Skip to content

Tobakksmosaikkvirus

8 de juli de 2021

Tobakksmosaikkviruset er en virussykdom som angriper tobakkplanter, så vel som i andre solanaceous arter, svekker dem mange, men ikke til det punktet å drepe dem. Dette er tydelig når bladene virker langstrakte, brettet og rynkete.

Kjennetegn ved tobakksmosaikkviruset

blader fulle av bladlus som ødelegger det

En av senderne av dette viruset er bladlusen, men kontakten mellom sunne planter med syke, forurensede verktøy og menneskets hånd, har en god del av ansvaret. Sannheten er når planter blir smittet får det vanligvis store konsekvenser av økonomisk art for eierne av plantasjene.

Dette viruset påvirker løk, tomat, selleri, potet, aubergine, bete, kål, soya, pepperplanter og mange andre. Viruset kan bare overleve og reprodusere seg i levende cellerDet er ganske effektivt når det gjelder smitte og har evnen til å være levedyktig i lang tid, selv år i lagret tobakk og avlinger.

Infestasjon skjer veldig enkelt ved å bruke sår eller rothår på planten, folk som håndterer materialet og infiserte planter og til og med røykere, er en av de mest effektive måtene å føre tobakkmosaikkviruset til sunne planter. Når det allerede er et smittsomt fokus, den vil utvide seg fra ett anlegg til et annet på forskjellige måter, det vil si ved arbeidene til arbeiderne for fjerning av blad eller samling av stiklinger, ved hjelp av kontakten mellom røtter og blader.

Symptomer

Symptomer og skader på planten vil i stor grad avhenge av plantens alder og følsomhet, miljøforholdene og virusstammen. De plantene som er følsomme for viruset så snart de er smittet, begynner å presentere symptomer som mosaikklignende flekker eller flekker med varierende intensitet og tap av farger på de ømme bladene, som alle skjer bare 5 eller 6 dager etter ankomst av viruset fra tobakkmosaikken.

Når planten er syk av dette viruset, det vil bli lagt merke til i sin lille størrelse og i deformasjonen av bladene, som også vil være mye mindre. Når angrepet er ganske avansert, vil de apikale bladene være de viktigste skadede. Du vil også legge merke til brune flekker på huden og på fruktmassen, flekker på stilkene i mørk farge så vel som på bladbladene.

I de overfølsomme variantene av tobakkplante, observeres nekrotisk vev i infiserte områder, noe som skjer raskt. Dette er en måte å forhindre at viruset sprer seg til andre områder av planten.

Hvordan kontrollere utseendet eller spredningen av tobakksmosaikkviruset?

blader av enhver tobakkplantasje

Det er svært viktig å opprettholde god kontroll over plantasjen fra begynnelsen for å unngå at viruset kommer ut eller spres fra syke planter til sunne planter. Her er noen tips for riktig overvåking:

 • Minimer mengden nitrogengjødsling.
 • Lag frøbedene i et område borte fra tobakkplantasjer.
 • Planteplanter som ikke er smittet.
 • Utrydd ugress.
 • Hold hendene rene og desinfiserte før du planter hver posisjon.
 • Fjern spor av avlinger helt.
 • Bruk prøver som er resistente mot viruset.
 • Unngå dyrs tilgang til vekstområdet, da de kan være bærere av sykdommen.
 • Hold plantasjen borte fra områder som er forurenset med bladlus, hvitflue eller andre.
 • Hold vektorer i sjakk med naturlige eller kjemiske insektmidler.
 • Hold arbeidsredskap desinfisert som en forebygging i tilfelle de har blitt smittet i andre plantasjer.
 • Unngå jord der det tidligere var forurensede planter, i tilfelle det er uunngåelig, kan du fornye jorden opp til 30 centimeter ned.

Hvordan overføres tobakkmosaikkviruset?

Infeksjonen det er ved kontakt i de aller fleste tilfellerDette kan skje enten gjennom hendene på plantasjearbeidere som er smittet av en annen plante eller av restene av en tidligere høst. Verktøyene som brukes til å jobbe er også ansvarlige for å føre viruset fra et sted til et annet. Forebygging er av avgjørende betydning, siden det når tobakkmosaikkviruset har lagt seg, er det ingen planter som kan motstå det eller en måte å utrydde det på, når disse er følsomme.

Historien om tobakksmosaikkviruset

mann inne i tobakkplantasjen og ser på bladene

Tobakksmosaikkviruset ble først beskrevet i 1883, da kjemikeren Adolf mayer påpekte at det kunne bæres fra en plante til en annen nesten identisk, slik infeksjoner med bakterier gjorde. En annen undersøkelse utført av Martínez Willem Beijerinck seks år senere, avslørte at selv når det ble brukt et kulturområde uten bakterier og godt filtrert, forble virusmidlet i live.

Flere år senere, spesielt i 1935, ble det bestemt at selv når viruset ble krystallisert, han forble selv i live, som ble demonstrert på den tiden av Wendell M. Stanley som biokjemiker. En krystallograf som jobbet for Stanley, kalt Rosalind Franklin, bestemte seg i 1958 for at dette tobakksmosaikkviruset ikke var solid, tvert imot, det var hul, og gjorde kjent hypotesen om at dets ribonukleinsyre hadde en enkel streng.

Hvis du tenker på å dyrke tobakkplanter eller noen av de vi har nevnt, det er veldig viktig at du holder all denne informasjonen i bakhodet slik at du tar de nødvendige forebyggende tiltakene for å forhindre at avlingen din blir forurenset.

Faktisk, Du har kanskje lagt merke til at bare å handle på forhånd for å forhindre noen vektor eller ekstern agent, misbruk eller mangel på hygienetiltak og desinfisering av verktøy, kan du ta plantasjen til en vellykket høst med frukt som er sunn og kan bearbeides eller markedsføres etter behov. Som du kan se, er det ganske viktig å se på plantene våre, for å vite om de blir invadert av ukjente skadedyr eller virus.