Skip to content

Skadedyr av oliventre

4 de juli de 2021

Oliventreet er et frukttre som ikke har mange fiender. Det er et tre som vokser i sitt eget tempo, det vil si verken for fort eller for sakte; selv om det er sant at det i løpet av de første leveårene gjør det med noe høyere hastighet enn når det modnes. Dette er et kjennetegn som den deler med andre trær, og det er ikke noe mer enn en overlevelsesstrategi.

Og det er at fra frøet spirer til planten blir sterkere, går tiden, og i løpet av disse månedene (eller årene) er det mikroorganismer og insekter som vil utnytte enhver mulighet som blir gitt dem for å forårsake skade. Men spesifikt, Hva er skadedyrene på oliventreet? Er du trygg når du når voksen alder?

Virkeligheten er, nei. Alle frukttrær, da de produserer spiselige frukter (ikke bare for mennesker, men også for mange andre dyr og / eller insekter), kan ende opp med å bli ofre for de insektene som formerer seg raskt. Noen, hvis de er få i antall, er det eneste de vil gjøre, kanskje skade noen blader eller frukt, men da de reproduserer veldig raskt og i stort antall, må vi ta tiltak for å beskytte dem.

Så la oss se hva som er skadedyrene på oliventreet, og hva vi må gjøre for å holde det trygt:

Sot hvitluke

Oliventre skala er et vanlig skadedyr

Cochineal er et skadedyr som påvirker mange avlinger, blant annet oliventreet. Arten som forårsaker skade er Saissetia oleae. I motsetning til andre typer hvitløk, er denne mørk i fargen (og ikke hvit) og måler 2-6 millimeter i lengde. Du finner den i de grønne grenene og i bladene, der den mates. Ved å gjøre det utskiller den en melasse som tiltrekker seg den svarte eller sot-soppen, noe som får bladene til å bli sorte.

Det vises spesielt på steder der luftfuktigheten er høy, og også etter regnet. Det er viktig å utføre forebyggende behandlinger hvis det allerede har vært oliventrær med dette problemet, slik at det er beskyttet.

Behandling

Mot melbugs er det flere sterkt anbefalte midler:

 • Naturlige eller økologiske insektmidler: kiselgur, kaliumsåpe, neemolje.
 • Spesifikke insektmidler: det vil si kjemiske anti-mellybugs. For eksempel er cypermetrin et stoff som eliminerer dem.

For fet skrift kan du bruke naturlige soppdrepende midler som inneholder svovel.

Euzofera

Euzofera er en møll som forårsaker skade på oliventreet

Euzofera, også kjent som bor, orm av oliventre eller orm av oliventre, er et skadedyr som har et vitenskapelig navn Euzophera pinguis. Det er en liten lepidopteran, mindre enn to centimeter lang, med vinger som har lysebrune striper og andre som er mørkere brune. I sin larvestadium graver den ut sirkulære gallerier i grener så vel som i unge trunker.

Du må være veldig forsiktig når du beskjærer, da dette er et veldig vanlig skadedyr i beskjærede oliventrær. Derfor er det verdt å legge helbredende pasta på sårene, slik at hunnene ikke kan legge eggene sine.

Behandling

I tillegg til det vi nettopp diskuterte angående beskjæring, Hvis symptomer oppstår, kan oliventreet behandles med godkjente insektmidler, som disse:

 • Montana voks 20%
 • Ciflufenamid 5,13%
 • Clopyralid 60%
 • Deltametrin 10%

Oliven møll

Prays oleae er et skadedyr av oliventreet

I tillegg til å være kjent som olivenmøll, brukes begrepet bønn også mye for å referere til det. Forskere kaller det Ber oleae. Det er et av de vanligste og skadeligste skadedyrene på oliventreet, siden det går gjennom tre generasjoner som påvirker forskjellige deler av treet: den første til bladene, den andre til blomstene og den tredje til fruktene.

Den voksne er en grålig lepidopteran (sommerfugl) som måler ca 1,3 centimeter; larven derimot når 8 millimeter, men fargen endres avhengig av kostholdet.

Behandling

For å kontrollere og / eller eliminere olivenmølpest du må bruke autoriserte fytosanitære produkter. I Spania er noen:

 • Rapsolje 44%
 • Alkylpolyglykol 20%
 • Azoxystrobin 25%
 • Bacillus thuringiensis Kurstaki 32%

Olivenflue

Olivenfluen forårsaker skade på fruktene

Olivenfluen, hvis vitenskapelige navn er Bactrocera oleae, det er en vårpest. Voksne kvinner legger eggene i fruktene, det vil si i oliven, slik at de ikke lenger er spiselige for mennesker når de klekker. Det enkleste symptomet å identifisere er de brune flekkene eller til og med de små hullene som vises i fruktene.

Den går gjennom fire trinn: egg, larve, puppe og voksen. Sistnevnte er omtrent 4-5 millimeter lang, har gjennomsiktige vinger, og kroppen er rødbrun eller oransje; den modne larven er hvitaktig og langstrakt, med en lengde på 6-7 millimeter.

Behandling

Hvis oliventreet ditt har dette skadedyret, må du behandle det med autoriserte insektmidler. I Spania, noen er:

 • Alpha Cypermethrin 10%
 • Svovel 72% eller 80%
 • Bentazone 87%
 • Bifenox 48%

VIKTIG MERKNAD: For å bruke noen av insektmidlene som vi har nevnt, trenger du et fytosanitært produkthåndteringskort. Hvis du ikke har det, og for din egen sikkerhet, anbefaler vi deg å be noen som gjør om å behandle treet ditt. Et annet alternativ er å melde seg på kurset, som er kort (omtrent to dager) og kan være veldig nyttig hvis du må bruke kjemiske insektmidler. Kontakt ditt lokale råd for mer informasjon.

Vi håper det har vært nyttig for deg.