Skip to content

Scarlet star (Guzmania lingulata)

2 de juli de 2021

Bromeliads er alle vakre, men de aller fleste tåler ikke kulden en bit, og de tilpasser seg heller ikke godt innendørsforholdene. Og dette skjer med Guzmania lingulata.

Det er en plante som vi lett kan finne for salg i barnehager, vanligvis med merkelappen som indikerer at den «er» innendørs. Vi tar henne med hjem, og for en stund ser hun vakker ut, men etter at hun blomstrer, går ting fra vondt til verre. Hvordan tar du vare på det?

Opprinnelse og egenskaper

Guzmania lingulata er en tropisk plante

Hovedpersonen vår det er en livlig epifytisk plante hvis vitenskapelige navn er Guzmania lingulata, populært kalt bromeliad, caraguata, guzmania eller scarlet star. Det er hjemmehørende i Mellom-Amerika til Sør-Amerika. Bladene vokser til rosetter opp til 50 centimeter i diameter, og er brede, mørkegrønne i fargen. Fra midten av dette spirer en blomsterstand som består av skovler (modifiserte blader som beskytter blomstene) i lys rød, lilla eller gul farge.

Det er hapaxántica, som betyr at den etter blomstring dør, ikke uten å først forlate suger. Så det er ikke overraskende at når kronbladene visner, ødelegges planten.

Hva bryr de seg om?

De Guzmania lingulata Det er en veldig, veldig vakker plante som kan få hjemmet eller hagen til å se vakker ut i noen måneder, og enda mer hvis vi lar ungene vokse.

Derfor, hvis du vil ha en kopi, anbefaler vi at du tar vare på den slik vi angir nedenfor. Dermed kan du ha det sunt:

plassering

  • Ytre: i halvskygge. Du kan ha det under et tre, eller til og med et palme som ikke slipper inn mye lys. Du kan også lage plantesammensetninger med den, enten i en planter eller i hagen, og sørg for at den ikke utsettes direkte for solen for å forhindre at den brenner.
  • Innsiden: Inne i huset må det være i et lyst rom, uten trekk og med høy luftfuktighet. For å oppnå sistnevnte kan du legge glass med vann rundt det, og benytte anledningen til å sette små vannplanter i dem. På denne måten vil du lage et tropisk hjørne som vil være til fordel for guzmania fordi det vil ha tilstrekkelig vekst.

Land

Bladene av Guzmania lingulata

Verft

Jorda vi skal plante i Guzmania lingulata den må være fruktbardet vil si at den må være rik på organisk materiale. I tillegg er det viktig at den har god drenering, og at den er sur (pH 4 til 6). Det er en plante som i kalksteinsjord har en veldig dårlig utvikling: en stund kan den vokse godt, men så snart røttene berører kalksteinen, stopper den, og det er da bladene mister farge.

Selv om det kan løses, til og med unngås, hvis det betales regelmessig med tilstrekkelig gjødsel, er det ideelle å lage et stort hull før du planter det, dekke til sidene – unntatt basen – med skyggegitter og deretter fylle det med pimpstein (i salg) eller lignende underlag.

Blomsterpotte

Hvis vi skal dyrke den i en gryte, det er nødvendig at vi legger et substrat som lar røttene utvikle seg normalt. Husk at det er epifytisk, så jo mer vi legger til rette for vekst, desto bedre. Dette betyr ikke at det ikke kan være bra i torv, for det kan det (jeg har selv noen få epifytiske bromeliaer i bakken siden 2019 og de er fine).

Men hvis vi bestemmer oss for å ha det i en container, det er å foretrekke å legge underlag av pimpstein, akadama eller en blanding som pomx blandet med 40% kanuma, eller substrat for sure planter (til salgs) blandet med akadama (til salgs) i like store deler.

Også, potten må ha hull i basen. Først da vil vannet som ikke lekker ut, og røttene ikke råtne.

Vanning og gjødsel

Det må vannes 3-4 ganger i uken om sommeren, litt mindre resten av året. Bruk regnvann eller vann uten kalk, for som vi har nevnt tidligere, liker det ikke kalkstein. For å gjøre dette må du fylle trakten hver gang den går tom.

Når det gjelder gjødsel, anbefales det å gjødsle den med en orkide gjødsel som (den er ikke en orkide, men den har lignende ernæringsmessige behov) om våren og sommeren. Men ja, instruksjonene må følges til punkt og prikke, da en overdose kan være dødelig.

Multiplikasjon

Det multipliserer godt ved å skille suger når de er ca 10-15 cm høye. Et annet alternativ er at hvis den er pottet og / eller hvis det ikke er frost i ditt område, la dem være der de er. Når moderplanten dør, fjernes den og behandles med et multifunksjonelt soppdrepende middel. På denne måten vil dine avkom fortsette å vokse uhindret.

Plager og sykdommer

Det er veldig tøft. Men når det er på et veldig tørt sted, med lav luftfuktighet, er det sårbart for angrep av bladlus. Disse spiser på løvsaften og blomsterstanden, og bekjempes med såpe og vann, eller hvis du foretrekker det med bladlusinsektmidler, hvis mulig økologiske, som f.eks.

Når overvannet, sopp de sprer seg på jorden og risikerer røttene. Som et forebyggende tiltak er det derfor verdt å legge til kobberpulver (til salgs) i regntiden, og når vi mistenker at vi tilfører mer vann enn det trenger.

Rustikk

De Guzmania lingulata motstår ikke frost. Hvis prøven din har tatt suger, må du beskytte dem så snart kulden kommer og temperaturen faller under 15 ° C. Du kan for eksempel ta dem med til et rom eller i et drivhus.

Bromelia Guzmania lingulata er en tropisk plante

Lykke til med din Guzmania lingulata.