Skip to content

Perlit og vermikulitt

23 de juli de 2021

I hagen vår bruker vi visse materialer som hjelper oss til å spire plantene våre eller som bidrar til god tilstand. I dette tilfellet kommer jeg for å fortelle deg om perlit og vermikulitt.

Vil du vite hva de er, hva de er for og når vi skal bruke hver enkelt?

Perlite

bruk av perlit til hagearbeid

Det er en krystall av naturlig opprinnelse som er ganske rikelig på planeten. Den har en struktur som inneholder 5% vann inni og det er derfor den har evnen til å utvide seg når den utsettes for høyere temperaturer. Når perlit utvides på grunn av høyere temperaturer, får den en lettere og mer porøs tekstur.

For å få perlitt, må vi måle den i volum, siden vekten varierer avhengig av størrelsen på partiklene og deres fuktighetsinnhold. De er hvite kuler med høy kapasitet til å holde på vann og samtidig opprettholde høy porøsitet. I tillegg er det ekstremt konsistent og derfor svært motstandsdyktig mot erosjon. Når røttene vokser, eroderer de perlitten. Imidlertid er det ganske solid. Blandet med underlaget brukes det til å lufte blandingen og gi den letthet.

Hva bruker vi perlite til? Pelita har forskjellige bruksområder i frukthager og hagearbeid. For å komme i gang, perlit er ideelt som forplantningssubstrat for alle typer planter på grunn av dets nøytralitet. Det fungerer også i hydroponiske avlinger og kan blandes med voksende sand for formering av kaktus og sukkulenter. Den brukes også til de plantene som bruker mer tid i poser eller potter og som må flyttes. Det er veldig nyttig ved denne anledningen, siden det har stor fuktighetsretensjonskapasitet, porøsitet og lett vekt.

Blant egenskapene til perlit finner vi:

 • Den er veldig lett og veier 125 kg per kubikkmeter.
 • Den har en nøytral pH.
 • Fri for skadedyr, sykdommer og ugress.
 • Innlemmet i underlag er det ideelt fordi det favoriserer god lufting og absorberer store mengder vann.
 • Det er ikke brannfarlig.
 • Den hvite fargen reduserer temperaturen på underlaget og øker refleksjonen av lys, noe som er viktig i drivhus og skyggehus.

Vermikulitt

vermikulitt

Vermikulitt er det generiske navnet gitt til et mineral som kommer fra micas-familien. Den består av silikater av aluminium, magnesium og jern. Den har egenskaper som ligner perlitt, siden den med sin laminære struktur kan inneholde litt vann inne. Når temperaturen på vermikulitt økes raskt, Dette utvides og kalles peeling. Når dette fenomenet oppstår, resulterer et produkt med metallrefleksjoner, brune i fargen, med lav tilsynelatende tetthet og høy porøsitet.

Blant dens egenskaper finner vi:

 • Det er veldig lett og veier mellom 60 og 140 kilo per kubikkmeter, avhengig av granulometri.
 • Den har en nøytral pH (7,2).
 • Fri for skadedyr, sykdommer og ugress.
 • Innlemmet i underlag favoriserer det god lufting og absorberer store mengder vann.
 • Den metalliske glansen øker lysrefleksjonen, noe som er viktig i drivhus.

Vi kan bruke vermikulitt som et voksende substrat å fremme forplantning av alle typer planter, forutsatt at det er god lufting takket være den høye kapasiteten til å holde på vann. Det brukes også til å utføre spiring av frø for helsen deres. Det er nyttig for hydroponiske avlinger som perlit. Den er i stand til å beholde mer vann enn perlitt og hjelper planter å beholde næringsstoffer og assimilere dem godt.

Vermikulitt kan inneholde kalium, kalsium, magnesium og ammonium som er nødvendig for å dyrke planter. Den er lett, enkel å håndtere og blandes godt med andre ingredienser, som torv, kokosfiber, ormstøp og perlit, for frøplanter og pottebruk.

Med dette vet du allerede hvilken du skal velge til hagen din i henhold til vannretensjonen og resten av dens egenskaper.