Skip to content

Sedum acre dyrking

9 de juli de 2021

I dag skal vi snakke om en av de saftige plantene som brukes i hagearbeid. Det handler om Sedum acre. Det er en flerårig urt som tilhører familien Crassulaceae. Dens viktigste habitat er å vokse i kostholdet til bergarter, steinete bakker og vegger. I hagearbeid kan vi se det ofte siden det trenger lite stell for å holde seg i god stand. Det er også kjent med andre vanlige navn som kattens klo, paprika, liten fugl, haug, gjøkbrød, ulveknippe, krydret immortelle og mindre immortelle.

I denne artikkelen skal vi fortelle alle kjennetegn, habitat og omsorg som Sedum acre.

Hovedtrekkene

Steinfabrikk

Det er en plante som er hjemmehørende i Europa, og den kan vises spontant på halvøya vår. Vi finner det som en liten urt med eviggrønne blader som er en del av den saftige gruppen. Den saftige er de kjøttfulle plantene som er i stand til å beholde vann i bladene. Takket være denne evnen tåler lange perioder med tørke siden de kan spare en del av vannet de har samlet.

Denne planten har en vane og er i god stand kan nå mellom 5 og 10 meter i høyden. De har to forskjellige typer stilker. Ved basen finner vi de krypende stilkene, og når vi beveger oss til toppen, ser vi at stilkene blir stigende. De kan leve i kostholdet til bergartene siden det har røtter med veldig liten størrelse. Dette gjør at de kan fikse på svært smale hull, og siden de trenger lite vann, kan de overleve i disse mikroøkosystemene.

I sitt naturlige utvalg ser vi at det strekker seg over hele Europa og når så langt som Vest-Asia og Nordvest-Afrika. På den iberiske halvøya finnes den fordelt i steinete jordarter, steiner og vegger. Vi finner den opp til 2100 meter over havet.

Blomstringen foregår om sommeren og er ganske motstandsdyktig mot kulde. Den tåler temperaturer ned til -20 grader. Bladene har grønn farge og har en indikert form og en krydret smak. De danner veldig tette grener som strekker seg gjennom stolons. Når blomstringssesongen kommer, ser vi at den er veldig prangende og rikelig. Blomstene har fem kronblader og en ganske lys stjerneform. Når de er befruktet, produserer de frukt som er et sett med follikler. De er gule i fargen og har fordelen av å tiltrekke seg mange sommerfugler. Takket være dette eller kan vi få hagen full av sommerfugler som igjen kan krangle med resten av plantene våre.

Bruk av Sedum acre

Detalj av blomsten av Sedum acre

Denne planten brukes ofte i hagearbeid med lite vedlikehold. En av de viktigste fordelene som denne arten tilbyr, er at den kan brukes til offentlige rom, siden den dekorerer ganske bra med blomstringen om sommeren og ikke krever mye vedlikehold. Vanligvis brukt i tørre områder siden det ikke trenger mye vanning. Det er bedre å velge et solrikt område med grunne jordarter som steinete og steinete bakker.

Det er også ubrukelig å ordne på vegger, tørre vegger, planter eller potter. På grunn av sitt lave vedlikehold og høye dekorasjonsnivå er det ganske kjent for å ha spesiell interesse for å bli brukt i økologiske tak og for dekorasjon av tak. Dette skyldes, takket være den polstrede størrelsen, tette tepper kan dannes. Den er egnet for planting i hager nær kysten, da den tåler middels og høyt saltinnhold i jorden.

I hagearbeid kan vi bruke den på nesten alle typer underlag så lenge det er et sted med god drenering.

Omsorg for Sedum acre

Sedum acre blomster

Som vi vet er alle arter av den saftige slekten veldig godt tilpasset mangelen på vann. Denne kapasiteten er fordi de kan lagre vann i bladene. Takket være dette kan den brukes ofte til vegetasjon av vegger og tak. Den dyrkes i hagene i regioner med tempererte temperaturer på halvkule.

Det er vanligvis bestemt i plantasjer med landskapet restaurering og hagearbeid fungerer som en prydplante for bruk i bergverk eller møbeltrekk. Blant kravene i Sedum acre vi ser at den kan vokse i fattige og tørre jordarter. Det har en liten preferanse for jord med høye nivåer av kalsium, og foretrekker disse fremfor de som er for fruktbare. Dette betyr ikke at hvis vi sår denne planten i jord som er rikere på næringsstoffer, vil den vokse under dårligere forhold. Det vi må huske på er at de andre plantene som dyrkes i disse jordene, vil få dårligere respons når de har endret jordtype.

Når det gjelder plasseringen, idealet er å dyrke planten i full sol. De kan leve og utvikle seg under gode forhold i halvskygge, men det er ikke det mest tilrådelige. Vanning skal være i den nederste delen og uten å våte bladene. Vi vil bruke et underlag som ikke lagrer vann, og vanning vil bli kompensert oftere, men mindre. Hvis vi ser at stagnasjon av vann er forårsaket, må vi som en roten av røttene og en etterfølgende død av planten oppstår.

Multiplikasjon og reproduksjon

Vi kan multiplisere Sedum acre gjennom frø om våren. Dette gjøres fordi det er den tiden det ikke er frost og vekstsuksessen er større. Derimot, det er mye mer effektivt å multiplisere det med stiklinger. Dyrkehastigheten ved stiklinger er mye høyere. Vi kan gjøre det i små potter med en diameter på mellom 10 og 12 centimeter. Hvis vi dyrker den i store mengder, er det bedre å gjøre det i skuffer for å la det være et lite mellomrom mellom hvert eksemplar.

Det er ikke en art som trenger riktig vedlikeholdsbeskjæring. Det kan hende du bare trenger å fjerne de visne bladene for å gi plass til nye. Ellers, den trenger bare veldig sjelden og vanning med lite mengder.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om egenskapene og pleien til Sedum acre.