Skip to content

Pericon (Tagetes lucida)

10 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om en plante hvis farge utvilsomt er veldig slående. Det er kjent som pericon. Dens vitenskapelige navn er Tagetes lucida og det er også kjent med det vanlige navnet yerbanís. De er planter som vokser i naturen og har en ganske slående aroma. De kan fås i hagen for å kombinere med andre planter og nyte deres forskjellige aroma. Det vil gi et spesielt preg som hver hage trenger.

I denne artikkelen vil vi hjelpe deg med å lære å ta vare på pericon på en riktig måte, og du kan nyte det og egenskapene det har.

Hovedtrekkene

Pericon omsorg

Denne yerbanen har lineære til avlange blader og er vanligvis omtrent 8 centimeter lang. Fargen er lys middels grønn, og det er det som bringer aromaen til planten. Det er kjent under navnet yerbanis fordi bladene har en smak som ligner anis. Disse bladene er spiselige og brukes ofte til å kle fisk, kyllingsalater, supper og andre retter.

Blomstring foregår på sensommeren. Pericon utvikler en serie små gyldne gule blomsterhoder i endene av stengelgrenene. Hvert blomsterhode måler ca 1,3 centimeter. De er vanligvis gruppert i 3 til 5 blomster med den gylden gule fargen som tiltrekker seg så mye.

Blomstene er hermafrodittiske, så de har både mannlige og kvinnelige organer. De pollineres av insekter. Dette bidrar til å tiltrekke noe dyreliv til hagen for å hjelpe til med reproduksjon og kvalitetsforbedring av utsmykningen av vårt grønne område.

Det er en innfødt plante i Mexico og Mellom-Amerika og er en viktig ingrediens i tilberedningen av Aztec kakaodrikk. Denne drinken er velkjent, og den spesielle ingrediensen er pericón. Aromaen til denne planten ligner på woodruff, og smaken er med på å kle mange retter. Selv mange mennesker tar det direkte i infusjoner.

De er ikke veldig kompliserte å ta vare på, så vi slipper å spise hodet for å kunne nyte egenskapene og aromaen.

Pericon krav

tagetes lucida

Vi skal analysere trinn for trinn hva som er kravene for at perikonet skal utvikle seg riktig. Det er en plante, generelt, ganske rustikk. Faktisk brukes andre arter av slekten Tagetes ofte i offentlig hagearbeid. Dette er viktig, for vedlikehold av offentlige steder er vedlikehold av anlegget og de tilhørende kostnadene et hovedaspekt å ta hensyn til.

Pericón kan fås både i og utenfor huset, i planter eller på balkongen. Oftest brukes de til hagen i kombinasjon med andre planter og for å gi aromaen som beruser hele hagen.

Innendørs

Pericón innendørs

Vi kommer til å se omsorgen som perikonet trenger hvis du vil ha det innendørs. Det første er plasseringen. Hvis det er mulig, bør det være så nær et vindu slik at du kan få så mye naturlig lys som mulig. Du vil merke at det mangler lys hvis det ikke avgir noen blomster når slutten av sommeren kommer. Hvis det kommer til å gi ut en blomst, den vil ikke ha den gylden gule vi forventer.

Det beste er at planten er så godt opplyst som mulig. Hvis vi ikke har et vindu som vender mot solen slik at det får lys de beste timene på dagen, er det bedre å plassere dem på terrasser eller balkonger. Det de ikke trenger er direkte sol i lang tid, siden hvis de har blitt utviklet innendørs, har de svakere vev og er i stand til å skade bladene hvis de blir utsatt for direkte sol i lang tid.

En annen anbefaling er at hvis vi har det som en innendørs plante og vi har brukt den i mer enn en måned, vi vil ikke ha det mye lenger innendørs. Det beste er å sende det til utlandet. På denne måten vil vi kunne nyte planten for den sunne tiden den har vært innendørs, men vi vil også nå nyte den utendørs uten at den blir visnet og bortskjemt.

Du trenger en spesiell flytende gjødsel for blomstrende planter. Denne gjødselen må gå i vanningsvannet for bedre assimilering. Det eneste vedlikeholdet er den som fjerner blomstene for å unngå at planten går tom og kan avgi flere blomster. De har vanligvis ikke skadedyrs- eller sykdomsproblemer innendørs.

I utlandet

Pericón utendørs

La oss nå se hva perikonen trenger utendørs. Den må plantes i full sol. I motsetning til innendørs, litt nyanse kan være bra for deg, men det meste av dagen skal det være i full sol. Hvis du har den i skyggen i lang tid, vil du legge merke til at planten har en mye mer utviklet vekst, men blomstene blir merkbart redusert. Du vil også merke en mattere farge på blomstene.

Krever en frisk og rik jord. Vi kan berike hagejorden og blande den med et plantesubstrat. Dosering vil variere avhengig av kvaliteten på den opprinnelige jorda. Vi vil legge substrat til blandingen til vi ser at den er luftig og med en farge som ligner torv. Når jorden har denne fargen, betyr det at den er rik på organisk materiale.

Hvis pleie- og miljøforholdene er nødvendige, pericón kan være i hagen perfekt mellom 3 og 5 måneder.

Når det gjelder vanning, bør den være moderat, men uten at jorden tørker helt ut. Ikke fukt blomstene når vi vanner. Vanningene må gjøres først om morgenen eller om ettermiddagen, slik at de tørker ut sakte med økningen i temperaturer i dagstidene. Vi må ikke vanne jorden ved å vanne, ellers vil vi få røttene til å råtne.

Betalingen skjer hver uke. Vi innlemmer det i vanningsvannet, og vi vil bruke den laveste dosen som er anbefalt av produsenten.

Jeg håper at du med disse tipsene kan nyte pericón og aromaen i hagen.