Skip to content

Planter for salt og alkalisk jord

25 de juli de 2021

I verden er det forskjellige jordtyper og hver av dem har unike egenskaper som må tas hensyn til i hagearbeid. Jorden bestemmer plantens spesifikke behov og til og med begrenser arten som dyrkes.

Men dette er ikke det eneste, de forskjellige typer drømmer bestemmer også oppgavene vi må utføre utenfor dører, for hvis vi dyrker planter som ikke er egnet for jordens egenskaper, må vi utføre ytterligere arbeid for tilpasse jorden til plantens behov.

Alkalisk jord

Alkalisk jord

Blant de eksisterende jordtyper vil vi i dag stoppe ved en som er veldig vanlig å finne: alkalisk jord. Her snakker vi om den jorda som er diametralt motsatt av sur jord, den er en søt jord som få planter er tilpasset, og det er derfor det er nødvendig å vite om vi har denne jorda i vårt grønne område for å kunne ta de nødvendige forholdsregler.

Alkalisk jord er noe forrædersk da de får planter til å lide av jernklorose, det vil si en mangel på jern, noe som blir lagt merke til fordi bladene blir gule og deretter faller.

For å etablere jordens PH trenger du bare et PH-målesett som du kan få i alle barnehager eller hagebutikker. Hvis resultatet er 7 oppover, står du overfor en alkalisk jord siden 7 er en nøytral PH, det vil si en nøytral jord og under det og opp til -7 snakker vi om en stadig mer sur jord.

I tilfelle du har alkalisk jord i hagen, kan du vokse fucsias, zinnias, buksbom, clematis wallflowers, fikentrær, tulipaner og en hvitløksplante fordi disse avlingene tilpasser seg uten problemer disse søte jordene.

Salt jord

Salt jord

Hva med salt jordja? La oss først definere hvordan de er. Denne typen jord er relatert til jordens saltinnhold, det vil si mengden salt de presenterer. Det er vanskelig for planter vokser i jord med veldig høy saltinnhold da kan ikke røttene absorbere vannet, noe som fører til at kantene på bladene tørker ut og blir brune.

Men den gode nyheten er at det er noen få arter som kan overleve i salt jord eller med høyere saltinnhold enn gjennomsnittet. Dette skjer med en rekke trær og busker som akasia, rosmarin, lyng, laurbær, johannesbrød, sypress, oliven, granateple og eukalyptus. Andre som du kan vurdere er daddelpalme, hjerte av palme, bougainvillea, pasjonsblomst, kalanchoe, krysantemum, kaniner og geranium. Og en ekstra bonus hvis du liker aromatiske planter? De lavendel og verbena.