Skip to content

Puja

9 de juli de 2021

Når vi tenker på bromelia, har vi en tendens til å forestille oss planter som lever i tropiske regnskoger, vokser ved å utvikle rosetter med normalt brede blader og produserer vakre blomster. Men ikke alle er slik: Puja De er en slekt som har måttet tilpasse seg å leve under vanskelige forhold, hvor temperaturene kan bli ekstreme og hvor nedbøren er ganske knapp.

Men det trenger ikke gjøre dem til planter med liten dekorativ appell. I motsetning til. På steder der tørke er et problem i seg selv, vil de få enhver hage, uteplass og til og med balkong til å se veldig pyntet ut..

Opprinnelsen og egenskapene til Puya

Puya er en veldig tørkebestandig plante

Puya er en slekt av bromeliads sammensatt av rundt 23 aksepterte arter av 296 som er beskrevet hjemmehørende i Sør-Amerika og Sør-Mellom-Amerika. Spesielt kan de bli funnet lettere å vokse i Andesfjellene. De utvikler rosetter av saftige eller svakt kjøttfulle blader, grønne eller grålige i fargen, med en piggkantet kant.

Blomstene er gruppert i blomsterstand, og er biseksuelle, tett hårete. Frukten er en tørr kapsel, der inne er frøene.

De er monokarpiske planter; det vil si at etter blomstring og frukting dør de.

Hovedart

De er som følger:

Puya chilensis

Det er endemisk i det sentrale Chile, og kan nå en høyde på 2 til 3 meter. Det tar omtrent 20 år å blomstre, og utvikler en blomsterstand på omtrent 2 meter som ligner på en middelalderblomst. Når den er bestøvet, produserer den en rekke nøtter med frø, selv om den mest anbefalte multiplikasjonsmetoden er ved å skille plantene som spirer kort før og under blomstringen.

Puja raimondii

Puya raimondii i habitat

Den mest populære er Puja raimondii, som også er den største av alle bromelider med en høyde på opptil 12 meter. Den er endemisk mot Bolivia og Peru, der den bor i den høye Andesregionen, i en høyde mellom 3200 og 4800 meter over havet. Den er kjent som titaca, og den kan leve i mer enn 100 år.

Hva er omsorgen de trenger?

Puya er ikke vanskelig å vedlikeholde, men det er viktig å huske på noen ting slik at de vokser godt:

plassering

De er planter som de tilber solen. De trenger en utstilling der de blir utsatt for den, om mulig, gjennom dagen. I halvskygge eller skygge kan de ikke utvikle seg normalt.

Land

Den må ha utmerket drenering. De tåler ikke vannlogging.

  • Potter: fyll den med sandunderlag, pimpsten, akadama, eller hvis du foretrekker universelt underlag blandet med like store deler perlit. Fin grus (ca. 3 mm tykk) vil også fungere hvis du blander den med 40-50% mulch eller lignende.
  • Verft: de vokser i godt drenert jord, med en nøytral eller litt sur pH. Hvis det regner lite i ditt område, men når det gjør det, kan det være fare for flom, og jorden du har en tendens til å komprimere, lager et hull på 1 x 1 m og fyll det med noe underlag nevnt ovenfor. Dette vil forhindre at røttene råtner.

Irrigasjon

Utsikt over Puya i habitat

Ganske knapp. Om sommeren vil de sette pris på en eller to vanlige vanninger, men resten av året med en hver 7. eller 10. dag vil være mer enn nok til at de kan vokse godt.

Når du vanner, er det viktig å unngå å fukte bladene, spesielt hvis solen treffer dem på den tiden siden de ellers ville brent.

Abonnent

Fra vår til høst. Hvis vi gjødsler dem regelmessig, for eksempel en gang hver 15. dag eller hver 30., avhengig av gjødselstype og hva som er angitt på pakken, vil vi få dem til å vokse seg sterkere og sunnere.

Hvilken type skal du bruke? Vel, væsker er mer egnet for planter som dyrkes i potter, siden de ikke hindrer drenering av vann når som helst; granulater eller de som er av pulverform brukes mer til de som er på bakken.

I alle fall er det veldig viktig å huske på at de må brukes på riktig måte, siden det ikke er få som, hvis de brukes feil, kan skade plantene og forårsake forbrenning i røttene og til og med død.

Multiplikasjon

Puya multipliser med frø og frøplantseparasjon om høsten eller våren. La oss vite hvordan du gjør det:

Frø

Frøene Det anbefales å så dem i frøplantebrett med substrat for frøplanter (til salgs) blandet med perlitt i like deler, og legger maksimalt to i hver alveolus.

Dekk dem med et veldig tynt lag med underlag og vann. Nå trenger du bare å plassere alt utenfor, i halvskygge, og holde jorden fuktig, men ikke oversvømmet.

Hvis alt går bra, vil de spire om ti dager.

Frøplanter

For å få kopier på en raskere måte, er det som gjøres skille plantene så snart de er omtrent fem centimeter høye, og plant dem deretter i individuelle potter med sandunderlag (for eksempel pimpstein).

De plasseres i halvskygge og vannes hver gang underlaget er helt tørt. Så snart det er vekst, bør du plassere dem i et område der de får mer og mer direkte sollys.

Planting eller transplantasjonstid

På våren.

Rustikk

Puya de dyrkes ute hele året i varme områder. Generelt motstår de veldig svak og sporadisk frost på opptil -2 ° C, men de unge prøvene krever litt beskyttelse.

Bruk av Puja

Bladene til Puya er arrosetadas

Pynt

De er veldig vakre planter, og til og med nysgjerrige. De ser bra ut i saftige hager eller i xero-hager. Også i potter kan de forskjønne terrasser og uteplasser mye.

Kulinarisk

Unge blader av mange arter, som f.eks Puya chilensis, spist rå i salater.

Hva synes du om disse plantene?