Skip to content

Pleie av elefantører

17 de januar de 2023

Elefantører tilbyr noe av det dristigeste løvet du noen gang kan ønske deg i en hage. Store, hjerteformede blader kommer i svart, lilla, smaragdgrønt, chartreuse, gult eller en blanding av farger. Mammutbladene kan være mer enn 3 fot lange på planter som kan vokse høyere enn 6 fot høye. Selv stilkene leverer imponerende farger. Ny avl har resultert i hybrider som tilbyr et vell av valg i en rekke farger, størrelser og vaner. Noen av de beste nye er fra Royal Hawaiian-serien med valg som «Hawaiian Punch», «Blue Hawaii», «Kona Coffee», «White lava» og «Pineapple Princess». Elefantens ører vokser fra knoller. Noen klumper seg, mens andre sprer seg på løpere langs bakken. Hvis du er bekymret for at elefantørene skal gå gale i hagen din, velg klumper i stedet for løpere, eller dyrk løpere i potter. Uansett elsker de alle vann, solskinn og gjødsel. Plant knoller eller transplanter beholderdyrkede planter i jord som er endret med organisk materiale som hakkede blader, torv eller kompostert gjødsel. Det trenger ikke være godt drenert. Disse plantene har stor appetitt, så fôr regelmessig med Dynamite Organic All-Purpose (10-2-8) eller Espoma Plant-tone (5-3-3).

I SLEKT:

De fleste elefantører er flerårige og vil komme tilbake hver sommer i nedre, kystnære og tropiske sør. Noen er flerårige i nedre del av Midt-Sør. De liker at jorda er relativt tørr om vinteren. Hvis hagearbeid lenger nord enn det, løft knollene før den første frosten og oppbevar dem på et kjølig, tørt sted over vintermånedene.

Lag et fokuspunkt
Dyrk elefantører i massevis for et stort show av tekstur og farger, eller bruk et som et eksemplar for en slående aksent. De trives i store potter og vil fungere i vannhager hvis de plasseres i nedsenkede beholdere. Elefantens ører blander seg godt med hverandre og kombinerer også godt med det prangende løvet til andre tropiske planter som bananer, cannas og crinums. For en fargerik sommerkombinasjon, prøv denne beholderoppskriften i en stor gryte: Bruk sjokoladeblader av «Puckered Up»-elefantens øre som thriller, de rosa blomstene til «Fanfare Orchid» impatiens som fyllstoff, og chartreuse-løvet til «Margarita» søtpotetranke som spiller.

Hvor kan man kjøpe: Besøk din lokale barnehage for et utvalg av elefantører du kan transplantere inn i hagen din. Du kan også sjekke ut Tony Avent’s Plant Delights Nursery (plantdelights.com) i Raleigh, North Carolina, for et stort utvalg av elefantører. Eller klikk på disse nettstedene: justfruitsandexotics.com, floridahillnursery.com og logees.com.