Skip to content

Potet sykdommer

22 de juli de 2021

Poteten, eller også kjent under navnet potet, er en mat som gir karbohydrater av høy kvalitet og proteiner, som er en næringsrik mat som gir egenskaper som fordeler kroppen, som vitamin “B” “C”, fibre og mineraler, i tillegg til at reduksjonen har en ganske høyt kaliuminnhold, selv om det også er mangelfullt med noen vitaminer som «E» «B12» «A» og fett.

Selv om poteten har en positiv og veldig liten negativ side, kan det oppstå mange problemer når det gjelder vekst, de kan presentere mange skadedyr og ondartede symptomer av forskjellige slag, derfor må vi ta hensyn til potetsykdommer når vi dyrker knollen.

Hva er de vanligste potetsykdommene?

svartpotet sykdom

Det er et stort antall potetsykdommer, det er derfor det er nødvendig å vite om hver enkelt for å kunne iverksette tiltak når en sak oppstår og for å gjøre det. ikke miste avlingen mye mindre tid og penger investert i det.

Potet negron

Den første sykdommen vi vil avsløre er Potet negron, en sopp som utvikler seg under veldig tørre forhold, vanligvis påvirker stilkene og bladene til poteten, og alltid begynner å påvirke de eldste bladene, med sirkulære svarte flekker, det vi må gjøre når vi ser denne typen sykdommer, er å gjøre en bred rotasjon av avlinger, opprettholder god mineralernæring og påfør soppdrepende midler forebyggende.

Potetskorpe

Så har vi potetskorpe, betraktet som en bevaringssykdom, en sopp som overføres av jorda eller av et infisert frø, vises på knollene med sølvglans, så det beste å gjøre i disse tilfellene er å samle knollene på modenhetstidspunktet og lagre dem på et kjølig sted med god luftkvalitet.

Pulveraktig eller dyp skabb

pulveraktig eller dyp skabb

Pulveraktig skorpe påvirker hovedsakelig knoller som etter vask har brune pustler.

Det er en sykdom som hovedsakelig rammer knollene, noe som går ut over utseendet og er assosiert med bakken, der den overlever i mange år og sprer seg gjennom frøet til den infiserte poteten, og selv om den forårsaker flere problemer i kaldt klima, kan den finnes under alle forhold der poteten dyrkes, så lenge jorda er godt fuktige.

Det observeres vanligvis bare etter høsting, hovedsakelig når poteten vaskes.

Sen rødme

Så er det en av de viktigste og farligste potetsykdommene, sen rødme eller mugg, som påvirker hele potetavlingen og er ansvarlig for de største økonomiske tapene i verden. Den utvikler seg når det er en stor økning i fuktighet, men også når det er høye temperaturer i celsius, nok til å vike for soppsporer.

Denne sykdommen presenterer seg med grønne flekker på kantene av brosjyrene, som går mot stammen som vender seg fra en grønn til svart farge, er det mest tilrådelige for denne soppen å opprettholde god dekning av bakken, høste potetene som har blitt berørt før du lagrer dem, og påføre plantevernmidler.

Potetorm

potetorm

En annen av potetsykdommene som angriper den i stor skala er Nematoder, disse mikroskopiske ormene lagre og mate på bekostning av rotsystemet av poteten, forårsaker symptomer som svekkelse av plantene, og dermed skaper en ubehagelig kvalitet i kommersiell forstand, gul i fargen, dvergisme og redusert produksjon.

Kontrollen for denne typen parasitter er ikke plant jomfrupoteter i tidligere smittede områder og bruke herbicider av god kvalitet og sertifikater for denne typen saker.

Dette er de viktigste sykdommene som poteter lider, det er opp til deg å gjenkjenne dem og bøte på dem.