Skip to content

Rhizoctonia

5 de juli de 2021

Planter, og spesielt ømme planter som frøplanter eller veldig små, kan påvirkes av sopp. De, som verken er planter eller dyr, men som utgjør et eget kongerike, kalt sopp, overlever vanligvis ved å mate på nedbrytende organisk materiale, men det er noen som er parasitter, som for eksempel slekten Rhizoctonia.

Rhizoctonia er sammen med Pythium og Phytopthora soppene som forårsaker flest plantesykdommer. Så, det er viktig å kjenne dem for å vite hva de skal gjøre for å kontrollere dem.

Opprinnelse og egenskaper ved Rhizoctonia

Rhizoctonia hyphae er hvite

Et av problemene med denne soppen er at den finnes over hele verden, og den bruker mange planter som vert. Men det kan være til nytte for oss, for selv om jeg skriver fra Spania og gir deg råd om å behandle dem i dette landet, er det mer enn sannsynlig at det jeg sier deg vil hjelpe deg selv om du er i Kina eller andre steder.

Så når det er sagt, la oss snakke om funksjonene. Siden det ikke produserer sporer, Det kan bare gjenkjennes av myceliet; det vil si det settet med hyfer som mennesker senere ser på som «støv», som er hvitt til mørkebrunt.. De lever på bakken, og som alle sopper stimulerer høy luftfuktighet deres vekst. Den vanligste arten er Rhizoctonia solani, som påvirker både prydplanter (inkludert gress) og hageplanter.

Hva er symptomene og skadene det forårsaker?

Siden det er en jord sopp, delene som vil bli berørt først vil være røttene og deretter stammen. De aller fleste planter, når de først er uten røtter, dør, og det verste er at fra tiden infeksjonen oppstår til vi innser det (det vil si til stilkene viser dårlig), går en tid. På grunn av dette er det ofte veldig vanskelig å oppdage problemet, og enda mer å ta tiltak som ellers kan bidra til å kontrollere det.

Hva mer, symptomene og skaden det forårsaker er:

 • Røtter blir brune og deretter svarte, noe som gjør dem ubrukelige. Hvis planten har knoller, vil vi se brune kanker.
 • Stammen blir også brun og kan være «tynn» og / eller ha litt sunkne brune kanker.
 • Blad og / eller fruktdråpe.
 • Veksten bremser mer og mer.
 • I alvorlige tilfeller dør planten.

Er det en effektiv behandling for Rhizoctonia?

Rhizoctonia er en alvorlig sykdom

Jeg skal være ærlig med deg: svaret er nei. Det er ikke noe produkt som kan hjelpe deg med å kurere planten og eliminere soppen, ikke 100%. Det som finnes er produkter som hjelper til med å forebygge og kontrollere sykdommen (i begynnelsen). Det er også en rekke tiltak du kan ta, slik at avlingene dine ikke påvirkes (eller i det minste for å minimere risikoen for infeksjon så mye som mulig).

Men før vi snakker om det, la oss se hva vi skal gjøre hvis vi har eller mistenker at vi har en plante med Rhizoctonia:

Hva gjør jeg hvis jeg har en potteplante med Rhizoctonia?

Det første er plukk den opp og hold den borte fra andre potteplanter for å unngå smitte. Du må ta den med til et lyst sted, men der det ikke er sterke utkast.

Deretter må du trekke den ut av gryten og pakke rotkulen med absorberende papir. På denne måten vil den miste fuktighet, som er akkurat det soppen trenger for å overleve. Den neste dagen, plant den i en ny gryte og behandle den med systemisk soppdrepende middel, som Moncut. Og å vente.

Merk: Hvis den berørte planten er en kaktus eller saftig, fjern all jorda og vask røttene med vann og litt fortynnet soppdrepende middel. Klipp ut de som er sorte med rene og desinfiserte sakser, og plant dem deretter i en ny gryte med pimpstein eller lignende.

Hva gjør jeg hvis jeg har en plante i hagen med Rhizoctonia?

Når det er en plante i hagen som er syk, er situasjonen komplisert. Av denne grunn anbefaler jeg at du lager et trerist, for eksempel med jord, og behandler det med et systemisk soppdrepende middel (til salgs). Men i stedet for å spraye planten, Hell dosen som er angitt på beholderen i vanningsvannet, og vann deretter landet, rundt stammen slik at røttene er godt gjennomvåt.

Hvis det er en urteaktig plante (zinnia, cyclamen, etc.), er det dessverre best å rive den av og brenne den. Også, det er viktig å behandle området der det har vokst, med soppdrepende middel.

Forebyggende tiltak mot Rhizoctonia

Rosenbusken kan ha rhizoctonia

Selv om du sannsynligvis ikke tror, ​​er dette en sopp som kan gjøre mye skade, men det kan holdes i sjakk ganske enkelt. Vi kan ikke hindre ham i å være på bakken, men vi kan hindre ham i å opptre. Og hvordan? Vel, husk dette hele tiden:

Det påvirker bare svake planter.

I utgangspunktet betyr dette det det er veldig vanskelig for en plante som er godt hydrert, befruktet, på et sted der den kan vokse uten problemer, og der klimaet favoriserer utviklingen, å bli påvirket av soppen.

Derfor er de forebyggende tiltakene:

 • Sats på innfødte planter. De tilpasser seg uten problemer klimaet og forholdene i ditt område, slik at de kan være sunne fra første dag.
 • Hvis du foretrekker eksotiske planter, velg de som vet at de vil bo godt der du vil plassere dem. Se for å se hva motstanden deres mot kulde er, hvis de er solfylte eller skyggefulle, hvis de foretrekker sur eller leirholdig jord, … alt dette er viktig å vite, siden det er forskjellen mellom å ha en hage (eller uteplass) med lite vedlikehold. , til et annet høyt vedlikehold.
 • Kjenn behovene til anlegget ditt. Vann den, gjødsle den og transplanter den hver gang den trenger den.
 • Liker du å så frø? Bruk underlag (som) som drenerer vann raskt, og topp dem med pulverisert kobber som du kan kjøpe (hvis det er sommer, bruk et bedre soppdrepende spray for ikke å brenne dem). Oppretthold behandlingen minst til plantene tar 2-3 par ekte blader, selv om jeg anbefaler at det forlenges til andre leveår hvis det er trær og palmer.
 • Behandle stiklinger med soppdrepende middel også. På denne måten unngår du å ta unødvendige risikoer. Det er tilstrekkelig å blande kobber med underlaget. Gjenta behandlingen en gang hver 15. dag.
 • Ikke bruk underlag som allerede er brukt, da det kan inneholde rester av Rhizoctonia og infisere planten du vil sette der.
 • Grytene som hadde syke planter, må vaskes grundig med varmt vann og oppvaskmaskin. Tørk dem deretter i solen.

Vi håper at med disse tipsene dine ikke trenger å bekymre deg for mye om Rhizoctonia.