Skip to content

Silkeorm

10 de juli de 2021

Å oppdra silkeorm er ganske et eventyr. Det er en vekstprosess som begynner fra klekking av eggene til dannelsen av møllen. I løpet av denne veksten går ormen gjennom forskjellige stadier der vi kan gi den litt pleie som vil lette dens utvikling og bedre dannelse av møll senere.

Hold deg i dette innlegget, så kan du lære hvordan du tar vare på dem og hva du må ta i betraktning slik at silkeormene er sunne og sterke.

Klekking av egg

Silkeorm spiser

Klekking av eggene er vanligvis om våren og er der de klekkes. Det er en ganske rask klekking og ingen inngripen av noe slag er nødvendig. Avhengig av temperaturen i miljøet, kan de klekkes før eller senere. Hvis temperaturene er høye, vil de kunne klekkes i mars måned. Det er viktig at klekkingen sammenfaller med tilstedeværelsen av morbærbladene. Dette er nødvendig slik at larvene kan mate på bladene for å vokse.

Selv om mange mennesker holder egg i kjøleskapet, er det ikke et godt alternativ. Bortsett fra å tørke ut, blir ormene svakere. Dette gjøres for å kontrollere klekking, men det er best å la naturen løpe selv.

Når ormene har klekket, må du begynne å mate dem. Du kan bruke bladene på det hvite morbæret og sette dem på litt etter litt. Det er ikke nødvendig å gå overbord med mengden løv, da de ikke spiser så mye. To eller tre morbærblader for hver kasse med kull er nok. Boksen skal plasseres vekk fra solen eller dyr som spiser insekter som fugler eller maur. Dermed vil vi beskytte dem. Ikke laminer pappesken heller, du må la dem puste.

Larvene må skilles fra eggene og bryte de få gjenværende silketrådene. Et triks for å overføre larvene til en ren boks er å plassere morbærbladet på eggrestene slik at de kan legge seg på det og spise. På denne måten finner du bladene fulle av larver, og du kan enkelt transportere dem til den rene boksen.

Oppfettende silkeorm

Silkeorm veving

Nøkkelen til å ta vare på disse insektene er å gjøre dem fete. Selv om det først er mer enn nok med et par ark per eske, vil du senere trenge mange flere. Disse ormene er ganske gluttonøse og vil ikke slutte å spise. Jo mer de spiser, blir de rundere og perkier.

Hvis ormene ikke vokser raskt og har den typiske avrundede formen på disse insektene, det er fordi du gir dem mindre mat enn de trenger. For å gjøre dem fete, er det ideelle å erstatte bladene som blir tørre fra forrige dag, med andre friskere. Dette vil få dem til å se bedre ut, så du blir oppfordret til å spise mer.

Når de er yngre og nyfødte, har de en tendens til å spise mindre. Også, hvis bladene ikke er friske og ømme, vil de spise mindre og utvikle seg saktere. Det er viktig å erstatte de gamle bladene slik at bakterier eller sopp ikke dukker opp. Vi må til enhver tid holde boksen så ren som mulig.

Vekstfaser

Møll

Silkeorm og vil gå gjennom forskjellige stadier når de vokser. Det normale er at de går gjennom mange forskjellige og til de når voksenfasen. Det første er å se hvordan de sluker hele dagen og ikke slutter å spise. Den andre fasen kommer når plutselig de stopper aktiviteten, slutter å spise og går i dvale.

Når denne fasen begynner, kalles de sovende ormer. Når de smelter, begynner de å spise igjen. Denne gangen kan du se at munnen hans har en brun flekk og at den er litt større. Dette vil hjelpe dem å spise flere blader og vokse raskere. Det at de slutter å spise er fordi de ikke kan spise før den gamle munnen er løsrevet.

Etter at den nye molten er ferdig, begynner de å spise raskt igjen for å prøve å forkorte livssyklusen så mye som mulig. Vi kan ikke glemme at de i naturen må være så raske som mulig for å garantere suksess.

møllen

Tilgrodd møll

Den siste fasen som silkeorm har er møll. Når de når modenhet, tømmer de tarmene og mister volum. Dette er grunnen til at de blir mørkere. Munnen er ikke lenger en børstekutter og blir en munn av hjultype. De vever silkekokongen der de blir værende i 22 dager til de gjennomgår metamorfose.

Møllens munn er stunt og kan ikke mate. Du må lagre alle fettreservene du har vært i stand til å akkumulere da du var en larve. Energireservene brukes til å overleve og parre seg til de legger egg igjen.

Parring skjer takket være svarene som menn har når de frigjør feromoner fra kvinner. Når de oppdager disse feromonene, blir de sprø og vil formere seg umiddelbart. Hver møll søker etter sin kompis og parring finner sted.

Det er en seksuell dimorfisme blant møllene, slik at hannene kan skille seg godt fra hunnene. Etter parring legger de hundrevis av egg på veggene i pappesken. Eggene virker gule, og hunnen må forvandle magen til noe som ser ut som en rørpose med eggproduksjon. Årsaken til at de spiser så mye når de er unge, er å kunne lagre nok energi til parring og egglegging, siden de ikke kan spise når de er møll.

Om bare noen få dager fruktbare egg blir grå og de vil forbli intakte til våren etter, hvor de vil klekkes og livssyklusen vil begynne på nytt.

Som du ser er det en livssyklus med å spise, utvikle seg, parre og legge egg, det er alltid slik. Jeg håper at du med disse tipsene kan ta godt vare på silkeormene dine.