Skip to content

Østerssopp (Pleurotus ostreatus)

13 de juli de 2021

Pleurotus ostreatus, som også kalles østersformet pleurot eller østerssopp, er kjent som en basidiomycete sopp som tilhører ordenen Agaricales. Den har sin utbredelse over de fleste av de hollarktiske områdene, på steder som har et temperert klima, til tross for at det har blitt dyrket i mange deler av verden.

Dette er en helt spiselig sopp, som også er nært beslektet med den velkjente tistelsoppen, som også konsumeres i overflod på grunn av sin utmerkede smak og hvor lett den er å identifisere. Imidlertid og mange ganger, denne soppen er forvekslet med noen av de andre artene av Pleurotus som på samme måte er spiselige.

Kjennetegn ved Pleurotus ostreatus

Kjennetegn ved Pleurotus ostreatus

Det vanlige navnet og det latinske navnet som er gitt til denne soppen, skyldes det særegne utseendet. De Latinsk navn Pleurotus, refererer til måten stippen eller foten vokser i forhold til hva hatten er.

På den annen side refererer det latinske navnet ostreatus til spesielt utseendet til hatten, som vanligvis er veldig lik bløtdyr som har samme navn.

østerssopp har en lue som kan måle mellom 5 cm og 20 cm i diameter, med en fot som er tilbøyelig mot en av sidene, og som også har en vekst som er sammen med andre sopper av samme art på en overlappende måte.

Overflaten har et glatt og skinnende utseende, med en grå farge som kan variere til en litt mørkere tone og i noen tilfeller den kan bli brun eller blåaktig i fargen.

Margen som hatten har har evnen til å endre seg med alderen når den rulles i prøvene som er yngre, og er åpne, hos de som er litt mer voksne. Dette er en sopp som den har ark som kan bli veldig tette, decurrent, med en farge ganske lik hvit og tynn.

Kjøttet av det samme er veldig fast, og er litt tøft i prøvene som er mer voksne, noe som også den har en smak så vel som en ganske behagelig lukt.

Som vanlig vokser naturlig på overflaten av stubber og også fra myke trestammer, som: poppel, selje eller bøk. Tilstedeværelsen av denne soppen er ganske hyppig.

Månedene for innsamling er inne April, mai, oktober og deretter i november.

Egenskaper av Pleurotus ostreatus

Egenskaper av Pleurotus ostreatus

Dette er en sopp som er helt fettfri, samt kolesterol og gluten, og har også en lav mengde kalorier og samme mengde natrium.

De østerssopp Den har høyt innhold av sink, kalsium, kalium, jern, folsyre, niacin, vitamin B1 og vitamin B2.

Innholdet av Pleurotus ostreatus er høyere enn det som vanligvis finnes i kjøtt, på denne måten et utmerket alternativ for de som har tatt beslutningen om å følge et vegansk kosthold.

På den annen side, hans høyt kaliuminnhold gjør det til en av matvarene som har evnen til å forhindre sykdommer som påvirker hjertet, som hypertensjon.

Bruk av Pleurotus ostreatus

Det er en spiselig sopp som har høy aksept. Det er viktig at vi kan konsumere det når det er ungt, siden det er på det tidspunktet kjøttet er mye mer ømt, etter det, de får en tekstur som er veldig lik den av tre, med en smak som ikke er veldig velsmakende.

Det er brukes veldig ofte av orientalsk mat, spesielt i utarbeidelsen av japansk mat, i kinesisk mat og også i utarbeidelsen av koreansk mat.