Skip to content

Potte tips: Hvordan fjerne overflødig vann

8 de juli de 2021

Grytene er den sjenerøse trøsten for oss alle som bor i leiligheter og steder uten luftrom, et lite fartøy der naturen puster og utvikler seg, og gir bort all sin prakt. Men kunsten å potte har sine leiligheter så vel som sine hemmeligheter.

Har det skjedd med deg å vanne for mye og kutte bekken når det er for sent? Det er en veldig vanlig ondskap når det gjelder potter, men det er ingenting som ikke har noen løsning, så hvis du i tilfelle overdreven vanning av potteplantene dine, kan du praktisere et enkelt, men effektivt hjemmetriks.

Hvordan fjerne overflødig vann fra en gryte?

Sukkulenter ønsker lite vann

For å fjern overflødig vannDet første er å la det være noen dager uten å vanne slik at vannet renner, men hvis vannet er for stort, vil det være vanskelig for jorden å tørke ut, så for å ta vare på planten er det best å fjerne det fra potten.

Fjern rotkulen veldig forsiktig slik at planten ikke faller fra hverandre, og pakk den deretter i flere lag avispapir eller absorberende papir i 24 timer for å absorbere all fuktigheten. Hvis du merker at papiret blir for vått, må du bytte det til du merker at det forblir tørt.

På den annen side, rengjør potten og fyll den med ny jord. Så plasserer han planten tilbake i beholderen. Unngå vanning i noen dager og til jorden er tørr.

Å overveie

Husk at pottene er små rom med lite jord, så vanning bør være mye mer moderat enn om planten var i bakken. I tillegg må produksjonsmaterialet tas i betraktning siden for eksempel i terrakottapotter fordamper vannet mye mer enn i plast.

Hva er symptomene på overvanning i planter?

For å finne ut om en plante overvann, vi må se på følgende:

 • Planten får et «trist» utseende, med svake blader og stilker
 • De nedre bladene blir vanligvis gulaktige og de unge brune
 • Røttene råtner
 • Veksten stopper
 • Jorda kan bli grønn på grunn av tilstedeværelsen av alger

Hvorfor dør de hvis de får mer vann enn de burde?

Vanning må være moderat

Det antas ofte at jo mer vann de har, jo mer levende vil de være, men sannheten er at de ikke er det. Vi mennesker trenger vann også, men vi vet alle hvor ille det er hvis vi drikker mer enn nødvendig på kort tid. Magesmerter kan være veldig 😉. Og det er ikke å nevne hvor vanskelig det er sikkert å puste i en elv som bærer en sterk strøm.

Planter vil ha vann, ja, men overvanning går de bokstavelig talt ut for oksygen så vel som næringsstoffer. Det er derfor det er viktig å vite når og hvordan du skal vanne dem.

Hvordan unngå overvann?

Vanning er uten tvil den mest kompliserte oppgaven som alle som har planter må lære å mestre. Og det er det, vann er viktig for livet, men … enten det er lite eller det er for mye, vil røttene ha det vanskelig. Ting blir kompliserte når de forteller oss, eller når vi lærer gjennom prøving og feiling, at hver plante har sitt eget vannbehov, som vil variere avhengig av værforhold, høyde, vind, fuktighet, og om det er ute eller inne, … og dets egen størrelse.

Dermed vil ikke en rosebusk midt i Middelhavets sommer trenge samme vanning som en annen som er i Galicia. Hvorfor? Fordi den første vil være i en region der sommeren sammenfaller med den tørre perioden, som kan vare i flere måneder (for å gi deg en ide, sør på Mallorca kan vi tilbringe mer enn seks måneder uten å motta en eneste dråpe regn), og den andre vil være i et område der det vanligvis regner fra tid til annen.

Derfor, For å unngå overvann er det viktig å kjenne til hovedegenskapene til klimaet i området (temperaturer, hyppighet av regn, fuktighet, vind), så vel som selvfølgelig behovene til planten vi skal dyrke. Som en generell regel må du vite at det i løpet av sommeren vil bli vannet oftere enn resten av året, og at innendørs planter alltid må vannes mindre enn de utendørs.

Når du er i tvil, er det ingenting som å sjekke underlagets fuktighet. Det er flere måter å gjøre det på:

 • Vi presenterer en tynn trepinne: er den klassiske metoden. Den blir introdusert til bunnen, nær kanten av potten for ikke å skade røttene, og hvis vi ser at den er praktisk talt ren når vi fjerner den, vil vi gå videre til vann.
 • Veiing av gryten en gang vannet og igjen etter noen dager: den fuktige jorden veier mer enn den tørre, så hvis vi etter noen dager merker at potten neppe veier, eller at den veier mye mindre, vil vi gå videre til vann.
 • Bruke en digital fuktighetsmåler: Det er ikke 100% pålitelig, men det kan tjene som en veiledning. Når du introduserer den, vil den fortelle oss hvor våt eller tørr den delen av jorden som har kommet i kontakt med den er.

Et annet viktig poeng er underlaget. Hvis underlaget ikke har god drenering; det vil si at hvis den ikke er i stand til å absorbere og filtrere overflødig vann raskt, vil planten bli mer sårbar til overflødig vanning. Du har mer informasjon her:

Hvordan vanne en plante?

Kaktus vil ikke ha mye vann

Vel, vi vet at jorden trenger vann, men hvordan skal jeg vanne? Dette virker som et spørsmål med et enkelt svar, men … vanner eller heller vi vann? Ofte, for å forhindre at røttene råtner, legger vi bare til et halvt glass eller kanskje mindre hvis det er veldig lite. Hvis vi gjør dette av vane, kan det til slutt være at vi går tom for planter, siden det kan tørke ut.

Vannet må nå røttene godt, og det innebærer å fukte all jorda godt. Du trenger ikke å vanne den, men du trenger å vanne den godt til vannet kommer ut av dreneringshullene.. På samme måte er det nødvendig å sikre at jorda er i stand til å absorbere den dyrebare væsken. Det er derfor hvis vi ser at vannet går til sidene, må vi ta potten og legge den i et basseng i noen minutter, til jorden holder seg godt fuktig.

Kan du legge en tallerken under den?

Jeg anbefaler ikke. De fleste planter liker ikke å ha kontakt med stillestående vann; faktisk er det en av grunnene til at røttene råtner. Derfor er det mye mer tilrådelig å bruke potter med dreneringshull, og uten plate.

Men Det er unntak:

 • Vannplanter: Disse kan til og med fås i potter uten hull.
 • Semi-akvatiske planter eller elvebredder: for eksempel stokken i India eller viker.
 • Planter som er utendørs, i områder der somrene er veldig varme (30 ºC eller mer) og tørre som vil ha mye vann, for eksempel Archontophoenix palmer, eller blomster som rosenbusker eller pelargoner.

Jeg håper det har vært nyttig for deg.