Skip to content

Såing eller planting: er de de samme?

3 de juli de 2021

Så, plante … Disse to ordene brukes ofte synonymt, det vil si som om de betyr det samme. Men dette er ikke riktig, siden selv om begge refererer til planter, er det viktig at vi på samme måte som vi skiller frø fra planter, vet når det ene begrepet brukes og når det andre.

Og det er veldig lett å bli forvirret. Av denne grunn, Vi skal forklare hva det betyr å så eller plante, og hvordan de er forskjellige.

Hva betyr verbet så?

Frøene blir sådd

La oss starte i begynnelsen: så, som betyr legg et frø i bakken eller i en gryte for å spire. Frøene blir sådd i en såbed, for eksempel en gryte eller et brett med hull for eksempel, eller direkte i bakken. Det gjøres med tanke på behovene til det fremtidige anlegget, det vil si hvis det er solrikt eller skyggefullt, eller hvis det for eksempel trenger mer eller mindre plass.

Dette er en fantastisk opplevelse, uansett hvor gammel du er, siden du ser en plante vokse fra begynnelsen, siden den er et tilsynelatende enkelt frø. I tillegg lærer du mye ved å dyrke, siden du på grunnlag av prøving og feiling finner ut hvor ofte du må vanne, eller hvilken type land som er best for deg.

Hva er såsesongen?

Såsesongen forstår de dagene på året som er mest befordrende for såing av plantefrø. Dermed er det mange av frukthagen våren. Men siden hver plante har sine egne behov, kan bønder og hobbyister bruke en plantekalender, som tydelig viser når de skal plante.

Når plantes plantene?

Hvis vi vurderer det vi nettopp har forklart, er dette spørsmålet feil. Den riktige tingen er: når blir frøene til plantene sådd? Og når det er sagt, svaret vil variere avhengig av plantetype.

Selv om det store flertallet av frø blir sådd om våren, siden dette lar dem spire under gode forhold, da det ikke er frost i en lang sesong, er det noen som blir sådd om høsten eller til og med vinteren: dette er tilfellet med mange trær, som lønn, kirsebærtrær eller redwoods; og også av hagebrukplanter som hvitløk eller løk.

Hva kommer først: såing eller høsting?

Planting, selvfølgelig. I denne første kultiveringsfasen velges frøene, frøbedet forberedes, og deretter begraves de litt. Deretter blir den vannet slik at de ikke tørker ut. Når de spirer og har minst 4 par ekte blader, kan de befruktes.

På den andre siden, høsten er øyeblikket frukten, røttene eller allerede modne planter høstes. Det er med andre ord den siste oppgaven som hobbyisten eller bonden utfører, og den familien har mest ventet på.

Hva betyr verbet plantar?

Planting er å plassere planter på et bestemt sted

Nå går vi over til begrepet planting. Dette er et verb som betyr plasser en plante i en gryte eller på bakken. Vi planter planter, ikke frø. Ifølge Royal Spanish Academy er det også riktig å si at det plantes pærer, stiklinger eller stengler. I tillegg gjøres det på en annen måte enn hvordan frø sås, siden vi snakker om helt forskjellige ting.

Og er det å plante er det bedre å vente til våren kommer, uavhengig av hvilken type plante det er. Selv om det er noen som tåler kulde, er det å foretrekke å ikke utsette dem for lave temperaturer noen uker etter å ha plantet dem, siden det er en risiko for skade, som for eksempel fall av blader og / eller frukt.

Et annet lignende verb er transplantasjon, som betyr å trekke ut en plante fra ett sted for å plassere den på et annet.. Det gjøres også mesteparten av tiden på våren, men det kan også gjøres om sommeren og / eller høsten avhengig av helsen til den aktuelle planten og klimaet, siden det alltid er nødvendig å unngå for mye kulde eller varme i løpet av den første noen uker etter transplantasjon.

Hvordan plante og transplantere?

Når vi skal plante eller transplantere en plante du må følge disse trinnene:

  1. Den første er å sørge for at den har rotet ordentlig, til det punktet røttene kommer ut av dreneringshullene i potten.
  2. Etterpå fjernes den forsiktig.
  3. Deretter plantes den i den nye potten, som må være minst fem centimeter bredere og høyere enn den den allerede hadde; eller i bakken, og lage et hull som er stort nok til at det passer godt og verken er høyt eller lavt i forhold til bakkenivå.
  4. Til slutt fortsetter vi til vann. Du må helle vann på jorden til det er gjennomvåt. Hvis den er i en gryte, så lar vi den renne.

Såing eller planting er som du ser to litt forskjellige oppgaver. Nå som du vet hva de mener og hvordan hver og en er laget, håper jeg du liker å dyrke planter mye mer.