Skip to content

Potet skadedyr

12 de juli de 2021

For å forhindre at potetsykdommer eller potet skadedyr ødelegger den lovende avlingen din, det er viktig å følge og gjennomføre disse forebyggende tiltakene.

Grunnleggende som roterende avlinger, å bruke avlingskombinasjoner med omhu, eliminere naturlige skadedyrsrovdyr og mer, vil få potetene dine til å vokse uten problemer. Du kan også velge resistente varianter til visse sykdommer og velg et fuktig og godt ventilert tomt.

Potetform

Mold er den viktigste kryptogamiske sykdommen til poteter

Mold er den viktigste kryptogamiske sykdommen til poteter. Sporene ligger i dvale i infiserte knoller og sprer seg raskt i varme, fuktige klimaer (10 grader min og 75% fuktighet).

Dette kan ha ødeleggende effekter ved å ødelegge hele avlingen. Sykdom kan ødelegge avlinger, som det var tilfelle i Irland i 1840, og forårsaket en stor hungersnød på den tiden.

Symptomer

Utseende av svarte flekker på tuppen av blader og stilker, hvit form på undersiden av bladene. Infiserte knoller utvikler grå eller svarte flekker som blir rødbrune med et skinnaktig utseende når de råtner.

Forebyggende behandling

Behandling basert på en brennesle og hestehaleblanding for å forhindre i perioder med risiko.

Kurativ behandling

Ingen. Fjern syke planter så snart som mulig og behandle resten av plantene med en blanding av hestehale (eller eføy) og natron for å kontrollere sykdommen.

Rhizoctonia

Denne soppen er en av hovedårsakene til rovdyr hos poteter. Skaden er preget av mangel på fremvekst, forsinket tuberisering, reduksjon i utbytte og avskrivning av verdien av avlingen i tilfelle sterk tilstedeværelse av sklerotier (pigmentert ytre lag) i knollene.

Symptomer

Krøllete blader og nekrotiske stammer kan produsere knoller fra luften. I fuktige klimaer kan det dannes en hvit skjede ved foten av allerede nekrotiske stammer. Knollene har små brune eller svarte klynger på overflaten uregelmessig formet.

Forebyggende behandling

Før plantingen, sjekk bakteriene for små mørke pustler eller mørkebrune flekker. Brennesle og hestehale behandling for å forhindre i risikable perioder.

Kurativ behandling

Ingen. Fjern syke planter så snart som mulig.

Svarte flekker

Denne sykdommen påvirker både luftens deler av planten og knollene. Denne sykdommen er til stede i alle potetproduserende regioner og utvikler seg spesielt i varme klimaer, med en optimal temperatur for utvikling av sopp mellom 28 og 30 ° C.

Symptomer

For tidlig død av bladene mens stilkene forblir grønne. Utseende på stilker og knoller av hudormer som tilsvarer sklerotiene til soppen.

Forebyggende behandling

Før planting, sjekk at bakteriene ikke bærer små mørke pustler eller mørkebrune flekker. Planter tidlige varianter og bruk en nesle- og hestehalebehandling for å forhindre i risikable perioder.

Kurative behandlinger

Ingen. Fjern syke planter så snart som mulig.

Trådormen

Denne larven sover i bakken, dukker opp om våren og flyr veldig lite, bare om natten, men går aktivt. Hannen dør like etter parring og hunnen på sensommeren.

Eggene avsettes til en dybde på 20 til 60 mm.

Symptomer

Wireworm larver tunnel inne poteter.

Forebyggende behandling

Reduser mengden organisk materiale og bruk en god kompost.

Badekar

Potetringorm er spesielt til stede i varme regioner, spesielt på Middelhavskanten. Denne lille grå møllen, 10-15 mm bred, legger eggene på stengler, skudd, knoller eller i bakken.

Symptomer

Hull i arkene og grå filt på overflaten. Larver graver grunne gallerier i knoller, de er foret med silketråd, og kaster den svarte avføringen utenfor.

Forebyggende behandling

Etabler tilpassede feromonfeller.

Potetbille eller dorífora

Colorado-potetbille er det viktigste skadedyret i denne knollen

Colorado-potetbille er det viktigste skadedyret i denne knollen. Det er en hvit bille med svarte langsgående linjer. Larvene (umoden scene) er klumpete, oransje eller gulaktig.

Voksne ligger i dvale i jorden og dukker opp om våren når jorden er varm nok til å gyte på den fremre overflaten av bladene, der larvene kommer ut og ender opp med å fortære bladene.

Symptomer

Blader og stilker blir spist.

Forebyggende behandling

Plante lin, solsikke, ricinusbønne eller ringblomster for å beskytte potetene.

Kurativ behandling

Bruk et egnet organisk insektmiddel, for eksempel svart såpe som inneholder litt hvitløksblanding.