Skip to content

Potetbille (Leptinotarsa ​​decemlineata)

7 de juli de 2021

Blant alle de forskjellige skadedyrene som finnes i urteaktige hagebrukeavlinger, som inkluderer forskjellige typer planter, som poteter, tomater og auberginer, samt kål, blomkål og kålrot blant mange andre, er den berømte potetbille.

Potetbille er en kraftig bille og en av de mest aggressive billene på bladene av potetplantasjer. Årsaken er den raske utviklingen og angrepet, som definitivt kan avslutte høsten av disse knollene.

Hva er potetbille?

potetbillerlarver som spiser blader

Det kalles potetbille og det er vitenskapelig kjent som Leptinotarsa ​​decemlineata, til et veldig karakteristisk insekt som skadedyr i de forskjellige potetplantasjene, angripe dem og i noen tilfeller til og med avslutte plantens levetid.

Det er en bille som er en del av chrysomelid-familien og som kan sees i hvilken som helst del av verden der det dyrkes potetavlinger, som i tillegg til å fungere som skadedyr, har den en veldig bred distribusjon over hele planeten.

Opprinnelsesområdet til denne billen har nysgjerrig ikke noe å gjøre med det området poteten stammer fra, tilbake i Øvre Peru, i Sør-Amerika, men de har på en veldig rask og spesiell måte tilpasset seg denne næringsrike planten., Hva var den som erstattet den naturlige næringsrike planten til disse insektene, som var mer sonal. Det er dette som har fått spredningen til forskjellige steder på planeten hvor det er knollvekster.

Kjennetegn

Den første egenskapen som det vanligvis er kjent at potetplantene våre har disse billene, er at vi vil se et insekt med en kropp helt dekket av striper.

Disse kan ha omtrent 10 gule og svarte striper i sin øvre del, mens vi på slutten av skallet ser hodet deres komme fram, fra en litt rødlig til lys nyanse og med noen mørke fargede flekker på den øvre delen. Når det gjelder målingene, kan den ha en lengde som ikke vil overstige 10 millimeter.

Denne billen som bruker knollvekster ble først beskrevet av en nordamerikansk forsker, naturforsker og entomolog med navn Thomas Say, gjennom skudd han laget av eksemplarer funnet i de berømte Rocky Mountains, som strekker seg fra Alaska til det nordlige USA.

Reproduksjon

Det som mest kjennetegner denne typen biller, og hva som er mest tatt i betraktning som en bekymring for de potetprodusentene rundt om i verden, er hastighet og den store kapasiteten de har til å reprodusere.

Eggleggingen av disse insektene skjer på undersiden av bladene, og hver av disse billene kan legge, 5 til 20 egg per blad, ca 2000 egg på forskjellige blader av en eller flere planter.

potetbille på toppen av et blad

Disse eggene, med tanke på mennesket, kan raskt oppfattes på undersiden av bladene og dette har å gjøre med at de kontrasterer i grønt med en gulaktig farge eller veldig spesiell oransje.

I tilfelle vi oppfatter en noe rødere tone nær disse oransje flekkene, vil vi være vendt mot larvene til det samme insektet. Dette er de som vil gi spesiell skade på planter, da de vil være de som når eggene har klekket, begynner å mate på bladene til planten for deres utvikling.

Hvordan oppdage tilstedeværelsen av potetbille?

Som vi nevnte tidligere, både egg og larver i vekstfasen, og like etter klekking, de vil være plassert på undersiden av bladene, så å gjøre periodiske kontroller på denne andre siden av disse bladene vil være den rette måten å oppdage at planten vår blir spist av disse potetbaglene.

En annen faktor som vil avgjøre at disse aktiveres mot avlingene våre, er at vi får se de nappete bladene, genererer også en krøll, som er et av de vanligste symptomene i bladene på alle typer planter når de er truet av en pest.

Som vi har nevnt tidligere, kan denne billen ikke bare sees i potetavlingen, men den er også veldig vanlig i alle andre stiler av solanaceous planter, som tomat og aubergine, forårsaker i alle disse noen skader som i utgangspunktet kan ha bare fysiologisk karakter.

Potetbille kan forårsake alvorlig skade på alle avlinger av disse knollene og andre nattskygger. Som vi alle vet, har poteten blitt distribuert over hele verden, å ha plantasjer i alle land på planeten, så dette har også ført til at denne billen har blitt distribuert over de 5 verdensdelene.

Europa lærte om pestemakten denne billen har som et resultat av alvorlig skade som allerede er forårsaket av dette insektet i områder i USA, slik ville det være på 30- og 40-tallet da forholdsregler hadde begynt å bli tatt, men da var det verdenskrigene som førte til en logisk ignorering av disse plagene.

Potetbillen kan ødelegge en slik plante nesten helt. Forringelsen av bladene er veldig synlig, siden ikke bare insektet bruker dem, men også larver. Du vil bli overrasket over å vite at 200 larver av disse coleopteranene kan mate på et kilo blader, og at en kvinne i en avling kan påvirke en halv hektar plantasje i et helt år.

Dette er fordi disse billene spiser vanligvis på bladoverhudenog etterlater bare bladbladene og området i sentrum, og til slutt får planten tørke opp.

Et annet problem knollprodusenter står overfor, er at det er ingen rovdyr for denne billearten. Dette har å gjøre med det faktum at det er en eksotisk art i de fleste deler av planeten, noe som har ført til at den ikke har noen naturlige fiender, og den hadde heller ikke rovdyr i opprinnelsesområdene.

Behandlinger

Plukk dem opp for hånd

En av de første tingene du kan gjøre, er den mest effektive, er å gå offensivt og rive opp billene som sakte beveger seg rundt plantene dine. Dette er lettest å oppnå på en solrik, varm dag når skadedyr ikke gjemmer seg.

La dem deretter ligge i en beholder med såpe og vann, som vil eliminere dette skadedyret raskt og enkelt. Selv om det kan være best å drepe voksne, må du sørge for at du får så mange larver som mulig, da de gjør mest skade.

Flytende raddeksler

Den flytende raden dekker kan beskytte plantene dine mot skadedyr. Bruk et spesialdesignet flytende skår og fest materialet helt til bakken med jord eller stifter.

Pass på at du ikke dekker plantene i et område der de ble dyrket før, siden disse skadedyrene kan overvintre i bakkenslik at du kan få et angrep under det flytende raddekselet hvis du ikke er forsiktig.

Feller

En annen form for beskyttelse er å dyrke planter som tiltrekker seg disse insektene. Hvis du dyrker feller rundt hagen din, billene koloniserer den første verten de ser. Dette kan forsinke spredningen.

Eventuelle vertsplanter de liker å spise, vil fungere som en felleavling, inkludert andre familiemedlemmer. Solanaceae, som malt kirsebær, brennesle, tomat og jordbær, er de de angitte.

Livssyklus til potetbille

potetbille som går rolig på bakken

For å bli bedre kjent med potetbille, kan vi nevne det livssyklusen er mellom en måned og 40 dagers eksistens. Når klekking oppstår, vil larvene i første omgang mates på overflaten av bladet, og viser en veldig karakteristisk rød fargetone, som kan bli lettere under utvikling.

I denne utviklingen vil de skade bladet på forskjellige måter, i prinsippet larvene mate, og når de når transformasjonen til voksne, vil de fortsette denne prosessen med forverring av planten. De kan ha flere generasjoner i året.