Skip to content

Stjel disse hemmelighetene for å dyrke din egen grønnsakslapp

10 de januar de 2023

Ved å kombinere komplementære talenter drømmer og forestiller Mary Alice Ramsey (en kunstner og forfatter) mens mannen hennes, Terry (en maskindesigner og ingeniør), setter planene hennes ut i livet. Enten det er vannhjulet, broer som strekker seg over bekkene eller en ambisiøs tre-etasjers trehytte, alt er mulig i hagen til Ramseys» Fairview, North Carolina. De kommer fra en lang rekke grønnsaksgartnere og har pleiet denne tomten i 17 sesonger. En kant av koneblomster, biebalsam og Shasta tusenfryd hilser alle som kommer inn gjennom den håndlagde porten. Kål, gulrøtter, tomater, squash og bønner sammenplantet med blomster vokser rikelig her. Ramseys tilskriver mye av denne suksessen til to ting: å vokse i høye senger og bruke rik, smuldrende jord laget av deres egen kompost på stedet. Geometrien til de høye bedene former kjøkkenhagens design, men det er ingen tetthet. Tomater sprer seg over en bakerstativ, og rosa petuniaer renner ut fra en knallblå kommode, og sørger for at tonen forblir munter til tross for den alvorlige mengden råvarer de høster.

Familien Ramsey ble inspirert til å bygge et «bønnehus» etter å ha sett en hage tipi bygget for barn. Om sommeren kryper «Kentucky Wonder» stangbønner opp strenger festet til en skjelettstruktur, og skaper det ideelle stedet å leke, gjemme eller plukke bønner. De inviterer ofte barnebarna og andre barn til hagen og tror at selv de mest kresne spisere kan lære å elske brokkoli og erter hvis de bare opplever magien med å plante og høste sine egne. Her er deres hardt opptjente, jordnære tips for hagesuksess.

Drivhus

Nyt hagen din året rundt med et drivhus.

Ramseys setter frø og dyrker ømme planter her tidlig på våren. Å lagre verktøyene hennes på ett sted hjelper til med å holde drivhuset organisert. Om vinteren er drivhuset et tilfluktssted for skriving, tegning eller lur. Mary Alice bruker det også som et galleri for sine botaniske malerier.

Purple Phlox og Crocosmia

Dyrk grønnsaker og blomster.

Ganske møter praktisk når disse to kommer sammen. Blomster lokker pollinatorer, noe som øker grønnsaksutbyttet og motiverer gartnere til å stelle tomtene sine. «Opblomstringene får oss til å luke,» sier Mary Alice.

Hevede grønnsakshagesenger

Forsterk jorda.

North Carolinas opprinnelige rødleirejord kan passe til den lokale floraen, men grønnsaker krever et rikt, godt drenert vekstmedium for å trives. Ramseys legger til en blanding av kompost, strimlede blader og kugjødsel til jorda i høybedene sine. Disse bedene varmer tidlig og er en smart måte å forlenge vekstsesongen på i fjellet.

Mountain Pride-tomater

Baby tomatene dine.

Den høye beliggenheten til Ramseys hage betyr en kortere vekstsesong. Uregelmessig vær er også en utfordring. Våte år fremmer sykdom, og tørre år krever flittig vanning. For å sikre tomatsuksess velger de pålitelige valg som «Mountain Pride», «Celebrity», «Mortgage Lifter», «Sun Gold» og «Better Boy.»

Ramsey Garden Border

Plant med en hensikt.

Etter Master Gardeners» ofte brukte mantra om «riktig plante til rett sted», er Ramseys gjennomtenkte med å velge førsteklasses steder og forhold. Solelskende planter får sollys, og skyggeelskende får skygge. De brukte den samme filosofien på kjøkkenhagen sin ved å plante den på et sted som mottar optimalt sollys (minst åtte timer om dagen), slik at grønnsaker modnes til perfeksjon.

SE: 5 forferdelige ugress med den gretne gartneren

Inviter gode insekter inn i hagen.

Mary Alice og Terry oppmuntrer til tilstedeværelsen av naturlige rovdyr som marihøner og snørevinger, hvis larver sluker bråkmakere som edderkoppmidd og bladlus. Med sin tilbakelente holdning er Ramsey-familien villige til å tolerere noe skade, men har ingen betenkeligheter med å fjerne skadelige insekter for hånd om nødvendig.

Petunia fylt kommode

Utdanne deg selv.

Mary Alice råder begynnende gartnere til å lære så mye de kan fra skriftlige ressurser. Hennes favorittbok er Kvadratfot hagearbeid av Mel Bartholomew. Hun anbefaler også å lese Bringe naturen hjem av Doug Tallamy. Både nybegynnere og erfarne gartnere bør også ta kontakt med lokale mestergartnere og andre planteelskere for å lære av deres erfaring. Mary Alice føler sterkt at jo mer hun hager, jo mer er det å lære og at utdannelsen aldri stopper. Men hennes beste hagetips gjennom tidene? «Gled deg over plantene dine!»