Skip to content

Rain Barrel: Hvordan lage og bruke regnfat

5 de februar de 2021

Bruken av Rain Barrel i hagen fortsetter å vokse i popularitet. Hva er et regnfat?

Det er ganske enkelt en container, ofte 50-80 liter i størrelse, som brukes til å høste og lagre fanget regnvann som drenerer fra takavrenning.

regnfat som samler vann til hagen

Hvordan fungerer et regnsystem?

Et tak fungerer som en samleflate, og når det faller regn, samler vannet seg vanligvis opp i takrenner. En nedløpskobling kobles til fatet ved hjelp av en eller annen form for avløpsrør for å lede takavrenningen inn i pipen via nedløpet. Enheter som er spesielt designet for å fungere som regnfat, har et deksel for å forhindre at dyr, mygg, støv og lys forurenser lagret vann.

bilde av Aquabarrel via pinterest

Hvor mye regnvann kan du samle opp?

Et av de første spørsmålene de som vurderer å legge til et regnfatsystem i hagen, er. Hvor mye vann skal til for å fylle et fat på 55 liter? Det tar omtrent 1/2 tomme regn å fylle den typiske trommelen på 50-55 liter med vann fra et gjennomsnittlig tak.

Her er tallene … For hver tomme av regn som faller på 500 kvadratmeter tak, legger det opp til omtrent 300 liter vann. De fleste områder i USA kan samle over 1000 liter drikkevann per år til bruk i vanning av containerhager, husplanter, grønnsakshage og til og med plenen.

Tips og betraktninger

  • Bruk en skjerm for å forhindre rusk
  • Hold regnløpet dekket med et lokk for å forhindre myggoppdrett og algevekst
  • Tøm først oppsamlet vann hvis bekymringer fra takforurensninger er en bekymring
  • Ikke bruk regnfat på tak som inneholder asbest
  • Samlet regnvann er ikke til konsum eller som drikkevann – bare planter

Fordeler med regnfat

En pengesparer – med denne gratis vannbeskyttelseskilden sparer huseiere på vannregningene sine. Plenen og hageanlegget utgjør 40% av vannets bruk i boliger i henhold til EPA.

Ved hjelp av regnfat kan huseiere spare omtrent 1300 liter vann i vekstsesongen.

Sunne planter og jord – Regnvann inneholder ikke de samme tilsetningsstoffene som finnes i vann fra springen, som uorganiske ioner og fluorforbindelser som over tid akkumuleres i jord. Dette gjør vannet bra for venus flytraps.

Denne akkumuleringen kan potensielt skade planterøtter og mikroorganismer i jorden. Rent regnvann hjelper til med å rense jorda for saltoppbygging som gagner planter og deres røtter.

Reduksjon av avrenning – Regntønner hjelper til med å spare vann og redusere avløpsvann som strømmer direkte i bekker, innsjøer og andre nærliggende vannmasser fra stormavløp.

Regn tar opp jord, olje, avrenning av plengjødsel, plantevernmidler og andre forurensninger som kan øke algeveksten i for eksempel innsjøer.

Hvordan lage et regnfat

regn-fat-013114

Rent vann er en dyrebar vare. Mange mennesker over hele verden ville forbedre livskvaliteten hvis de bare hadde tilgang til rent vann. Ideen om å samle regnvann er ikke ny. Imidlertid ser vi i dagens “grønne bevegelse” mange gartnere installere regnfat av hjemmet for å samle vann for å vanne planter og hager.

Det er enkelt å konstruere et regntønesystem (hvordan gjør du video nedenfor). Ved å feste en tapp eller slangesmekke nær bunnen av tønnen, kan du koble en soaker eller dryppslange eller fylle vannkanner. Du kan også koble flere tønner sammen for å lage et regnhøstingssystem.

Før du blir spent på å samle regnvann med en tønne – sørg for at det er lovlig! En Oregon-mann samlet regnvann på eiendommen sin og ble dømt til 30 dager i fengsel.

Det er mange måter å lage en regnfat på, denne veiledningen fra BHG.com viser deg hvordan du lager et billig regnfat på et par timer. Folkene på DIYnetwork.com har satt sammen sine topp 9 DIY regnfatprosjekter. Fra å lage en til installasjon og noen sikkerhetstips også. Sjekk ut prosjektene deres via DIYnetwork.

Julie Finn fra craftingagreenworld.com deler sitt eget design ved å bruke en matfat av plast og noen enkle deler fra jernvarebutikken. En fin funksjon av Julies design bruker en skjerm for å holde mygg ute som kan gjøre fatet ditt til en plage for nabolaget. Julie jobber fortsatt med overløpsrør, overløpsventil og slangesystem for fatet. Mer via craftingagreenworld.com

Regntønner kan ofte anskaffes til en god pris eller til og med gratis når de brukes. Prøv Craigslist! Du kan finne regntøysett og komplette systemer for å samle regnvann. Fiskars lager en, også Lowes, Home Depot, og det er til og med en som heter Great American Rain Barrel.

Video: Making a Rain Barrel Garden – Home Depot

Her er en annen video om å lage et fat fra CanadianRainBarrels.ca

Med riktig plassering under nedløp kan regnfat hjelpe deg med å samle nok avrenning for å redusere vanningsregningen utendørs. Regnkjeder gir også skjønnhet til vannoppsamlingsprosessen!

Ikke bare elsker planter det rene, rene samle regnvannet, det hjelper miljøet med å forhindre bortkastet vann. Tror ikke regnfat må se skikkelig ut. De kan få et interessant utseende, og å male dem tilfører «regnhagen» et fargeklatt og kreativitet.

Malte regnfat, ingen regler, legg litt stil til hagen din. (Foto med tillatelse fra The Environmental Blog)

Slik installerer du et regnfat: Grunnleggende om forberedelse, plassering og håndtering av skadedyr

Etter hvert som flere og flere installerer og nyter fordelene regnfat gir, finner du alle slags variasjoner, justeringer, unike installasjoner og underholdende kunst! Men for å få mest mulig ut av «vannhøstingen», må du sørge for at den er riktig satt opp.

Over på Easy Garden deler de det grunnleggende om å sette opp et regnvannssystem med et fat, inkludert forberedelse, plassering og håndtering av skadedyr. Her er noen tips de deler:

På slutten av høsten, tøm, skyll og snu dem. Ved å sette opp hver vår, skyll interiøret og fyll til kranen for å se etter lekkasjer. Under kaldt klima kan fanget vann fryse og ekspandere og sprekke plasten. Tetningen som holder tappen på plass, kan forringes med tiden og elementene. Noen silikonforseglere vil fikse det.

Plasser regntønner under store volum nedløp, nær huset eller uthuset og i nærheten av hagesenger og andre områder du vil bruke vannet. Løft dem opp på solide askeblokker slik at en bøtte passer under tappen. Vi skyver et hageslangesegment over kranen for å lede vann til sengene, så litt høyde går også langt.

Kan regnfatet skade plantene dine? En titt på hygiene på regnfat

Vi jobber hardt med å ta vare på plantene våre … for mat (grønnsaker) eller for glede (blomster). Det siste vi vil gjøre er å legge noe på dem som kan skade plantene eller det de produserer.

Har du vurdert at regnfatvannet er en potensiell ”skadelig” kilde? Ingen vil ha en forurenset regnfat med potensielt skadelige stoffer i.


Noen ganger kan det være vanskelig å bli motivert til å ta på seg jobben med å gi den en god spyling og rengjøring. Det er imidlertid viktig å rengjøre regnfatet.

Selv om det virker som en skitten jobb, deler organicgardening.com tips for å sette deg på veien mot å gjøre det rent uten mye oppstyr. Detaljer via organicgardening.com. Popular Mechanics diskuterer hvordan man trygt fanger opp regnvann og beskytter mot bakterier og sykdommer for å sikre best mulig vannkvalitet. Orchidcarezone.com diskuterer hvordan du lagrer og holder regnvannet friskt, rent og klart til bruk.

Alt dette gir morsomme samtaler, men GRIT deler flere ideer om hvordan du bruker overflødig vann som samles opp med regnfat i hagen din.

Slik installerer du et Fiskars Rain Barrel System

Slik bruker du en regnfat til vannplenen.

Samling av regnvann fungerer utmerket for vanning av planter og plener. Det fungerer også som en fin måte å ha regnvann når det ikke regner, er å lagre det i et regnfat.

Nå veier byvann tungt med mineraler og kjemikalier på grunn av prosessen som brukes til å gjøre det trygt for oss å drikke. Ubehandlet mykt regnvann gjør det imidlertid bedre for plantene våre og jorden.

For det gjennomsnittlige hjemmet går opptil 40% av vannet til utendørs bruk, for eksempel å ta vare på plenen og landskapet. Med regnløpet kan du bruke det oppsamlede vannet selv under vanningsbegrensninger eller når vannet er kort. Det er hyggelig å ha alternativer når du tar vare på plantene dine, og det koster null.

Høsting av regnvann reduserer også ditt miljøavtrykk fordi du bruker mindre av det, og det reduserer avrenningen som fører med seg forurensninger og sedimenter som går inn i bekker og andre vannressurser. Og det er ikke en ny idé. Den gamle sivilisasjonen høstet regnvannet i cisterner for deres lokalsamfunn.

I dag kan folk velge mellom mange måter å samle regnvann på. Noen vil avlede vannet direkte i fatet, men når fatet fylles opp, renner alt overflødig vann over, og noe av det kan gå inn i fundamentet eller kjelleren din.

Nå fungerer dette regnvannsystemet fra Fiskars med dine eksisterende avløp og takrenner og tar vannet fra huset når fatet er fullt. Dette bekymringsfrie avløpssystemet fungerer som nøkkelen. Det kanaliserer vannet inn i fatet, men når fatet blir fullt, omdirigerer mottrykket vannet til tuten og vekk fra huset ditt slik rennene dine var ment å fungere.

Fiskars tilbyr to typer avledere, og begge fungerer med nedløp i standardstørrelse. Nå inneholder den nyeste modellen et filter som forhindrer at utløpet tettes med rusk og et vindu som lar deg se når filteret må rengjøres.

Du bruker tid på å få hjemmet til å se bra ut og jobbe på plenen og hagen din. Så det er bare fornuftig å ha et innhøstingssystem for regnvann for å komplimentere det hele.

Fiskars Rain Barrels kommer i en rekke størrelser, stiler og farger for å utfylle hjemmet ditt. Og i tillegg er de miljøvennlige. Nå hjelper det å sette regnfatet ditt i et område for å dra nytte av all nedbør, og du vil ha den der du skal gjøre mye vanning også.

Nå på takflaten på 500 kvadratmeter med en 57 gallon fat, vil den fylles på omtrent en time med en moderat mengde nedbør. Det hjelper også å løfte fatet ditt for å dra nytte av tyngdekraften for å flytte vannet gjennom en slange til andre deler av hagen din.

De viktigste fordelene ved å eie en regnfat ser tydelige ut. Installasjon og vedlikehold skal også fungere enkelt. Med noen få grunnleggende verktøy kan du installere dette systemet.

Etter at du har valgt hvor du skal installere innhøstingssystemet for regnvann, må du forberede bakken for å plassere regnløpet. Disse regnfatene veier tungt når de er fulle. Så ta deg tid til å gjøre basen fast og jevn.

Installer tappen og slangekoblingen på regnløpet. Overfør høyden på regnløpet til nedløpet og merk referanselinjer for hvor avlederen er.

Skjær nedløpet på linjene og skyv avlederen på den øvre delen av nedløpet. Fest den nedre utløpet igjen. Mål og kutt kontaktslangen.

Med lokket på plass, trenger du bare at regnet skal strømme. Sørg for å følge de detaljerte instruksjonene som følger med systemet.

For å overvintre systemet, fjern filteret som fulgte med avlederen, og fest slangen mot nedløpet. Du kan også fjerne slangen og feste lokket som er inkludert i systemet. Snu deretter tønnen opp ned og legg noe tungt på den for å holde den på plass.

Fiskars Rainwater Harvesting System vises og fungerer unikt av to hovedårsaker. Først kanaliserer avlederen vannet inn i fatet til fatet blir fullt og deretter tilbake til nedløpsrøret og vekk fra huset. For det andre har avlederen et filter i seg for å holde nedløpet rent og uten søppel.

Tønnen ser veldig fin ut, noe som gjør det til et fint tillegg til huset og hagen din. Det fungerer også som en fin måte å lette miljøavtrykket ditt på.