Skip to content

Planter for sand- og leirejord

25 de juli de 2021

Forskjellen jordtyper Eksisterende planter forutsetter ikke bare oppgavene vi må utføre utenfor, men bestemmer også hvilken type planter vi kan dyrke i hagen.

Dette skjer fordi hver jord har forskjellige naturlige forhold som er gunstigere for noen arter enn andre. I henhold til stedet og sonen der vi bor, kan vi finne tørr eller veldig fuktig, sur eller alkalisk, dyp eller salt jord.

Planter for sandjord

Sukkulenter

Vi vet at kaktuser kan overleve nesten alle tilstander på grunn av deres natur. De tilhører en familie av planter som er vant til tørke og mangel på pleie, som til og med akkumulerer regnvann for å overleve lange perioder med tørke. Dette er grunnen kaktus og sukkulenter generelt er de ideelle for dem tørr og sandjord. Disse jordsmonnene er kompliserte fordi sanden faktisk er nesten stein, og det var derfor den raskt varmes opp i solen, og forhindrer mange planter i å overleve. Dette er ikke tilfelle med sukkulenter, hvis røtter lett tåler høye temperaturer.

Denne gruppen er ikke den eneste som tilpasser seg denne typen jord. De løveklo, la, nellik, rudbeckia, kost, stein, zinnias, furu og absint De er også planter for sandjord, og det er derfor du kan oppmuntre deg til å dyrke dem.

Planter for leirejord

Leiregulv

De leirejord er noe vanskelig siden de har dårlig drenering, som forårsaker en nesten konstant fuktighet som hindrer røttene til mange planter i å overleve. Imidlertid er det alltid unntak, og det er derfor du må velge de plantene som liker å leve i fuktige omgivelser.

Røttene til plantene som lever i disse jordene er dårlig luftet, og det er vanskelig for dem å trenge gjennom bakken, selv om dette ikke skjer med urteaktig, Ideelle planter for leirejord. Gjelder også for papyrus, liljer, epletrær, lønn og pil samt kaprifol, den bambus, bekk og georginer.

Kraften til tilpasning

Selv når det er planter som tilpasser seg godt til litt fattige eller fuktige jordarter, er idealet at jorden alltid er rik på næringsstoffer, godt drenert og luftet.

Dessverre skjer ikke dette alltid, spesielt i ekstreme klimaer. Det er sant at det er mulig å tilpasse jorden ved å gi den det den mangler, eller ved å balansere den med produkter og forskjellige naturlige elementer, men noen ganger er det best å gjøre det motsatte og velge de plantene som passer best til hver jord. Det er grunnen til at vi i dag viet oss til noen relevante eksempler som vil hjelpe deg hvis jorden i det grønne området ditt er sand eller leirete.