Skip to content

Reproduksjon av planter

24 de juli de 2021

Å ta vare på planter er en fantastisk opplevelse, men det er enda mer å skaffe nye eksemplarer av dem. I hagearbeid brukes flere teknikker til dette formålet, noen mer kompliserte enn andre, men alle like interessante.

Denne gangen skal vi se hva planteformering, og hva hver teknikk består av.

Frø

Dillfrø

Det er den minst brukte teknikken blant profesjonelle, men den mest brukte blant amatører. Avhengig av hvilken planteart det er, kan det ta mer eller mindre tid å skaffe et eksemplar som er stort nok til å plante i hagen, i grønnsakshagen eller i en gryte for å dekorere, men det er veldig hyggelig å se hvordan frøplanten vokser og utvikler 🙂.

Avhengig av hvilken type art det er, kan det sås direkte i barnehagen, eller det må gjennomgå en forhåndsbehandling.

Direkte såing

Såing i gryte

Urteplanter, inkludert hagebrukeplanter, så vel som urfolk, kan sås direkte i såbed. For å gjøre dette må du gjøre følgende:

 1. Først må du klargjøre såbedet. Dette kan være et plastbrett med hull, en blomsterpotte, torvtabletter, melk- eller yoghurtbeholdere … kort sagt, det vi foretrekker så lenge det har hull for drenering.
 2. Etterpå vil den fylles om nødvendig med et substrat sammensatt av svart torv blandet med 30% perlit eller noe lignende materiale.
 3. Deretter plasseres maksimalt 2 frø på overflaten av underlaget, litt atskilt fra hverandre, og begraves til en dybde på 0,5 til 1 cm. Jo større frø, jo dypere må det være.
 4. Til slutt vanner vi og legger såbedet i et område der det kan få sollys.

Pregerminative behandlinger

Vermikulitt

Pregerminative behandlinger er de som utføres før frøet sår for å sikre at de spiser i forventet tid. Det utføres i arter som har veldig harde frø, eller i de som kommer fra kaldere klima. Det er forskjellige metoder:

Skarifisering

 • Termisk støt: består i å innføre frøene 1 sekund i kokende vann og 24 timer i vann ved romtemperatur. Det er den ideelle metoden for harde frø, for eksempel de av trær som tilhører belgfrukterfamilien, som Albizia, Sophora eller Robinia.
 • Sliping av frøene: består i å føre sandpapiret flere ganger til de skifter farge. Etterpå legges de i et glass vann i 24 timer for å hydrere. Den kan brukes på trær som Acacia, Ailanthus eller Delonix (spesielt anbefalt).

Stratifisering

Det er mange frø som må gjennom en veldig kald eller veldig varm periode før de spirer. Men selvfølgelig hender det ofte at vi har noen i områder der klimaet i denne forstand er veldig forskjellig fra det de har i sitt naturlige habitat. Med stratifisering er det ment å prøve å etterligne temperaturene de ville ha i sitt naturlige miljø for at de skulle spire. Det er forskjellige typer:

 • Kald lagdeling: Det er en som blir utført slik at frøene som kommer fra områder der vinteren er kald kan spire om våren.
 • Varm lagdeling: er en som er laget slik at frøene kommer fra områder der klimaet er mildt og varmt.
 • Dobbelt lagdeling: Det er den som utføres når frøene først må utsettes for varme temperaturer og deretter for kalde temperaturer.
Hvordan det utføres?

For å stratifisere frøene, gjør du slik:

 1. Først må du tilberede en gjennomsiktig tupperware av plast med lokk.
 2. Etterpå er den fylt med vermikulitt.
 3. Deretter blir den fuktet med litt vann, og vær forsiktig så du ikke pytter.
 4. Frøene blir deretter spredt over overflaten og dekket med mer vermikulitt.
 5. Til slutt tilsettes litt kobber eller svovel for å forhindre sopp i å påvirke dem, og tupperware plasseres i kjøleskapet ved 7 ° C hvis det er en kald lagdeling, eller den plasseres i et område der temperaturen er mellom 20 og 30 30 ° C er en varm lagdeling.

Stiklinger

Sigøyner stiklinger

Det er en av de mest effektive og raskeste metodene for å multiplisere planter. Med unntak av urteaktige kan alle de andre multipliseres med stiklinger. Men ikke alle kan kuttes på samme tid:

 • Evergreen woody planter: den ideelle tiden er på slutten av vinteren.
 • Løvfellende treaktige planter: det kan gjøres om høsten hvis været er mildt, eller på sen vinter.
 • Saftige eller saftige planter ikke kaktus: vår sommer.
 • Inne i planter: vår.

Det er forskjellige typer stiklinger, som er:

 • Stam- eller grenstikker: De oppnås om våren ved å kutte en stamme eller gren som er omtrent 10 til 40 cm lang, uten blader eller med veldig få blader og inneholder minst to noder eller knopper. For at de skal slå rot, er det sterkt tilrådelig å fukte basen med pulverformede rothormoner og plante dem i potter med sandunderlag.
 • Bladstiklinger: De oppnås om våren eller sommeren ved å skjære et sunt blad fra noen planter, som Echeveria, Haworthia eller Begonia. Etterpå plantes de i potter med sandunderlag. Når det gjelder sukkulenter, må bladene ligge litt, og de må dekkes med litt underlag.
 • Rot stiklinger: rotstikker, enten det er knoller, pærer eller jordstengler, oppnås sent på våren med en skarp kniv og tidligere desinfisert med apotekalkohol. I hvert stykke må det være minst en eggeplomme. Når de er oppnådd, plantes de i potter eller i hagen uten å begrave dem helt.

Lagdelt

Luftlagdeling

Lagdeling er en veldig enkel teknikk for å multiplisere treaktige planter, for eksempel trær. Det gjøres om våren eller høsten, og velge en ung gren som ikke er mer enn to år gammel og med minst en knopp.

I hagearbeid brukes tre typer fremfor alt, som er:

 • Enkelt lag: Den utføres om våren på planter med fleksible stengler eller grener. En gren blir tatt, det blir ikke gjort et dypt kutt i området som skal bues, slik at røttene spirer fra det området, og det holdes med en gaffel.
 • Luftlagdeling: det foregår om våren, også om høsten hvis været er mildt. To kutt lages 1 centimeter fra hverandre, og barken fjernes forsiktig mellom kuttene for senere å bruke rothormoner. Til slutt er området pakket med gjennomsiktig plast, binder den ene enden, fylles med torvmos og binder den andre enden. Det vannes av vanninjeksjoner.
 • Flere eller serpentine svinger: Brukt som enkel lagdeling, men grenen er begravet på flere punkter i stedet for en.

Grafter

Plommeimplantat

Grafting er teknikken som brukes for å oppnå mer motstandsdyktige varianter eller med frukt av bedre kvalitet. De består av poding av en del av en plante på en annen, sammenføyning med podetape.

Det er forskjellige typer:

 • Spikgraft: om våren blir et stengel med flere knopper podet inn i en lateral spalte som vil ha blitt laget i understammen.
 • Plommeimplantat: om våren kuttes en knopp og settes inn på understammen som det er laget en T-kutt til, og knytter dem godt med et tau eller med podetape.
 • Engelsk graft: om høsten blir det laget en skrå kutt i understammen, og stammen av planten som vi ønsker å formere, blir kuttet og deretter satt inn i kuttet. Det anbefales på det sterkeste å feste begge bena med spesiell graftvoks.
 • Krontransplantat: om våren blir det laget et horisontalt snitt i understammen, og deretter blir det laget et dypt tverrsnitt på overflaten, og det er her vi må introdusere borekaksene som har minst 2 knopper.
 • Omtrentlig graft: om høsten fjernes barken fra en gren av to planter, og de blir sammenføyd.

Matteinndeling

Mata Divisjon

Inndelingen av klumper er en teknikk som er mye brukt i planter som vokser som klumper. Og veldig enkelt. Du må bare trekk dem ut av potten, og ha det gøy med en kniv eller saks. Den ideelle tiden for dette er om våren.

I tilfelle de blir plantet på bakken, må vi lage grøfter rundt den delen vi vil trekke ut, og kutte røttene med en liten sag. Noen deler vil sannsynligvis ikke lykkes, men de fleste vil ikke ha noe problem å rote en gang plassert i et annet område av hagen eller i potter 🙂.

Separasjon av suger

Dato

Det er noen plantearter som har en tendens til å ta ut suger, for eksempel Cycas eller Phoenix dactylifera. Disse kan skilles fra hverandre når de har nådd en lett manipulert størrelse, om våren eller sommeren, bruke en kniv til de minste eller lage små grøfter rundt 30 cm for å gjøre det lettere å trekke dem ut med roten.

For at de skal rote, er det praktisk å fukte basen med rotningshormoner og plante dem i potter med sandunderlag for å gjøre det lettere for dem å spire og vokse.

Og med dette er vi ferdige. Vi håper det har vært nyttig for deg.