Skip to content

Potet mugg

14 de juli de 2021

Potet mugg Det er en sykdom som angriper både stammen og bladene samt knollen og er i stand til å ødelegge avlingen helt eller delvis. Det har noen symptomer for å gjenkjenne det og løsninger for å lindre det.

Vil du vite hvordan du skal behandle mugg på poteter?

Muggegenskaper

Når sykdommen oppstår på bladet, dannes nekrotiske flekker som kan gjenkjennes med det blotte øye, siden de har hvitaktig mugg i de områdene der sykdommen utvikler seg. Den alvorligste skaden oppstår når planten er yngre og det er ikke så beskyttet av bladene.

Flekkene er brune i fargen, ligner bladene og kan påvirke hele stammen og føre til at den råtner. Hvis forholdene som mugg dannes for er gunstige, vil det være i stand til å produsere mer sporangia og spire, kolonisere alt sunnere vev. Når dette skjer, sykdommen utvikler seg uunngåelig.

Når sporene blir vasket bort, blir også knollene smittet, og får en mer korkete tekstur og en lysebrun farge. Hvis vi ser på knollen utenfra, kan vi se de hvite mycelakkumuleringene.

Betingelser for soppdannelse

Soppen krever temperaturer over 10 grader og fuktighet større enn 90%. Når temperaturen stiger over 30 grader, veksten stopper. Takket være disse forholdene har det blitt laget prediksjonsmodeller for utseendet på mugg.

Hvordan unngå mugg

berørt potet

Dette er en sykdom som forårsaker mer tap over hele verden i avlinger, og det er derfor nødvendig å ha større kontroll over den. Det som for tiden gjøres for å forhindre mugg er kombinere sykdomsforutsigelsessystemer med soppdrepende utvikling i stand til å eliminere dem eller minimere skader.

Soppdrepende midler som har mest effekt er de som er translaminære og systemiske. På denne måten kan de handle på forskjellige stadier av potetdyrking.