Skip to content

Skadedyr av bladlus i tomatavlinger

24 de juli de 2021

Når vi dyrker tomater i hagen vår, må vi ta hensyn til at den kan lide av en slags pest, sykdom eller bli angrepet av et virus. Normalt overtar disse skadedyrene og avlingene når midten av våren går og temperaturen begynner å stige.

eksistere mange skadedyr som påvirker tomat, det er derfor jeg vil forklare dem i dybden og gi løsninger for å bekjempe dem.

Bladluspesten

bekjempelse av bladlus skadedyr på tomater

Dette skadedyret må kontrolleres så snart som mulig, og siden det er et skadedyr som den sprer seg raskt gjennom hele planten og forbruker saften. Vi finner disse bladlusene i nedre del av bladene, på stilkene og på de yngste skuddene.

Dette er et av de vanligste skadedyrene som angriper tomater, og insektet kan sees med det blotte øye, siden det måler omtrent 3 mm. Vi kan se at de etterlater oppfølgere i tomaten når vi observerer de rullede og klebrige bladene og spesielt i de mest ømme skuddene. Tiden på året da bladlus angriper mest er sen vår og sommer det er når høye temperaturer gjør dem hyggelige og i stand til å reprodusere og opptre godt. De krever også relativt lav luftfuktighet, og når vi gjødsler tomatene våre, hjelper vi dem med å spre seg og spre mer og mer.

Skaden forårsaket av bladlus i tomater er ganske alvorlig, de kan bokstavelig talt ødelegge hele plantasjen vår og også fungere som forplantere av virussykdommer. De vanligste bladlusartene som angriper tomat er Myzus persicae Y Aphis gossypii. Disse bladlusene virker ved å fordele seg i fokus i hele drivhuset eller frukthagen der vi dyrker. Virusene de overfører er CMV og PVY.

Kontroll og forebygging av bladlus

mauren forsvarer bladluset fra andre rovdyr

For å unngå at disse bladlusene kommer til syne i avlingene våre, er det forskjellige kontroll- og forebyggingsmetoder som vil hjelpe oss.

  • Plasser garn på drivhusbåndene.
  • Fjern ugress i og utenfor drivhuset.
  • Bruk gule gummifeller.

Med disse teknikkene kan vi forhindre økologisk bladlus.

Hvordan gjenkjenne bladlus?

grønne bladlus angriper tomatavlinger

Disse insektene har et avrundet, mykt kroppslig utseende. Den måler ca 3 mm og det er mange farger: gul, grønn, svart, grå, etc. Det er bladlus som bare spiser på en bestemt plante, for eksempel kållus, og det er andre som det grønne bladluset som lever av flere.

Bladlusens livssyklus er ganske kompleks siden hver art kan reprodusere forskjellig og i forskjellige tall. De reproduserer normalt seksuelt når vinteren er i ferd med å komme. De legger egg og dvalemodus til neste vår (det er derfor avlingene ikke påvirkes om vinteren). Her kommer hvorfor bladlus er i stand til å reprodusere så raskt. Når våren kommer, klekkes hunnene fra eggene som er i stand til å reprodusere uten behov for parring. Det vil si at de reproduserer ved å føde kloner av voksne.

Nå, hvis planten dør eller forholdene ikke lenger er gunstige, gjør bladlusene som kommer til å bli voksne, det på en bevinget måte. De er kjent som grunnleggende hunner, ettersom de er de som vandrer for å kolonisere andre planter, og når de først er der, føder de kloner av nye kvinnelige bladlus uten vinger. Endelig om høsten føder disse vingeløse hunnene bevingede hanner og hunner som parrer seg og legger eggene neste vår.

Hvilken skade forårsaker bladlus?

Blant skadene som bladlus forårsaker i tomater, har vi følgende:

  • De suger saften fra planter
  • De produserer en sopp på bladene der de spiser. Denne soppen forårsaker planten kan ikke fotosyntetisere.
  • Bladlusene skiller ut en søt væske som de bruker som valuta for å betale maurene, og at de forsvarer dem mot rovdyr.

Hvordan bekjemper vi bladlus?

marihøna brukes som en bladfiende for å bekjempe pesten

Det er mange rovdyr av bladlus som vil drepe dem uten å skade tomaten, som marihøner, parasitoid veps, sirphids, edderkopper, bedbugs, etc. Men uansett, Å bekjempe bladlus skadedyr på en økologisk og bærekraftig måte er mye bedre å forhindre. Som jeg har nevnt før, lever mange bladlus i ugress, og derfra går de til avlingene. Hvis vi fjerner ugresset, kan vi forhindre at bladlus kommer til syne.

Du kan også fange bladlus med feller med relativt letthet, spray såpevann på undersiden av bladene, ta en liter vann, 2 ss nøytral såpe og 2 ss 90 ° alkohol. Tilsett maserert rumpetobakk og pulveriser. Vi kan også marinere ferske nesler, la den hvile i 24 timer og påføre de berørte plantene.

Med alt dette vet vi allerede hvordan vi skal identifisere og drepe bladlus på tomatene våre, og de vil ikke være et problem.