Skip to content

Slik puster jorden i et år

23 de juli de 2021

Vi har den enorme flaks å leve på en planet der det er mye liv, ikke bare dyr, men også og spesielt vegetabilsk. Disse vesener var de første som bodde på jorden og er sannsynligvis de siste som forsvant. Før det skjer, de vil puste, de vil blomstre, og bladene deres vil falle milliarder av ganger til fordel for oss alle her.

Som vi vet har ikke alle regioner i verden det samme klimaet, og de to halvkulene har heller ikke samme sesong. Avhengig av forholdene på stedet, tilpasser plantene seg. Mens de på den nordlige halvkule forbereder seg på vinteren ved å slippe bladene, gjør de i sør det motsatte: produserer flere bladblad for å fortsette å vokse. Vil du vite hvordan jorden puster om et år? Fortsett å lese.

Jordens pust i ett år

Fantastisk, ikke sant? I denne animasjonen, som ble skapt av NOAA STAR satellittforsknings- og applikasjonssenter, vegetasjonssyklusen på 52 uker i året 2016 vises. På den nordlige halvkule er endringene som skjer i sesongene spesielt interessante. Når våren kommer, kan plantene vokse uten problemer i ganske rask hastighet. I løpet av sommeren kommer imidlertid tørken, og åkrene mister mange av sine grønne lemmer.

På den annen side har naturen til den sørlige halvkule med økningen i temperaturer i Australia, Sør-Afrika og Brasil også litt vanskelig tid. I India er forandringen spektakulær: den blir stadig mer tørr fra begynnelsen av året til juli, og med monsunene eksploderer den igjen med livet.

Mens vi har stor innvirkning på miljøet, til det punktet at det er de som hevder at den naturlige balansen allerede er brutt, denne syklusen vil være en del av våre liv for alltid.