Skip to content

Sjarmerende hyttehagestil

30 de november de 2022

På en liten tomt som flommer over av blomster, bringer Betsy Fleenor romantikken tilbake til Birmingham-hagen sin

Tudor hytte

Hvem har vel ikke drømt om å komme hjem til en hyttehage? Tett plantet med alt fra blomster til frukt utstråler de ynde og sjarm. Da Betsy Fleenor og ektemannen Michael kjøpte hjemmet sitt i Birmingham Tudor-stil, var forgården veldig forskjellig fra det du ser i dag. Teppet av gress og kjedelige busker forbedret ikke huset. Betsy så for seg en hage i hyttestil, men det tok 15 år før drømmehagen hennes ble en realitet. Ut kom plenen, og inn gikk de fremre blomstene vevd inn i et billedvev av busker, roser, innfødte, urter og vinranker. «Nå føles huset vårt i Tudor-stil som et hjem, og det har hagen i hyttestil det fortjener,» sier Betsy.

Koselig hyttehage

Betsys nøkler til suksess: Forbedre jordsmonnet ditt

De originale engelske hyttehagene (oppkalt etter de ydmyke hjemmene de vokste foran) var uformelle i naturen og dekket ganske enkelt en families behov. Planter som var garantert å lykkes, ble omhyggelig pleiet for å sikre produktivitet, og ble ofte delt mellom venner. Etter hvert som mat ble mer tilgjengelig fra markeder, ble hyttehager mer dekorative, men like fullpakket med planter. Slik er hagen til Betsy, og selv om mange hyttehager kan se slitne ut på slutten av en sesong, er hennes alltid ryddig og presentabel.

Betsys nøkler til suksess: Forbedre din jord

Betsys nøkler til suksess: Forbedre jordsmonnet ditt

Det er grunnlaget for alle hager, spesielt de som er tett beplantet. I samarbeid med William Cureton (aka Captain Compost, captaincompostalabama.com), dyrket Betsy i mikroorganismerik kompost før planting. «Jeg fortsetter å legge til en tomme eller to kompost hver februar,» sier hun. «Dette brytes ned til å mate planter etter hvert som de dukker opp. Når været blir varmt i mai eller juni, dekker jeg med strimlet furubark.»

Betsys nøkler til suksess: Definer rommet

Betsys nøkler til suksess: Definer rommet

Gjerder og hekker markerer grenser og gir orden til et landskap i fri form. Et rustikk gjerde med gapetanne skiller Betsys hage fra frontgangen og fortsetter nedover sidene. «Jeg ville ha et gjerde som var løst og forvitret og lot blomster stikke gjennom,» sier hun. Om vinteren gir gjerdet struktur og hjelper til med å kamuflere nakne flekker.

Betsys nøkler til suksess: Organiser med stier

Betsys nøkler til suksess: Organiser med stier

Den viktigste mursteinsgangen forbinder huset med gaten, og lokker gjester. En mild kurve gir en illusjon av mer plass. En sekundær sti laget av knust rød hundegrus løper over hele huset, og gir tilgang til slangesmekker, sidehagen og oppbevaring bak. Tertiære stier dekket med furuhalm deler bedene for enkelt vedlikehold.

Betsys nøkler til suksess: Gjør det meningsfullt

Betsys nøkler til suksess: Gjør det meningsfullt

Planter som går forbi holder minnene i live. «En av mine rampete kompiser nektet å avsløre en plantes identitet, og vi fikk oss en god latter da jeg oppdaget at det var en aster som vokste 8 fot høy!» Betsy husker. Anlegget ble senere flyttet til et mer passende sted. Delte råd er også meningsfylte. Betsy, som er frivillig ved Birmingham Botanical Gardens, dyrker mange innfødte planter som tilbys på Gardens plantesalg. «Jeg liker å dele mine personlige erfaringer med kunder,» sier hun. Og det er ingen erstatning for førstehåndsråd.

Beholderhøydevariasjon

Beholderhøydevariasjon

Høye aksenter som skjeggete iris og en tuteur (oppreist støtte) gir en følelse av skala og gir dimensjon til en frodig plass nær hagens sentrum.

Flere sesonger av interesse

Flere sesonger av interesse

Betsy valgte planter med løvverk i en rekke vakre farger og teksturer som sørger for at hagen er nydelig selv når blomstene ikke blomstrer.

Kreativ gjenbruk

Kreativ gjenbruk

Denne ubrukte pottefontenen ble gjenbrukt som et aksentbord og stativ for en fargerik beholderplanting.

Bunndekke

Bunndekke

Bakkedekker som blomstrer gir Betsys hage ekstra farge.

Container aksenter

Container aksenter

Stier vever seg gjennom Betsys hage, noe som gjør vedlikeholdet enklere. Hun legger inn fargerike beholdere for å fylle bare flekker.

Vine Door Accent

Vine Door Accent

Romantikken til arkitektur i Tudor-stil ber om en sjarmerende hyttehage. En klatrende vinranke bringer hagen til selve arkitekturen.

Få Cottage Look

Få Cottage Look

Slik lager du denne frodige, romantiske stilen.

  • Velg en rekke planter for en uformell følelse.
  • Prøv materialer som er tradisjonelle og tidløse.
  • Bruk tett beplantning for å maksimere plassen.
  • Bland prydplanter og spiselige varer som gamle roser og kål for et klassisk utseende.
  • Fortell en historie med planter som gir mening.
  • Legg til sjarm med gjerder eller hekker designet for å holde dyr unna grønnsaker.