Skip to content

Planter med torner

4 de juli de 2021

Planter som har utviklet torner er de som lever i normalt tørre eller halvtørre områder. I disse regionene kan temperaturene stige mye om dagen, overstige 30 ºC og til og med nå 50 grader Celsius på noen punkter i den tørre sesongen. Grunnen? Unngå å bli spist av planteetende dyr.

Inne i stilkene er det vann, en væske som, som vi alle vet, er avhengig av. Derfor, når du er en plante som lagrer den i kroppen, må du ha noe å beskytte deg: som torner. Vil du vite noen av navnene deres? La oss gå dit.

Holly (Ilex aquifolium)

Holly, et tornet tre

Vi har sagt at tornete planter er de som finnes, i utgangspunktet de stedene der det regner lite og det er veldig varmt. Men i Europa, i sine tempererte regioner, har vi også noen. En av dem er kristtorn, et eviggrønt tre eller en busk som når en høyde på 6-15 meter.

Bladene er grønne, ovale, læraktige og har spiny marginer, spesielt av unge mennesker. Når planten eldes, holder den bare tornene på de nedre grenene. Blomstene er omtrent 9 millimeter i diameter, og er hvite eller rosa. Frukten er en rød kuleformet drupe når den er moden.

Motstår frost ned til -18 ° Csamt beskjæring. Den dyrkes mye som en hekk i hager, og også som en bonsai.

Svigermors sete (Echinocactus grusonii)

Det er mange typer runde kaktus, og Echinocactus grusonii er en

De Echinocactus grusonii, kjent med det særegne navnet på svigermorens sete, eller pinnsvin-kaktus, er en kuleformet kaktus endemisk til Mexico, hvor den dessverre er i fare for å utryddes. Hele kroppen er godt beskyttet av gule pigger, som oppstår fra areoles og kan måle opptil 3 centimeter hvis de er radiale, eller opp til 5-6 centimeter hvis de er sentrale.

Gjennom årene får den en mer eller mindre søyleformnår mer enn 1 meter i høyden. Men veksten er veldig langsom, så mye at du i en periode på ti år sannsynligvis bare trenger å plante den i en større gryte omtrent to ganger før du legger den i bakken.

Fra min egen erfaring kan jeg fortelle deg det kulden skader ham ikke. Svak frost ned til -2 ° C, heller, men det er viktig at du beskytter deg selv litt mens du er ung.

Borriquero tistel (Onopordum acanthium)

Borriquero tistel er en tornete urt

Borriquero tistel er en urt innfødt i Eurasia, med en årlig eller toårig syklus avhengig av værforholdene. Stilkene er gråhvite eller grågrønne som har en tendens til å forgrene seg på toppen. Den kan måle opptil 2 meter i høyden, og Den har spines på 2 til 10 millimeter i alle deler.

Bladene måler opptil 35 centimeter og er elliptiske eller lansettformede, sammensatt av brosjyrer eller ovale eller trekantede brosjyrer. Blomstene er gruppert i blomsterstander kalt kapitler, og måler omtrent 5 centimeter, og de er rosa.

Det er en plante som brukes til forbruk. For eksempel blir de unge bladene og stilkene spist som en grønnsak. Støtter opptil -4 ° C.

Tornekrans (Euphorbia milii)

Tornekronen er en tornete plante

De Euphorbia milii Det er en buskart som vanligvis er eviggrønn innfødt til Madagaskar. Den kan nå en høyde på 150 centimeter, med tynne stammer omtrent 2-3 centimeter tykke.. Disse er brunlige i fargen, og veldig spiny. Ryggene er mellom 1 og 1,5 centimeter lange.

Hvis vi snakker om bladene, er de grønne og runde. I stedet kan blomstene være røde, hvite eller gule.

Som alle Euphorbia er det en giftig plante. Inne i den inneholder latex som forårsaker irritasjon, og til og med magesmerter ved inntak. Tåler mild frost ned til -2 ° C.

Madagaskar palme (Pachypodium lamerei)

Pachypodium lamerei er en busk plante

De Pachypodium lamerei Det er en treplante som til tross for navnet sitt har ingenting til felles med palmer (Disse tilhører Arecaceae-familien, mens Pachypodium til Apocynaceae; faktisk er dens nære slektninger Adenium eller ørkenrose, og Nerium oleander eller oleanders).

Det er en endemisk art av Madagaskar som når en høyde på 8 meter eller mer. Stammen utvides med alderen når den vokser og lagrer vann og når 90 centimeter i diameter. Hele planten er beskyttet av sterke torner som er 1-2 centimeter lange, unntatt bladene, som er grønne og spydformede; og blomstene, som er hvite og måler åtte centimeter.

Det er i stand til å motstå kulde, samt svak frost (opp til -2 ° C) hvis jorden drenerer vannet og hvis det er på tørketiden.

Phoenix palmer (Phoenix sp)

Kanarisk palme vokser raskt

Palmer av slekten Phoenix, inkludert Kanariøya (Phoenix canariensis) og datoen (Phoenix dactylifera) er flerårige planter som hovedsakelig er hjemmehørende i Sør-Asia og Nord-Afrika. Koffertene deres er generelt rette og ensomme, men avhengig av arten kan de være flere (som i datoen, eller i Phoenix hviler).

Bladene er pinnate, vanligvis lange 4-5 meter lange eller enda mer. Ved bunnen, nær petiolen, er disse bladene faktisk skarpe pigger som kan måle opptil 5-7 centimeterDerfor må du beskytte hendene veldig godt når du håndterer dem.

De motstår kulde godt, men med frost må du være forsiktig. For eksempel vil en dato eller en Kanariøy holde opptil -4 ° C uten å lide noen skade, men Phoenix roebellini Hvis det ikke er litt skjermet, vil det ha dårlig tid.

Rosebusk (Rosa sp)

Rosenbusken er en busk som gir vakre blomster

Rosenbusken er en vanligvis flerårig busk som er hjemmehørende i Asia, selv om det er noen arter som er fra Europa, Nord-Amerika og til og med Afrika. Det anslås at det er mer enn 30 tusen sorter, og de fleste av dem De er preget av å nå en høyde på 2 til 20 meter, og ved å ha semi-woody stilker bevæpnet med torner, som kan gjøre ganske mye skade.

Bladene kan være eviggrønne eller løvfellende, odd-pinnate og ha en takket kant. Blomstene er gruppert i corymbs, og de kan være veldig varierte farger: rød, rosa, gul, hvit, oransje, tofarget. Disse, i tillegg, avhengig av sorten, er også aromatiske.

De er fantastiske planter, som motstå moderat frost og beskjæring uten skade (Faktisk må de beskjæres for å produsere kvalitetsblomster.)

Kjenner du andre planter med torner?