Skip to content

Phytophthora

11 de juli de 2021

Sopp er de mikroorganismer som forårsaker mest skade på planter, ikke bare fordi de handler raskt, men også fordi når det er klart at noe er galt, er det vanligvis for sent å gjenopprette dem. Av alle er den mest kjente Phytopthora.

Dette er en sjanger du sikkert har hørt om en gang, og hvis ikke … etter å ha lest denne artikkelen, vil du gjette hvorfor jeg sier dette. Men nei, det vil ikke være det eneste du vet. Også Du vil lære å gjenkjenne symptomene og skade det forårsaker, og hva du kan gjøre for å eliminere og / eller forhindre det.

Hva er det?

Phytopthora kan drepe en plante

Phytopthora er en slekt med sopp som er populært kjent som phytophthora. Det vitenskapelige navnet kommer fra gresk phytón, som betyr «plante» og «pthorá» som oversettes som «ødelegger av planter.» Dette er en mikroorganisme som den lever på jorden og at, i likhet med resten av arter av denne typen levende vesen, det favoriserer det varme og fuktige miljøet.

Det er forskjellige varianter, de viktigste er følgende:

 • P. alni: som råtner røra til oret.
 • P. cactorum: råtne røttene til azaleaer og rododendroner.
 • P. cinnamomi: råtne røttene til forskjellige prydplanter, som azaleaer, rododendroner, barlind, Chamaecyparis, etc.
 • P. fragariae: råt jordbærets røtter.
 • P. infestans: råtne røttene til mange hagebrukeplanter, inkludert poteten.
 • P. palmivora: råt fruktene av kokosnøttet og betelpalmetreet.
 • P. ramorum: infiserer mer enn 60 planter, inkludert Quercus, som forårsaker plutselig død.
 • P. quercina: forårsaker også død i eik.
 • P. sojae: rotner røttene til soyabønner.

Hvordan blir planter syke?

De kan gjøre det på flere måter:

På grunn av overflødig vanning

Overvanning svekker planter sterkt

Vanning er en av de viktigste oppgavene som hver gartner eller bonde må vite og kontrollere, siden når det overvannes det som skjer er at røttene går tom for oksygen, bokstavelig. Som en konsekvens er de svekket, og Phytopthora er når de benytter seg av det for å infisere dem.

På grunn av for høy luftfuktighet

Noen ganger kan den vannes når den berører, men luftfuktigheten er for høy til at noen planter tåler den. Sukkulenter (kaktus, sukkulenter og caudiciforms) som dyrkes i fuktige områder, har for eksempel en tendens til å råtne lett, som fuktighet tetter porene i stilkene / bladene, og sopp som lever i underlaget / jorda som fytofthora, utnytter situasjonen.

Av ikke-desinfiserte verktøy / hender

Det er vanlig å begynne å beskjære plantene uten å først ha desinfisert verktøyene, og til og med uten å vaske hendene. Og dette er en feil. Du må tenke at selv om vi ikke ser dem, er de der, og hvis vi ikke vil at plantene våre skal bli syke, Det er vår plikt å ta vare på både vedlikehold og rengjøring av det vi bruker til å beskjære, samt vår egen hygiene.

Fordi jorda / underlaget er infisert

Hvis vi for eksempel planter et tre i en jord der det har vært en Phytophtora-infeksjon, vil vi risikere å gjøre det syk. Det samme hvis vi ikke bruker nye potteunderlag. Hvorfor? For uansett hvor sunn planten er, Så snart soppen merker det minste tegn på svakhet, vil den raskt trenge gjennom rotsystemet.

Hva er symptomene og / eller skadene?

Bladflekker kan være symptomer på Phytopthora

Når Phytopthora har sett muligheten til å påvirke plantene, er det første vi vil legge merke til at de vil begynne å vise de samme symptomene som mangel på vann: tørre bladspisser, blad, blomst og fruktdråpe, vekst avtar. Og selvfølgelig, når vi ser dette, hva gjør vi? Vi vanner mer …, noe som er en feil.

Denne mikroorganismen smitter på røttene og kutter av matforsyningen som til slutt ender med å dø.

Phytopthora behandling

Forebygging

På grunn av hvor raskt det fungerer, er det ganske vanskelig å stoppe det. Derfor må vi fokusere på forebygging, som vil bestå av:

 • Desinfiser verktøy før og etter bruk med noen dråper oppvaskmaskin.
 • Kontroller risikoen. Når du er i tvil, må du alltid sjekke jordfuktigheten før vanning, enten med en digital fuktighetsmåler eller ved å sette inn en tynn trepinne (hvis den kommer ut med mye jord festet til, vil vi ikke vanne).
 • Kjøpe sunne planter. Så mye som vi liker en spesifikk, hvis den har noe den ikke burde ha (råtne og / eller flekkete blader, hvitt eller grått støv, skadedyr) vil vi la den være der den er, ellers vil den smitte de vi har hjemme .
 • Bruk nytt underlag. For plantens eget beste.
 • Desinfiser jord som er forurenset, med for eksempel solisering.

«Eliminering»

Phytophthora råtner røtter og stilker

Jeg setter det i sitater på grunn av det vi har sagt: det er vanskelig å gjenopprette en plante som har blitt smittet med Phytopthora. Uansett er det ikke umulig. For dette det som er gjort er å bruke Fosetil-Al (Aliette), som er et systemisk soppdrepende middel som har vist seg å være veldig effektivt.

Den påføres ved sprøyting, fukting av planten godt eller ved flom. Vi kan gjøre det. Dosen vil avhenge av hvilken type plante som er berørt:

 • Gress: spray med en ryggsekk, og fortynn ca. 150 g produkt i 10 liter vann.
 • Pryd- og frukttrær: dosen er 25 g per 10 liter vann, direkte til røttene gjennom vanning.

Jeg håper du har lært mye om denne soppen, og vet hvordan du kan behandle den 🙂.