes i Malheur National Forest, i USA. Vitenskapelig navn er kjent som Armillaria ostoyae og det er en parasittisk art som har oppnådd disse enorme størrelsene.

Myceliet strekker seg over 965 hektar og anslagsvis å være 8 650 år gammel. På grunn av denne størrelsen og dens egenskaper, regnes den også som det største levende vesenet i verden. Det er en parasittisk sopp som fruktes ved bunnen av trær og kan absorbere næringsstoffer gjennom en art av og de såkalte rhizomorphs. Myceliet er den underjordiske delen som gjør det mulig å absorbere næringsstoffer gjennom visse typer såkalte jordstenger, kommer inn i roten av treet og hindrer dets ledende kar. Hvis det holder seg lenge nok til å dekke treets røtter, vil det dø. På grunn av eksistensen av denne typen sopp, er det en stor mengde land hvor du kan finne mange eksemplarer av døde trær.

Og faktum er at Oregon-soppen bare er en av 100.000 sopparter som vi bare vet at den har en noe spesiell egenskap. Forskning begynte i skogene i Oregon på slutten av 1990-tallet. Et stort antall amerikanske forskere oppdaget tilstedeværelsen av Armillaria ostoyae og de begynte å undersøke dette fenomenet. Konklusjonen av disse studiene var at denne soppen var årsaken til ødeleggelsen av disse hektarene og hektarene med døde trær.

Nysgjerrigheter fra Oregon-soppen

Det er en veldig stor sopp i verden

Med mer enn 2400 års levetid har denne soppen drept hundrevis av trær med sine rhizomorfe filamenter. Det var til og med på grunn av dette at det ble oppdaget da forskeren Catherine Parks begynte å undersøke massiv død av trær i denne skogen. Under etterforskningen studerte han 112 DNA-rotprøver og oppdaget dermed at 61 av dem hadde genetiske rester som tilsvarte DNA fra soppen.

Inntil 1992 annet Armillaria ostoyae funnet i staten Washington var den største levende organismen i verden, men da Oregon-soppen ble funnet, toppet den snart listen ved å doble verdien av Washington-soppen.

Bare av nysgjerrighet kan vi si at dette er den største levende organismen i verden. Veksten er imidlertid rent underjordisk. I disse underjordiske miljøene er i stand til å utvide seg til et område på 10 kvadratkilometer. Til tross for denne enorme størrelsen er det bare en liten prosentandel av veksten til denne soppen som kan sees over bakken. På samme måte er det bare denne synlige delen over bakken som kan spises.

Det er en saprofytisk sopp som kan absorbere næringsstoffer fra jorden og små planter som fallne blader eller råttent tre. Forskere hevder det denne soppen er en effektiv nedbryter av tre. Fra juli til november kan soppens fruktlegemer sees i jorden.

Hvor høy er den største soppen i verden?

Den største soppen i verden opptar hundrevis av hektar

Maksimal diameter på hetten på denne soppen er 10 cm. Den har en sfærisk og blusset form. Huden deres er brun i fargen og dekket av mørke, rynkete skalaer. Disse proporsjonene er mest åpenbare i midten av hatten. Den har sekundære blader og er brunhvit i fargen. De blir skitne lett når du berører dem.

Når det gjelder foten, er den ganske fibrøs og har en lysebrun farge med mørke skalaer. Kjøttet fra dette eksemplaret er hvitt og med en søt smak i begynnelsen og bittert senere. Selv om det er den største arten i verden, er det ikke at den har en bemerkelsesverdig størrelse. Hvis ikke, rømmer den fra å spre seg gjennom trærøttene over hundrevis av hektar.

Vi kan forvirre Armillaria ostoyae med Armillaria mellea. Dette er fordi prøven er annerledes ved at den ikke har mørke vekter, hatter eller føtter. Når det gjelder habitat, vi kan finne dem på steder der det dyrkes trær. De plasseres på stammer og stubber av løvtrær. Maksimal frekvens og rikdom av denne soppen er omgitt av bartrær.

Høstsesongen for denne soppen er om høsten. For å koke den trenger vi bare å kaste kaken og fjerne kokevannet. Den kan spises kokt, men hvis den ikke er tilberedt riktig, forårsaker noen symptomer på rus. For de som er nybegynnere og ikke vet for mye om denne soppen, anbefaler vi ikke å samle dem. Den brukes bare til effektiv matlaging i tilbehør eller lapskaus. Å spise det alene anbefales ikke.

Hvor mye veier soppen Armillaria ostoyae?

Du er minst 2500 år gammel, veier ca 400 tonn (tilsvarer vekten til tre blåhvaler) og dekker et areal på 75 hektar, noe som betyr at den har rundt 140 fotballbaner i størrelse.

Som du kan se, kan naturen overraske oss med sine utrolig store organismer. Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære mer om den største soppen i verden og hva dens egenskaper og nysgjerrigheter er.