Skip to content

«Snakk» om hibiskusplanter 60+ år siden

22 de februar de 2021

Jeg synes alltid det er interessant hvordan planter vi tenker på som «nye» tilfeldigvis finner tilbake til popularitet over tid. Som mange andre planter er Hibiscus ikke annerledes.

Hvis du er interessert i Hibiscus care, sjekk ut artikkelen vår: How To Care For A Hibiscus Tree

pallmallz – DepositPhotosSlik beskrev den ydmyke Hibiscus seg i januar 1956 fra sidene til Horticulture Magazine med tittelen:

Hibiscus Bush på Hawaii

For trettito år siden ble den nydelige hibiskusen offisielt utropt til blomsteremblemet på territoriet Hawaii. Det ble beskrevet som «en vakker, urfolksblomst som vokser luksuriøst på alle øyene og ser ut til å være mest representativ, ingen andre blomster har så stort utvalg av farger, form eller slik kontinuerlig blomst.»

Den vokser bokstavelig talt overalt, tumler i kaskader av lyse blomsterfarger over verandaer, på toppen av lava steinvegger, som hekker, vindbrudd og skjermer og mest effektivt som en prøveplante i hager. Hver hage har minst en hibiskus, som kan variere i høyden fra en urteaktig plante i god størrelse til en storskala busk eller et lite tre, 20 «fot høyt. Det store utvalget av farger og form og saken som den vokser med, står for populariteten.

Siden hybridisering av disse spektakulære blomstene er enkelt, vises både enkle og doble varianter i alle fargetoner, men blå. De spenner fra klar hvit til lyseste rosa og gul til lys oransje eller gull, samt glødende skarlagenrød, utdypende til rike toner av mørk rød. De siste årene har det blitt produsert hybrider med flere fargetoner til en enkelt blomst, men noen av disse polykromene er mer interessante enn vakre. De store rosa med stammer som er modifisert til kronblad, antyder gammeldags kålroser eller pioner.

Blomstene ligner individuelt på de som tilhører stammen. De åpner ved daggry, forblir skarpe og friske en enkelt dag og lukkes plutselig om natten, enten de blir igjen på busken, plukket og lagt i vann eller lagt tørr på et bord. Siden friske knopper åpner hver dag, blomstrer hibiskusen på øyene hele året.

Hawaiiske kvinner bærer blomstene i håret, en sjarmerende erstatning for øreringer, mens menn stikker en over øret på festivaler. Blomstrer i overflod er strødd nedover lengden på bladdekkede bord, forberedt på innfødte høytider, eller lagt ut i fargerike farger på benker i øybankene. De varierer i størrelse fra en tomme over, til hybridkjemper, en fot bred. Noen er pyntet. Egentlig er de større nesten kunstige.

En hellig blomst med de tidlige polyneserne, mange referanser til hibiskusen finnes i deres gamle mytologi og folkehistorie. Seks eller syv arter som er hjemmehørende i Hawaii er funnet. En innfødt hvit form (Hibiscus arnouianus) blomstret i isolerte områder på Oahu og Molokai i mange år, til den produserte varianter som nå ser ganske forskjellige ut fra hverandre.

Disse hvite er de eneste med duft, og de holder åpent lenger, noen ganger i tre dager. Begge disse egenskapene, etterspurt av hybridister, er tilsynelatende vanskelige å overføre i krysset.

Den vanlige røde hibiscus eller China rose (Hibiscus rosa-sinensis) av asiatisk opprinnelse har det største antallet varianter botanisk og er den arten som brukes hyppigst til hekker.

Den rosa hibiskusen (Hibiscus cameroni) fra Madagaskar er også en vanlig hekkplante på øyene. Dyprosa med et hvitt område nær foten av hvert kronblad, den attraktive, bredt spredte blomsten er større enn den vanlige rød. Den brukes ofte i kryssing siden planten er kraftig, godt forgrenet og rik på løvverk.

Korallhibiscus (Hibiscus schizopetalus) skiller seg fra de andre, og bærer en liten blomst med sterkt tilbakekurvede, dypt frynsede kronblader. Stammesøylen er lang og iøynefallende, og svinger som en pendel i brisen. En høy, slank plante, nesten vinlignende, den har små, delikate blader.

Vekten av blomsten, på den meget slanke stammen, får den til å velte og henge på klokkelignende måte. Denne forelderen til mange av øyas hybrider gir dem sin nåde, dens forlengede stamstammesøyle og de frillede kronbladene. Korallhibiskus brukes ofte til å lage arbors, siden de slanke grenene lett kan trent til å dekke en støtte.

Femti år med hybridisering

Økt interesse for hibiskuskultur på øyene begynte omtrent ved århundreskiftet, da Walter M. Gifford begynte å krysse stammer. Entusiasme spredte seg og mens øyene reiste, sendte de eller hentet nye varianter hjem.

I 1914 holdt A. Gerrit Wilder det første hibiscus-showet hvor han stilte ut rundt 400 slag. I løpet av årene som fulgte, fant amatøroppdretterne mye glede i dette fascinerende tidsfordrivet. Så publiserte Agricultural Experimental and Extension Services på øyene litteratur om emnet for nybegynnere. En produsent hevder å ha produsert over 2700 forskjellige hybridvarianter.

Fem er et magisk tall i sminke av hibiskusblomsten. Det er fem, stive, papirløse 5-tannede staminals med en søyle som stiger i midten, fem stammer og fem lober til kelk.

Stigmaet til fem deler er vanligvis en lys krystallinsk rød, som litt korall øverst på den sentrale stamstammesøylen. Stammer vokser på sidene av stamstammen og gulner den med pollen. Vanligvis er den stiv stående, men noen ganger feier den utover i en grasiøs kurve, noe som indikerer at den er en hybrid og har korallhibiskusen i sitt forfedre.

Blomstene egner seg lett til håndbestøvning. Pollen av den ene blomsten blir dabbet på pistolen til en annen etter at dens egen pollen er fjernet. For å hindre at biene forstyrrer, brukes en pose til å beskytte det nylig laget korset.

Frø modnes om en måned, og når de plantes, kan det forventes at de blomstrer om et år. Resultatet er en overraskelse av blandede og uventede egenskaper. Ved nøye utvalg er det produsert noen fantastiske hybrider. Siden plantene varierer sterkt, blir både stiklinger og transplantater laget for å øke ønsket slag.

I 1947 ga avdøde John A. Johnson, en av Hawaii ledende hibiskusoppdrettere og fanciers, sin store samling til University of Hawaii Experiment Station. Fra denne samlingen har universitetet valgt noen gode nye varianter for markedet med spesiell vekt på plantetypen, dens styrke og vekstvaner, samt kvaliteten og fargen på blomstene.

Periodisk beskjæring er viktig, og ved beskjæringstid forplantes mange nye hibuscusplanter ved hjelp av stiklinger. Denne metoden brukes ofte til å plante nye hekker. Varianter som ikke roter lett multipliseres ved poding, spirende eller lagdeling.

Fra 400 varianter i 1902 har mer enn 5000 blitt utviklet. Besøkende på øyene er så fascinert av noen av sortene, de vil ta med hibiskusplanter hjem, men karantenebestemmelser forbyr forsendelse av stiklinger eller planter. Frø kan imidlertid sendes.

Noen av de hawaiiske variantene dyrkes i drivhus på fastlandet, og blomsterhandlere som har omtalt dem har oppdaget at de lager populære, dekorative husplanter og har tjent på å dyrke dem.

Anbefalt lesing:

  • Hibiscus Rose Of Sharon Care
  • Hvorfor blir hibiskusbladene mine gule
  • Hvordan bli kvitt bladlus på hibiskus