Skip to content

Sannheten om «Endless Summer» hortensia

1 de mai de 2023

Du ser på en blomst på min «Endless Summer» hortensia. Den åpnet nettopp denne uken. Dette er første gang noen av mine tre «Endless Summer» hortensiaer har blomstret senere enn juni. Ikke akkurat det jeg ble fortalt å forvente. Du husker hypen om «Endless Summer», ikke sant? Her var det en hortensia som blomstret hele sommeren på både gammel og ny vekst. Den «gamle og nye» faktoren gjorde en stor forskjell. Det betydde at selv om streng vinterkulde drepte planten (og dens sovende blomsterknopper) til bakken, kunne den fortsatt vokse neste år og produsere blomster. Så nordlendinger som er så sjalu på disse nydelige blå blomstene kunne endelig nyte skjønnheten som vi sørlendinger kjenner hver juni.

Fungerer «Endless Summer»?

I det store og hele elsket nordlendingene det. Jeg saummet blogger og innlegg fra gartnere over hele Upper Midwest og til og med Rocky Mountain-statene, og mange var veldig entusiastiske. De fikk ikke gjenta blomstringen, vel å merke. De var begeistret over å bare se blomster i det hele tatt. I sør var anmeldelsene mindre positive. De fleste jeg snakket med hadde ganske samme opplevelse som meg. «Endless Summer» blomstret vakkert på både gammelt og nytt treverk frem til slutten av juni. Så når det ble varmt og tørt, slik det alltid gjør her nede, gikk planten i suspendert animasjon og produserte aldri en ny blomst.

Opprinnelsen til «Endless Summer» hortensia

Hvordan kan dette være? Vel, du må vite noe om plantens historie. «Endless Summer» ble utviklet av Minnesotas Bailey Nurseries i samarbeid med den anerkjente treplanteguruen, Michael Dirr. Da Mike gikk gjennom Baileys plantefelt, la han merke til et uvanlig eksemplar av Hortensia macrophylla som blomstret ikke bare på gammel vekst, som de fleste gjør, men også på ny vekst. Og slik ble «Endless Summer» (det beste markedsføringsnavnet for en plante som noen gang er gitt) til. Bailey var like klok på pottene for «Endless Summer». De ville ikke være stygge svarte, slik 99 % av pottene i barnehagen er. Nei, de ville være knallblå, samme farge som blomstene. Så snart de første «Endless Summer»-plantene kom, fløy de bokstavelig talt ut av hagesentre over hele landet. Nå er Mike og Bailey smarte mennesker. Jeg tror ikke de ville lagt navnene sine bak noe som ikke ville produsere som annonsert. Så hva gikk egentlig galt?

Hvorfor «Endless Summer» slutter å blomstre

Vel, la oss late som om du er en «Endless Summer» hortensia som vokser i en pen blå potte hos Bailey Nurseries. Livet er godt. Hver dag får du akkurat den riktige mengden vann og gjødsel for å holde deg i optimal form. Så du vokser hele sommeren, og produserer gjentatte ganger nye blomster. Nå blir du plantet i hagen min i Alabama. Våren er fin, ikke noe iskaldt vær som kan nøste deg (for et godt ordspill), og det er rikelig med nedbør. Så du blomstrer som en gal fra slutten av mai til juni. Så skjer det noe forferdelig. juli kommer. Det blir varmt. Fordi du har mange store blader, transpirerer du mye fuktighet. Du er alltid tørst. Men den slemme, gamle Grump vil ikke vanne deg hver dag. Noen ganger når han kommer hjem fra jobb, visner du allerede! Merker han det? Nei. Han går inn i huset og åpner en øl. Å, veldig hyggelig. Glad noen tar en drink! Du bestemmer deg for å bli jevn. Etter to uker med varmt, tørt vær, bestemmer du deg for å gå i dvale. Å, du vil beholde de vakre grønne bladene dine hele sommeren. Men uansett hva Grump gjør fra da av, vil du ikke blomstre igjen. Nosiree. Du har stengt for sommeren.

Beste betingelser for en «Endless Summer»-blomstring

Så hvorfor blomstret min gjentakelse for første gang i sommer? Kreditt for vårt sprø vær. I stedet for vår vanlige sommertørke, har vi hatt jevnt regn hele juli og august. Dessuten har dette vært den kuleste sommeren i Alabama jeg kan huske. I går kveld, ute på dekket vårt, var det 72 grader! Den høyeste for dagen var 78. Det er minst 10-12 grader under normalen. Så «Endless Summer» gikk ikke i dvale. Trodde den vokste i Marthas hage på Long Island, og ga endelig en ny runde med blomster. Jippi! Så trenger du global avkjøling for å få gjentatte oppblomstringer på «Endless Summer?» Ikke nødvendigvis. Prøv å plante den i en beholder. Folk vanner og mater vanligvis planter i containere mye oftere enn de i bakken. Under disse forholdene burde «Endless Summer» tro at den er tilbake på Bailey Nurseries i Minnesota og blomstrer hele sommeren. En siste merknad: «Endless Summer» er kanskje ikke universalmiddelet nordlendingene hadde håpet på tross alt. I Cold Climate Gardening rapporterer bloggeren Kathy Purdy i delstaten New York om en ganske dyster opptreden på grunn av sen vårfrost som skader blader og knopper og kjølige sommertemperaturer som hemmer blomsterproduksjonen. Jaja. Tror hun må nøye seg med de blå plasthortensia-blomstene fra Wal-Mart tross alt.